ПРВИ ЧОВЕК РУСКЕ ВОЈСКЕ ОТКРИО УКРАЈИНСКЕ ГУБИТКЕ: Стотине авиона, хеликоптера, 160.000 људи…

PRVI ČOVEK RUSKE VOJSKE OTKRIO UKRAJINSKE GUBITKE: Stotine aviona, helikoptera, 160.000 ljudi…

22 decembra 2023

Ruske snage kontinuirano proširuju kontrolne zone na svim pravcima specijalne operacije i zadržavaju položaje duž cele kontakt-linije, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

On je na brifingu za strane vojne atašee dodao da ukrajinska vojska neprekidno trpi poraze i da joj ruske snage ne dozvoljavaju da napreduje.„Za poslednjih pola godine protivnik je izgubio oko 160 hiljada vojnika, više od 3 hiljade borbenih oklopnih vozila, uključujući 766 tenkova, kao i 121 avion, 23 helikoptera“, saopštio je Gerasimov.

Gerasimov je ocenio da su tokom kontraofanzive, ukrajinske snage mogle samo neznatno da napreduju na zaporoškom pravcu, ne mogavši da savladaju čak ni taktičku zonu odbrane ruske vojske.

„Ruske PVO snage su u poslednjih godinu dana uništile više od 6 hiljada vazdušnih meta Oružanih snaga Ukrajine, od čega 4,5 hiljade dronova, više od 100 navođenih avijacionih raketa ‘storm šedou’, gotovo 90 protivradarskih raketa ‘harm’, kao i 30 raketa operativno-taktičkog kompleksa ‘točka-U’ i više od 1.400 granata ispaljenih iz višecevnih bacača“, naveo je načelnik.

On je naglasio da je do sada zahvaljujući visokopreciznom oružju velikog dometa ukupno uništeno oko 1.500 objekata koji obuhvataju kontrolne punktove, odbrambena preduzeća i kritično važne objekte vojne namene.

Prema njegovim rečima, jedan od rezultata primene visokopreciznog oružja je i značajno smanjenje proizvodnje vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Načelnik je takođe istakao da Sjedinjene Američke Države ciljano odugovlače sukob u Ukrajini, šaljući Kijevu značajnu vojnu i vojno-tehničku pomoć.

Pored toga, oko 100.000 ukrajinskih vojnika obučeno je u SAD i Evropi, kazao je general.Takođe je dodao da isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini i uvođenje u borbe strateških rezervi nisu promenili situaciju, već su samo povećali broj gubitaka u ukrajinskim jedinicama.

On je zaključio da je na taj način, ukrajinska kontraofanziva, koju su tako gromoglasno reklamirali Kijev i njegovi saveznici iz NATO – propala.

Gerasimov je još naglasio da je od februara prošle godine poginulo više od 4,7 hiljada civila na teritoriji DNR i porušeno i oštećeno više od 16 hiljada stambenih objekata.

„Kijev, uvidevši nesposobnost Oružanih snaga Ukrajine da ostvari postavljene ciljeve na frontu, nastavlja da primenjuje terorističke metode borbe, koje sprovodi uz prećutnu saglasnost, a često i uz podršku zapadnih specijalnih službi“, kazao je načelnik.

On je skrenuo pažnju da Ukrajina ne odustaje od pokušaja izvršenja akata nuklearnog terorizma, sistematski šalje dronove, opremljene eksplozivom na Zaporošku elektranu i grad Energodar.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *