ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ на италијанску Истру из Словеније и Хрватске

PRVE REAKCIJE na italijansku Istru iz Slovenije i Hrvatske

11 februara 2019

Stigle su prve reakcije iz Hrvatske i Slovenije na zapaljivu izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, u kojoj je rekao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“.

„U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništenje slovenačke nacije“, komentarisao je slovenački premijer Marin Šarec na Tviteru.Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsednik HDZ-a, još uvek ćuti. Inače, HDZ je sestrinska stranka sa strankom „Forca Italija“, čiji je član Antonio Tajani. Obe stranke su deo EPP-a, Evropske narodne stranke.

Slučaj je komentarisao i SDP-ov zastupnik u Parlamentu EU Tonino Picula.

„Istra i Dalmacija su istorijske hrvatske regije i nikakav revizionizam italijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom italijanskog fašizma i svoju slobodu i priključenje matici zemlji izborile su u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima učestvovali i Italijani antifašisti“, rekao je Tonino Picula.

„Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija, koji nije dostojan funkcije koju obnavlja. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija, kojeg je ranije i sâm često kritikovao zbog populizma“, rekla je je Biljana Borzan.

Istup Italijana komentarisao je i Ivan Jakovčić.

„Sramotno za predsednika EP-a. Moje poverenje više nema“, kratko je prokomentarisao na Tviteru.

„Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni da idu ’veliki evropejci‘ u borbi za glasove. S evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa i saradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vreme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smešno! Po dolasku u Strazbur poslaću i protestno pismo Tajaniju, a sa svojom grupacijom ću razmotriti i ostale mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo da iskoristimo da celu Evropu podsetimo na teror koji su proživele pod italijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako“, kazala je Ruža Tomašić za „Indeks“.

KOMENTARI25 komentara

 1. Gardista says:

  Ruzo, zaboravlas na Srbe iz RSK koji su ginuli i na kraju mucki proterani i poubijani sa svojih vekovnih ognjista iz Dalmacije...Ne bi vi nista uradili sa fasistima jer su za razliku od vas oni imali ljudskosti, dok ste vi bili i ostali zedni prolivene krvi. Zao mi je proteranih talijana i zelim im brz povratak na svoje.

 2. E.Lirsch says:

  Nije mlogo drpav, ce gi izdrzite. BECKI konjusari bili i ostali.

 3. Lazar says:

  Budući da su se i Slovenci i Hrvati pokazali krajnje nezahvalni što srpske brigade otele Italijanima Dalmaciju i Istru i poklonile njima, nezahvalnim, iz sveg srca i iz dna duše navijam da Italijani povrate te, greškom otete teritorije... Viva Spalato libere!!!

 4. Zoran says:

  Al cveta ova EU....:)

  • Rusofil says:

   A, di ces sad, ne mos vise ni priko mora?

 5. Velika Metla says:

  Nikakvog revizionizma tu nema! Činjenica je da ste vi janezi,a POGOTOVO ustaše,bili i ostali,konjušari,sluge nacista! Istra i Dalmacija NISU NIKADA pripadale rvatskoj,NIKADA! I umesto da ustaše budu kažnjene za sva zlodela i slugeranjstvo nacistima,oni bivaju od ćopavoga i komunjara nagrađeni s Istrom i Dalmacijom!

 6. Komsija says:

  Ako nema Broza i Jugoslavije, onda nema ni Istre i Dalamcije.

 7. Branicevac says:

  Ovo je najbolja vest u zadnjih 50godina.Srbija CE konacno da dobije granicu sa Italijom sa jednom ozbiljnom drzavom.

  • Dani says:

   100% GRADEVOLE!VIVA ITALIA!!!

 8. Komsija says:

  A priznali ste Kosovo, to nije bio revizionizam ustaske desnice! Ima Italijani da vas pobacaje u more, ko vi srpske vaterpoliste! Priblizava se Oluja na morskome plavom zalu!

 9. Stara Drtina says:

  Daj Boze da Italija dobije celu Dalmaciju i Istru nazad. Oteto prokleto! Stici ustashe Bozija pravda za genocid, plkacku,teror i otimanje tudje imanje. Do godine u Srpskom Kninu.

  • Rusofil says:

   Bog te cuo I saslusao.

 10. Kulak says:

  Genocidni još nisu platili ali će platiti cenu za Jasenovac.

 11. Ivan Grozni says:

  Tako ti je to,kad falsifikator optuzi falsifikatora. Rece Oicula da su hrvatske trupe uz pomoc italijanskih anti fasista oslobodili Istru. Hrvatska osim ustasa gotovo da i nije imala antifasiste sve do 1944 godine kad su mnogi iz domobrana i ustasa presli u "partizane'. Licke i crnogorske brigade su bile nosioci borbe na tim podrucjima. U Srbiji su regrutovani srpska omladina da oslobadja Istru i Dalmaciju. Setite se parole "zivot damo Trst ne damo" koja je i do sezdesetih godina mogla da se vidi po Beogradu. Sad kad dodju vlasnici hotela i vila i pocnu da traze svoju imovinu Hrvatska ce morati da bankrotira.

  • Karital says:

   Netko bi mogao pomisliti da je to istina?

 12. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Tako je, samo šutni KROmanjonskog pekinezera ako laje.

 13. Maksa says:

  Pocelo je.

 14. Karital says:

  Psi laju kaavane prolaze.

 15. Nemanja Vlahović says:

  Viva Italia.

  • ralence says:

   Fašizam još traje u tkz državi Hrvatskoj.oni nisu zaslužili da imaju tako lepo more. Ko je za nezavisnost Istre,Rjeke i Dalmacije neka podigne tri prsta u Skupštini Srbije. Samo Srbi mogu da određuju dalju sudbinu tih krajeva jer su ih oslobodili u dva rata.

 16. Sloba says:

  Italija da povrati svoju teritoriju takodje Austrija i Madjarska bez Republike Srpske pa da malo ispeglamo granice sa njima i konačno mir ...

  • ralence says:

   Početkom Velikog Rata Italija je bila neutralna. Englezi i Francuzi da bi je primorali na svoju stranu obećali su joj kao ratni plen Tirol, Veneciju,Trst,Istru i dobar deo Dalmacije sa nekim Ostrvima. Sve te teritorije su bile pod Austriskom upravom dok je Mala Hrv@tska i Slavonija bile pod Mađarskom upravom. U to vreme većina Dalmatinaca su se osećali kao Dalmatinci a ne Hrvati kao zasebna nacionalna grupa. Posle mobilizacije Italijanska Vojska poseda Alpske vrhove na Severu prema Austriskim položajima blizu stare granice prema Veneciji i Trstu. Za sve vreme ratovanja Italijani nisu imali mnogo uspeha i za to vreme izgubili su oko milion ubijenih vojnika i veliki broj ranjenih. Krije se da je General Boroević Srbin po rođenju bio najviše zaslužan za pobedu nad Italijanima. On je bio glavni komandat na tom frontu sa vojnicima koji su bili mobilisani većinom iz B&H Srbi i Muslimani. General Boroević je bio veoma cenjen od svojih vojnika koji su se borili za njega i verovali su mu na reč. Da on nije zaustavio Italijane danas ne bih postojala Slovenija i Hrvatska.

 17. Dalimil says:

  Kad se vrate Srbi i Italijani u Dalmaciju, Slavoniju, Isteriju, liku,Kordun, Baniju, Žumberek I Hrvacku, Di će preostali rvati? U Jasenovac. Da se pokaju.

  • joca says:

   hrvatska priznala kosovo, a sada Srbija da priyna Istru i dalmaciju kao italijanske zemlje-pod hitno

 18. Maksa says:

  Ljudi traze svoje, pre 1918 je bilo njihovo, pa su Srbi to osvojili i dali Rvatima. Tu smo mi Srbi mnogo pogresili i sad je red da se to vrati Italijanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *