ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ да је СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ изјавио овако нешто!

PRVI PUT U ISTORIJI da je STEJT DEPARTMENT izjavio ovako nešto!

2 marta 2018

AMERIČKO Ministarstvo odbrane nije iznenađeno tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina o novom atomskom oružju i vojska SAD je spremna da odgovori na sve pretnje, izjavila je danas portparolka Pentagona Dejna Vajt.

Vajt je pritom ponovila američku omiljenu lukavu mantru da PRO SAD nije uperena protiv Rusije i da njeni segmenti u Evropi (Poljska, Rumunija…) nisu tu zbog Moskve, već da su namenjeni odbrani od Irana, Severne Koreje i drugih pretnji.

Odmah potom je precizirala: „Zaista nismo iznenađeni tim (Putinovim) izjavama. Američki narod može biti potpuno uveren da smo apsolutno spremni. Mi moramo imati sredstva za garantovano nuklearno obuzdavanje i mi smo uvereni da smo u stanju da zaštitimo Ameriku, nije važno od čega”.

Vajt je posebno naglasila da Pentagon neće zbog savremenog oružja o kojem je govorio Putin unositi nikakve izmene u svoju nuklearnu strategiju usvojenu 2. februara:

„Rusija je na svojim novim oružjima radila odavno. Sve smo to imali u vidu prilikom razrade nuklearne strategije. Pentagon već duže vreme motri na te korake Rusije i zato SAD  nisu iznenađene i spremne su da odreaguju na pravi način. Ministarstvo odbrane SAD je uvereno da Amerika može odbiti svaki napad, bio on pomoću hipersonične ili krstareće rakete na nuklearni pogon”.

Ubrzo se – što je takođe očekivano – oglasio i Stejt departman i optužio Rusiju da „krši međunarodne sporazume, naročito o zabrani raketa malog i srednjeg dometa”. U njegovo ime je Hezer Nauert rekla:

„Predsednik Putin je potvrdio ono što je vlada SAD odavno znala, a Rusija poricala – da Rusija radi na destabilizujućim sistemima naoružanja već duže od 10 godina, direktno kršeći svoje međunarodne obaveze. Vlada SAD je sa interesovanjem pratila iznošenje Putinove predsedničke poslanice”.

Nauert je priznala da je u Putinovom nastupu ponešto ipak iznenadilo vrh američke diplomatije.

Nije otkrila šta, čak je – da bi efekat minimizovala – izbegla samu eč „iznenadilo”, rekavši da je se radi o ponečemu „novom”.

U istom kontekstu je navela da Vašington razrađuje „više varijanti povodom dejstava Rusije u Siriji”. Čak je pomenula mere protiv Rusije i Sirije zbog tobožnjeg korišćenja hemijskog oružja.

Sa gotovo identičnim optužbama istupila je i Bela kuća. Njena portparolka Sara Sanders objavila je:

„Predsednik Putin je potvrdio ono što su SAD sve vreme znale – da Rusija deset godina razvija destabilizujuće naoružanje, uprkos svojim obavezama iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Predsednik (Tramp) shvata sa kakvim pretnjama se suočavamo i skoncentrisan je na zaštitu svojih saveznika i partnera”.

Sanders je podsetila na Trampovo obećanje da će SAD danje razvijati svoje „nuklearne mogućnosti”.

Putin je ranije danas u godišnjem obraćanju naciji predstavio nove visokotehnološke vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da nisu blef i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Predsednik Rusije je rekao da nova dostignuća u oblasti nuklearnog naoružanja nemaju konkurente u svetu i dodao da je u decembru 2017. lansirana krstareća raketa sa nukelarnom bojevom glavom i sa neograničenim radijusom dejstva i nepredvidljivom putanjom leta.

KOMENTARI9 komentara

 1. Trifun says:

  Bravo za Rusiju! Nikakvi sporazumi i dogovori sa zapadnim genocidnim hijenama vise NIKADA Rusija nece posotovati niti drzati se do rijeci kada su te hijene u pitanju!! Nakon toliko prevara i podvala, i otvorenog rata protiv Rusije i njenih saveznika DOSAO JE DAN da te hijene plate racune. Nema nazad.

 2. goran says:

  A sta se ocekivali, da sami vi i Izrael imate oruzje, a Rusi da zive u srednjem veku. Ne mogu da verujem koliko su Amerikanci glupi i prepotentni. Prajala bi im raketa "Satana" ko budali samar.

 3. Miraš says:

  Kasno Marko... povodom "Predsednik SAD (Tramp) shvata sa kakvim pretnjama se suočavamo i skoncentrisan je na zaštitu svojih saveznika i partnera". Koliko su inteligentni američki saveznici i partneri u Evropi te koliko brzo će shvatiti svoju promenjenu poziciju na gore države kao Poljska, Rumunija, Nemačka, Italija ... Rusofobija im se ni dosad nije isplatila niti će im se isplatiti u budućnosti, a Amerika odsad ne može da ih zaštiti ni vojno.

 4. Miraš says:

  Amerika i integralni Zapad imali su istorijsku priliku da obustave HLADNI RAT početkom 90-tih godina prošlog veka, ali tu priliku nisu iskoristile. Hteli su beskonačni hladni rat. Sve je ovo po formuli: "Kakve su ti misli takav ti je život." Prevedeno: Hoćeš HLADNO i biće, biče još HLADNIJE.

  • zlatko says:

   ... jeste, "hoćeš Sibir, i dobiješ Sibir na Menhetnu"...

 5. Aleksandra says:

  e ameri teški ste seljaci,

 6. Oliver says:

  Samo nuklearke na Kubi i kraj priće..

 7. Velika Metla says:

  Ne kukate vi naci-čemerikanci o tome da se brinete za svoju bezbednost nego kukate što ste onemogućeni da napadnete Rusiju! To vas "svrbi"! "Malo" ste zamenili tezu!

 8. Antibot says:

  Ima dovoljno budala u Americi... jedan od njih ce pritisnuti dugme, a onda cemo biti svedoci poslednjih dana civilizacije na planeti Zemlji. Steta sto Englezi i Amerikanci uopste postoje. Tako bi smo lepi i mirno ziveli bez njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *