ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Нешто незамисливо се може десити унутар НАТО пакта! РАТ НА ПОМОЛУ

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Нешто незамисливо се може десити унутар НАТО пакта! РАТ НА ПОМОЛУ

22 октобра 2019

Изјава америчког државног секретара Мајка Помпеа — да је председник САД Доналд Трамп спреман да, ако буде потребно, употреби војну силу када је реч о Турској — узбуркала је светску јавност.

На питање о кризи у односима с Турском која се продубила након турске офанзиве на северу Сирије, Помпео је рекао:

„Ми више волимо мир од рата, али у случају да је потребна ’кинетичка акција‘ или војна акција, треба знати да је председник Трамп у потпуности спреман да предузме такву акцију“.Где је „црвена линија“

Помпео је одбио да каже шта је „црвена линија“ и која би то турска акција подстакла амерички војни одговор, рекавши да не жели да „истрчава пред одлуку председника о томе да ли ће предузети страховити подухват коришћења америчке војне силе“.

Ову изјаву америчког државног секретара политиколог Александар Павић тумачи пре као неку врсту јавне дипломатије него као најаву рата између савезника унутар НАТО-а.

„Трамп се налази под притиском великих критика како домаће јавности тако и естаблишмента који замера Трампу да је наводно оставио америчке савезнике Курде на цедилу када је најавио повлачење америчке војске и тако практично одобрио акцију турске војске да уђе у Сирију и направи тампон-зону. Притом, то нису било какви критичари, део њих је израелски лоби који је на страни Курда и који је био поборник стварања некаквог Курдистана ради контроле токова дешавања на Блиском истоку, а можда и прекомпоновања целе мапе израелског окружења. Зато је Трамп морао доста тога да каже, што је за јавну употребу, иако његове акције говоре другачије“, оцењује Павић.

Показивање зуба

Наш саговорник каже да је амерички председник морао на неки начин да покаже зубе турском лидеру Ердогану, бар јавно, како би ублажио критике на свој рачун.

„Међутим, мало је вероватно да би заиста дошло до војне акције јер Трамп више нема ни капацитета да покрене озбиљну војну акцију. Највише што би могло да се деси је да бомбардује турске положаје из ваздуха, али то постаје ризично јер не постоји зона заштићеног лета над Сиријом, коју је, рецимо, Хилари Клинтон хтела да успостави, тако да би амерички авиони били изложени. Са друге стране, ако би Трамп користио неке крстареће ракете, ризиковао би нову ескалацију коју Америка не може да изнесе“, указује Павић.

Како напомиње, Помпеова изјава, иако је превасходно намењена домаћој јавности, ипак представља и поруку турском председнику Ердогану да не сме да пређе одређене „црвене линије“.

Хаотичне поруке из Беле куће

„Ако би Турска директно напала Курде и ако би међу њима било великих жртава, Трамп би био у проблему и морао би нешто да уради ради своје јавности јер би га Ердоган тиме ставио у врло незгодан положај. Међутим, иза сцене, засад су се и Трамп и Ердоган и Путин доста добро и ефикасно договорили око целе приче у Сирији — и око америчког повлачења и око ограничених акција Турске, али пре свега око неопходности да се кад-тад, а што пре то боље, успостави пуни суверенитет на целој њеној територији“, закључује Павић за Спутњик.С обзиром да је Турска чланица НАТО-а, руски експерти сумњају да ће Америка употребити војну силу, а такође сматрају је Вашингтону тешко да искључи Анкару из Алијансе, без сагласности других чланица. Због тога се на Помпеову изјаву гледа само као на претњу.

Руски политиколог Владимир Фитин каже за Спутњик да претње Вашингтона о употреби војне силе против Турске немају реалну основу. Према његовом мишљењу, таква реторика америчког руководства усмерена је на америчку опозицију, која захтева оштрије мере против Турака који спроводе војну операцију „Извор мира“.

„Чисто сумњам у то. Треба озбиљно филтрирати све изјаве актуелне америчке администрације, пошто су веома хаотичне, почев од председника. Тешко је претпоставити да САД постављају такве ултиматуме највећем савезнику у НАТО-у, земљи која има другу најјачу армију у оквиру тог блока. Војни сукоб с турском војском није немогућ, али је нереалан у тренутним условима и не могу ни да замислим да би било ко од америчких лидера предузео такве акције.“

Руски аналитичари сматрају да ће изјаве Вашингтона о спремности америчког лидера Доналда Трампа на рат против Турске подстаћи турске власти да постигну договоре са Русијом као и да САД могу да прекину сарадњу са Турском, али и да турски лидер може да одговори на исти начин – замрзавањем сарадње са Америком у свим секторима.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Zoran says:

  Ma kakav rat... Koga Amerika napala a ima bar S300? Ni Iran ne smeju.

 2. Косовац says:

  Поштовани Александар Павић увек јасно и разумљиво објашњава ове политичке заврзламе препаметних Латина. Међутим, ја бих додао да Турска није баш члан НАТО пакта. Она је под Окупацијом НАТО пакта, још од 1945. године, када је Турска поражена као сателит Хитлера. Мени није јасно зашто је НАТО пакт дозволио Турцима да развију тако јаку армију, ваљда је НАТО морао негде и да забашури. Или је то природно, јер Турска има и замашан број становника. Турску вуку за нос као и остале са реалитијем званим „приступни преговори у ЕУ“, а у међувремену сорошоиди врше индоктринацију Турских грађана, на један савршен и успешан начин. Не знам докле је индоктринација стигла, али видим у једној турској серији да Турци славе светог Валентина под фирмом Дан љубави. Чујеш, муслимани фанатици славе римокатолички празник, купују женама цвеће и цмок, цмок. Па слави један Турчин рођендан, а гости уз ону познату музику певају „Хепи брст деј Муратееее….“. На енглеском језику, само ставе име Мурата тамо где треба. ……………За разлику од осталих, Турска власт не пати много од сорошоизма, видимо Гулен нема канцеларију при влади Турске, као сорошоидне НВО у Србији. Од како је Гулен као експонент Дубоке Америке безуспешно покушао да смакне Ердогана, можемо Турску и Ердогана слободно да уврстимо у антисорошоиде, што је наравно више него добро за сав поштени свет. Мало је Истамбулска „опозиција“ иступила из овог клишеа, али се на то још може гледати као један успех индоктринације који не мора да буде значајан, или на употребу једног чаробног европског система поштеног намештања изборних резултата. Могуће је то остварити сорошоидним Цесидским упливом у систем бројања и дистрибуције гласова. Сећамо се када је цар Европске Уније Ромпеј честитао Томи Николићу изборну победу, а гласови још нису били „избројани“. ……….У сваком случају треба навијати за ову Ердоганову Турску, са надом да ће она успети да одсече бар једну главу ове аждаје зване Сорошоизам.

 3. теоретичар says:

  Славићу Трампа док сам жив ако заврне муда турчинима бар као Кинезима. Плус једну нуклеарку на турчине па да се више никад не врате на Блакан. Турски гадови заслужују растурање у делиће. Није им уопште место ту где су. Трампе Србине, удри турчине без милости. Путине...не вреди. Нећу њега да молим он је мирољубив са турчинима. Ердоган започиње припреме за прављење атомске бомбе. Трампе, добаци мангупу један комад. Срби заиста лако забирављају и још лакше праштају. Зато нас сви редом гузаче задњих 500 година. Срби су синдромисани па и поред тога што схватају...

  • Косовац says:

   @ теоретичар, …..Стави главу испод чесме, да ти хладна вода мало разбистри мозак. ……….Ердогану не заврће муда Трамп, Трамп сарађује. Заврће их Дубока, у ствари Дубока пружа руке преко једног који би се код нас превео као Ружић. Gülen. (У Ђул башти, крај шимширааааа, седи једна була дивнаааа….). Он ти дође као неки српски ДОСманлија у оно чувено време победе демократије у Србији. ……….Гулен је Америчка Пета колона у Турској, али после сазнања о Дубокој, преправљамо дефиницију и Гулена постављамо на трон Пета колона Дубоке државе. Можемо да кажемо и једну простију дефиницију, Ердоган је муслимански експонент, а Гулен је експонент једне религије светског ранга. Када су Шиптари прошле године са Косова отерали неке Гуленове „научнике“ зато што су дошли ту да агитују за неку варијанту којој се противе муслимани, Шипе су их све спаковали и екстрадитовали у Турску. „Америка“ је протествовала, а Рамуш Харадинај је рекао да ће ствар испитати, и да ће виновници протеривања ових Ђулара бити кажњени. Даље се не зна, све је остало интимно у породици сорошоида. Можда је због оваквих скретања, и Харадинај за казну оптужен за ратне злочине и удружени злочиначки подухват, по свим правним тековинама Европске Уније.

   • теоретичар says:

    Косовац, зар ти стварно мислиш да нека дубока држава води политику Америке? Ти стварно мислиш да постоје владари "сорошоиди", владари из сенке, масони, курци палци и остало? Ако тако мислиш, ај лепо самном испод чесме са хладном водом. Шта даш ако ти објасним план и програм америчке дугорочне политике док ладиш главу? А ако ти се не свиђа мој предлог, сабери све што знаш о америчкој политици, санкцијама и ратовима које води од II Светског Рата па на овамо, а ако твоје сећање иде мало даље, можеш да сабереш и доста потеза које је Америка учинила у задњих 200 година и знаш шта ћеш добити? Па дугорочну политику Америке! Знаш где је извор снаге Америке? Не да те учим, него да те потсетим. Па у континуитету успешне политике, па макар она била и нацистичка, успешна је. Америка је тренутно једина држава која је константно у успону већ вековима. Док друге државе и њихове дугорочне политике пропадају, америчка не пропада. Не мења системе, државна уређења, константно улаже у науку и слично. То су елементи дугорочне политике. Сорош а ни дубока држава не постоје у то доба када је стварана дугорочна политика Америке. Окрени се на ту страну. Биће ти лакше да схватиш шта то ради америка биће ти лакше да избациш већ једном тог Сороша којега си поставио на трон света као да си неко дете заљубљено у цртане филмове. Немој да ме разочараваш и да идеш путем који ти изгледа лепушкаст и исправан. Када ти на првом месту стоје којекакви неважни гулени, сороши, петоколонаши - а они све заједно корисни идиоти, онда је нормално да изгубиш општу слику и схватање шта се стварно догађа. А колико те ја знам, ти си ипак изнад тога. Тај пут којим тренутно иду твоје мисли не води никуда, пријатељу. И немој да обраћаш превише пажњу на стил којим ја пишем. Мало је немилосрдан, схватам, помало растројен на појединим местима, схватам, али не правим ја уметничке слике, него трескам истином, па ко се не измакне, мало га мука увати и дође му да се потуче...

 4. теоретичар says:

  Косовац, зар ти стварно мислиш да нека дубока држава води политику Америке? Ти стварно мислиш да постоје владари "сорошоиди", владари из сенке, масони, курци палци и остало? Ако тако мислиш, ај лепо самном испод чесме са хладном водом. Шта даш ако ти објасним план и програм америчке дугорочне политике док ладиш главу? А ако ти се не свиђа мој предлог, сабери све што знаш о америчкој политици, санкцијама и ратовима које води од II Светског Рата па на овамо, а ако твоје сећање иде мало даље, можеш да сабереш и доста потеза које је Америка учинила у задњих 200 година и знаш шта ћеш добити? Па дугорочну политику Америке! Знаш где је извор снаге Америке? Не да те учим, него да те потсетим. Па у континуитету успешне политике, па макар она била и нацистичка, успешна је. Америка је тренутно једина држава која је константно у успону већ вековима. Док друге државе и њихове дугорочне политике пропадају, америчка не пропада. Не мења системе, државна уређења, константно улаже у науку и слично. То су елементи дугорочне политике. Сорош а ни дубока држава не постоје у то доба када је стварана дугорочна политика Америке. Окрени се на ту страну. Биће ти лакше да схватиш шта то ради америка биће ти лакше да избациш већ једном тог Сороша којега си поставио на трон света као да си неко дете заљубљено у цртане филмове. Немој да ме разочараваш и да идеш путем који ти изгледа лепушкаст и исправан. Када ти на првом месту стоје којекакви неважни гулени, сороши, петоколонаши - а они све заједно корисни идиоти, онда је нормално да изгубиш општу слику и схватање шта се стварно догађа. А колико те ја знам, ти си ипак изнад тога. Тај пут којим тренутно иду твоје мисли не води никуда, пријатељу. И немој да обраћаш превише пажњу на стил којим ја пишем. Мало је немилосрдан, схватам, помало растројен на појединим местима, схватам, али не правим ја уметничке слике, него трескам истином, па ко се не измакне, мало га мука увати и дође му да се потуче...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u