Prvi put objavljeni razgovori nemačkih vojnika o zločinima u Drugom svetskom ratu

Prvi put objavljeni razgovori nemačkih vojnika o zločinima u Drugom svetskom ratu

26 decembra 2013

1552864913_nazi_execution-99480780929_xlargeGodinama su za zastrašujuće zločine, silovanja i genocid tokom Drugog svetskog rata krivljeni pripadnici Šucštafela (SS) i bliski saradnici nacističkog lidera Adolfa Hitlera. Sada, po prvi put, tajni snimci britanskih obaveštajaca iz tog vremena otkrivaju zverstva koja su sprovodili i obični nemački vojnici, piše “Dejli mejl”.

Snimci su nastali uz pomoć skrivenih mikrofona koji su stavljeni nemačkim zatvorenicima, a transkripti su skupljeni u knjigu “Vojnik: O borbi, ubijanju i umiranju: Tajni snimci nemačkih ratnih zarobljenika iz Drugog svetskog rata”.

Između 1940. i 1945. godine Britanci i Amerikanci postavili su mikrofone na oko 13.000 nemačkih i nekoliko stotina italijanskih ratnih zarobljenika, svih činova i službi, a mnogo njih bilo je u pritvorskoj jedinici Trent park u Londonu.

Knjiga, koju su sastavili nemački istoričari Senke Ničel i Harald Velcer prevedena je prvi put na engleski i nudi novi uvid u Drugi svetski rat.

Snimci su preslušavani u očekivanju da će se otkriti vojne tajne od potencijalne strateške važnosti, ali su umesto toga otkriveni necenzorisani razgovori o iskustvima rata. Detalji tih razgovora, ne samo da što pokazuju ekstremno visoki nivo izvršenog nasilja, već i uznemiruje vidno zadovoljstvo vojnika istim.

“Bio je jedan događaj na pijaci, gomila ljudi, neki su držali govore. Totalno smo ih posprejali. To je bilo zabavno!”, navodi jedan vojnik, dok drugi otkriva: “Jednom smo bombardovali kod Istborna. Dok smo leteli videli smo veliki zamak – izgleda da se unutra držao bal ili slično – bilo je mnogo dama u toaletama i bend. Prvi put smo samo prošli, a onda smo ih napali i držali tempo. Uh, uh, što je to bilo zabavno”.

“Voleo sam da bombardujem”, rekao je neimenovani pilot. “Uvek sam osećao žmarce, sjajan osećaj. Dobar je kao kad nekog oboriš”.

Vojnici su pričali o svojim pogledima na neprijatelja, svojim vođama, diskutovali su o detaljima borbenih misija i podelili zastrašujuća iskustva zločina koje su počinili ili videli.

U jednom transkriptu se navodi razgovor tri vojnika o ubistvu nepoznatog Francuza.

Zotleterer: Ubio sam Francuza s leđa. Vozio je bicikl.

Veber: Izbliza?

Zotleterer: Da.

Heuzer: Je li hteo da te zarobi?

Zotloterer: Ma kakvi. Ja sam hteo njegov bicikl.

Snimljeni materijal sadrži uznemirujuće opise seksualnog zlostavljanja i mučenja.

Tako u jednom delu, vojnik Rajmbold kaže: “U prvom logoru za oficire u kojem su me držali bio je jedan glupan iz Frankfurta, mladi poručnik, skorojević. On je rekao: ‘Uhvatili smo špijunku koja je trčala po komšiluku. Prvo smo je udarili u grudi palicom, a potom smo joj bajonetima izboli zadnjicu. Onda smo je j….. i izbacili van i pucali u nju. Dok je ležala tamo na leđima, bacali smo bombe na nju. Kad god bi jedna pala blizu nje, vrištala je. Zamisli samo, za stolom je sa mnom sedelo osam nemačkih oficira i svi su pukli od smeha”.

(magacin.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *