PRVI GENERAL ESTONIJE: Rusija je operaciju na Krimu izvela blistavo

PRVI GENERAL ESTONIJE: Rusija je operaciju na Krimu izvela blistavo

2 aprila 2014

riho-terras-68358189Komandant Snaga odbrane Estonije – general Riho Teras – ocenio je da je Rusija na Krimu „delovala blistavo“.

Istovremeno je otkrio da su zapadne specijalne službe „upozoravale na mogućnost slične operacije“, ali je priznao da „niko nije očekivao da će je Rusija izvesti onako filigranski“.

Teras je takođe otkrio da je njegova zemlja poslednjih godina mnogo ulagala u špijunažu i da su estonske specijalne službe „upozorile na moguću operaciju na Krimu“.

„Verujem – podvukao je – da je za ono što se dogodilo znala i američka obaveštajna služba. Samo, da ponovim, niko nije mogao da će ta operacija biti izvedena tako precizno i blistavo“.

Estonski general je istakao da „Putina treba pitati šta će biti dalje sa Krimom“ i dodao:

„Smatram da će Krim ostati konfliktno pitanje, osim ako zemlje Zapada ne pristanu na neku novu Jaltu sa Rusijom. Krim će, dakle, ostati, zamrznuti konflikt: jedna strana će govoriti o svršenom činu, a druga da ne priznaje ono što se dogodilo.“

Teras je priznao da je Rusija danas vojno moćna i isključio mogućnost vojnog mešanja Zapada. Ipak je izgovorio: „Ukoliko Rusija napadne Ukrajinu na istoku zemlje, ili ako udari na Kijev, pojaviće se potencijal za veliki vojni konflikt“.

Estonski general je, po svemu sudeći, sve ovo izgovorio u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom. Jer, još je procenio: „Ukoliko protiv Rusije uslede sankcije koje će zabraniti profaju Moskvi vrhunskih vojnih tehnologija, ona neće biti u stanju da realizuje program modernizacije svojih oružanih snaga u obimu koji je planirala“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *