Prvi kamioni ruske pomoći stigli u Lugansk; Vojska DNR zauzela tri grada

Prvi kamioni ruske pomoći stigli u Lugansk; Vojska DNR zauzela tri grada

22 avgusta 2014

Tan2014-8-22_12347727_12_620x0Prvi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja su stigli do grada Luganska na istoku Ukrajine, javila je ruska novinska agencija Interfaks pozivajući se na izjave zvaničnika Luganske i Donjecke Republike.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire. On je u komentaru objavljenom na predsedničkom vebsajtu, da je više od 100 ruskih kamiona prešlo grnacu bez kontorle ukarjinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta.

„Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog zakona“, rekao je Porošenko.

Oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, izjavio je portparol ruske carine, preneo je Itar-Tass, a šef ukrajinske službe bezbednosti je rekao da je to „direktna ruska invazija“.

„Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara“, rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

On je dodao da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv ruskog konvoja i da želi da izbegne „provokacije“, prenosi Rojters.

Međunarodni Komitet Crvenog krsta saopštio je da nije mogao da prati ruski humanitarni konvoj zbog bezbednosnih razloga.

„Ruski humanitarni konvoj je krenuo u Ukrajinu, ali mi ga ne pratimo zbog bezbednosne situacije“, napisao je Crveni krst na Tviteru.

Ukrajinska oružane snage saopštile su ranije danas da su nanele težak poraz snagama  DNR usmrtivši pritom stotinak njihovih pripadnika, prenela je agencija AP.

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da su vladine snage uništile 11 raketnih sistema tipa „grad“, tri tenka i pet oklopnih vozila tokom borbi u okolini grada Snižnjija. Takođe navode da su ubili oko 100 pripadnika proruskih snaga.

Ove tvrdnje nisu mogle da budu potvrđene, navodi AP dodajući da su Ukrajinci su i ranije iznosili preuveličane procene.

Taktika vlade odnedavno počiva na granatiranju pozicija proruskih snaga, mada te granate često promaše cilj i pogađaju stambene četvrti.

U međuvremenu, snage DNR su danas saopštile da su zauzele dva naselja zapadno od Snižnjeg i zarobile 13 ukrajinskih vojnika, među kojima su tri oficira.

PRORUSKE SNAGE ZAUZELE TRI GRADA

Snge DNR su zauzele tri grada u istočnoj Ukrajini, objavila je danas agencija Novorusija njuz na svom sajtu. Vojska  Donjecke Narodne Republike je saopštila da su juče nastavljene ulične borbe u Ilovajsku. Bataljoni Dnepr, Azov i Donbas ukrajinske vojske pokušali su da napadnu i povrate ovaj grad, ali nisu uspeli. Grade se utvrđenja i kopaju rovovi u predgrađu Dnepropetrovska i Slavjanska, prenosi Itar-Tass.

RUSIMA DOSADILI IZGOVORI

Rusija više nije spremna da toleriše bilo kakva odlaganja ulaska konvoja koji nosi pomoć za Ukrajinu, svi kamioni su krenuli i idu ka gradu Lugansk, saopštilo je tokom prepodneva rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Svi izgovori da se odloži slanje pomoći… su iscrpljeni. Ruska starna je odlučila da deluje“, istaknuto je u saopštenju ruskog MIP, preneo je Rojters.

Rusija je istovremeno upozorila da se ne preduzima ništa što bi omelo kretanje konvoja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. jugoslav mitic says:

    tvoji mentori sa zapada ulaze sa bombarderima i krstarecim raketama,bagro fasisticka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *