PRVI MAJ – Svet protestovao, Srbija roštiljala

PRVI MAJ – Svet protestovao, Srbija roštiljala

1 maja 2013

Police Crackdown on May Day Protesters in TurkeyViše osoba je povrieđeno tokom prvomajskih protesta u Istanbulu, gde su vlasti zabranile okupljanje zbog radova na Trgu Taksim. Do sukoba je došlo između pristalica levice i policije, koja je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Povređeni su hospitalizovani, a među njima su i dva policajca i jedan fotoreporter agencije AFP. Kancelariju premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu čuvaju specijalne snage opremljene naoružanim vozilima za razbijanje demonstracija.

Gradske vlasti su saopštile da je oko 20 osoba privedeno, a veliki broj pripadnika jedinice za suzbijanje demonstracija raspoređen je u kvartu Bešiktaš, na evropskoj obali grada. Više stotina demostranata, koji su se okupili na poziv levice i sindikata, gađali su policajce kamenicama, izvikujući „Smrt fašizmu“ i „Živeo 1. maj“.

U Grčkoj je u ponoć počeo 24-časovni generalni štrajk protiv strogih mera štednje koji će ozbiljno poremetiti obavljanje javnih usluga u zemlji. Štrajkuju zaposleni u pomorskom i železničkom saobraćaju, tako da su danas stali trajekti i vozovi u zemlji. Kako prenosi BBC, javni prevoz loše funkcioniše, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

I u Španiji, Italiji, na Kipru i u Francuskoj radnici su skrenuti pažnju na probleme štednje i založiće se za efikasniju borbu protiv nezaposlenosti.

Međunarodni praznik rada obilježen je širom Austrije povorkama i okupljanjima građana u organizaciji političkih stranaka. Ovogodišnje manifestacije za 1. maj bile su u znaku predstojećih parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da se održe na jesen, i međusobnih kritika stranaka.

U gradovima širom Nemačke, osim razbijenih flaša i manjih incidenata, prvomajski protesti i demonstracije protiču mirno.

U isto vreme, na ulicama Beograda u protestnoj šetnji tek par stotina ljudi. Građani Srbije odlučili su ipak da Praznik rada obeleže na izletištima, uz društvo i roštilj. Srbiji ima oko 1.7 milona nezaposlenih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *