ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Нешто незамисливо се може десити унутар НАТО пакта! РАТ НА ПОМОЛУ

PRVI PUT U ISTORIJI: Nešto nezamislivo se može desiti unutar NATO pakta! RAT NA POMOLU

22 oktobra 2019

Izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea — da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da, ako bude potrebno, upotrebi vojnu silu kada je reč o Turskoj — uzburkala je svetsku javnost.

Na pitanje o krizi u odnosima s Turskom koja se produbila nakon turske ofanzive na severu Sirije, Pompeo je rekao:

„Mi više volimo mir od rata, ali u slučaju da je potrebna ’kinetička akcija‘ ili vojna akcija, treba znati da je predsednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju“.Gde je „crvena linija“

Pompeo je odbio da kaže šta je „crvena linija“ i koja bi to turska akcija podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da „istrčava pred odluku predsednika o tome da li će preduzeti strahoviti poduhvat korišćenja američke vojne sile“.

Ovu izjavu američkog državnog sekretara politikolog Aleksandar Pavić tumači pre kao neku vrstu javne diplomatije nego kao najavu rata između saveznika unutar NATO-a.

„Tramp se nalazi pod pritiskom velikih kritika kako domaće javnosti tako i establišmenta koji zamera Trampu da je navodno ostavio američke saveznike Kurde na cedilu kada je najavio povlačenje američke vojske i tako praktično odobrio akciju turske vojske da uđe u Siriju i napravi tampon-zonu. Pritom, to nisu bilo kakvi kritičari, deo njih je izraelski lobi koji je na strani Kurda i koji je bio pobornik stvaranja nekakvog Kurdistana radi kontrole tokova dešavanja na Bliskom istoku, a možda i prekomponovanja cele mape izraelskog okruženja. Zato je Tramp morao dosta toga da kaže, što je za javnu upotrebu, iako njegove akcije govore drugačije“, ocenjuje Pavić.

Pokazivanje zuba

Naš sagovornik kaže da je američki predsednik morao na neki način da pokaže zube turskom lideru Erdoganu, bar javno, kako bi ublažio kritike na svoj račun.

„Međutim, malo je verovatno da bi zaista došlo do vojne akcije jer Tramp više nema ni kapaciteta da pokrene ozbiljnu vojnu akciju. Najviše što bi moglo da se desi je da bombarduje turske položaje iz vazduha, ali to postaje rizično jer ne postoji zona zaštićenog leta nad Sirijom, koju je, recimo, Hilari Klinton htela da uspostavi, tako da bi američki avioni bili izloženi. Sa druge strane, ako bi Tramp koristio neke krstareće rakete, rizikovao bi novu eskalaciju koju Amerika ne može da iznese“, ukazuje Pavić.

Kako napominje, Pompeova izjava, iako je prevashodno namenjena domaćoj javnosti, ipak predstavlja i poruku turskom predsedniku Erdoganu da ne sme da pređe određene „crvene linije“.

Haotične poruke iz Bele kuće

„Ako bi Turska direktno napala Kurde i ako bi među njima bilo velikih žrtava, Tramp bi bio u problemu i morao bi nešto da uradi radi svoje javnosti jer bi ga Erdogan time stavio u vrlo nezgodan položaj. Međutim, iza scene, zasad su se i Tramp i Erdogan i Putin dosta dobro i efikasno dogovorili oko cele priče u Siriji — i oko američkog povlačenja i oko ograničenih akcija Turske, ali pre svega oko neophodnosti da se kad-tad, a što pre to bolje, uspostavi puni suverenitet na celoj njenoj teritoriji“, zaključuje Pavić za Sputnjik.S obzirom da je Turska članica NATO-a, ruski eksperti sumnjaju da će Amerika upotrebiti vojnu silu, a takođe smatraju je Vašingtonu teško da isključi Ankaru iz Alijanse, bez saglasnosti drugih članica. Zbog toga se na Pompeovu izjavu gleda samo kao na pretnju.

Ruski politikolog Vladimir Fitin kaže za Sputnjik da pretnje Vašingtona o upotrebi vojne sile protiv Turske nemaju realnu osnovu. Prema njegovom mišljenju, takva retorika američkog rukovodstva usmerena je na američku opoziciju, koja zahteva oštrije mere protiv Turaka koji sprovode vojnu operaciju „Izvor mira“.

„Čisto sumnjam u to. Treba ozbiljno filtrirati sve izjave aktuelne američke administracije, pošto su veoma haotične, počev od predsednika. Teško je pretpostaviti da SAD postavljaju takve ultimatume najvećem savezniku u NATO-u, zemlji koja ima drugu najjaču armiju u okviru tog bloka. Vojni sukob s turskom vojskom nije nemoguć, ali je nerealan u trenutnim uslovima i ne mogu ni da zamislim da bi bilo ko od američkih lidera preduzeo takve akcije.“

Ruski analitičari smatraju da će izjave Vašingtona o spremnosti američkog lidera Donalda Trampa na rat protiv Turske podstaći turske vlasti da postignu dogovore sa Rusijom kao i da SAD mogu da prekinu saradnju sa Turskom, ali i da turski lider može da odgovori na isti način – zamrzavanjem saradnje sa Amerikom u svim sektorima.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Ma kakav rat... Koga Amerika napala a ima bar S300? Ni Iran ne smeju.

 2. Kosovac says:

  Poštovani Aleksandar Pavić uvek jasno i razumljivo objašnjava ove političke zavrzlame prepametnih Latina. Međutim, ja bih dodao da Turska nije baš član NATO pakta. Ona je pod Okupacijom NATO pakta, još od 1945. godine, kada je Turska poražena kao satelit Hitlera. Meni nije jasno zašto je NATO pakt dozvolio Turcima da razviju tako jaku armiju, valjda je NATO morao negde i da zabašuri. Ili je to prirodno, jer Turska ima i zamašan broj stanovnika. Tursku vuku za nos kao i ostale sa realitijem zvanim „pristupni pregovori u EU“, a u međuvremenu sorošoidi vrše indoktrinaciju Turskih građana, na jedan savršen i uspešan način. Ne znam dokle je indoktrinacija stigla, ali vidim u jednoj turskoj seriji da Turci slave svetog Valentina pod firmom Dan ljubavi. Čuješ, muslimani fanatici slave rimokatolički praznik, kupuju ženama cveće i cmok, cmok. Pa slavi jedan Turčin rođendan, a gosti uz onu poznatu muziku pevaju „Hepi brst dej Murateeee….“. Na engleskom jeziku, samo stave ime Murata tamo gde treba. ……………Za razliku od ostalih, Turska vlast ne pati mnogo od sorošoizma, vidimo Gulen nema kancelariju pri vladi Turske, kao sorošoidne NVO u Srbiji. Od kako je Gulen kao eksponent Duboke Amerike bezuspešno pokušao da smakne Erdogana, možemo Tursku i Erdogana slobodno da uvrstimo u antisorošoide, što je naravno više nego dobro za sav pošteni svet. Malo je Istambulska „opozicija“ istupila iz ovog klišea, ali se na to još može gledati kao jedan uspeh indoktrinacije koji ne mora da bude značajan, ili na upotrebu jednog čarobnog evropskog sistema poštenog nameštanja izbornih rezultata. Moguće je to ostvariti sorošoidnim Cesidskim uplivom u sistem brojanja i distribucije glasova. Sećamo se kada je car Evropske Unije Rompej čestitao Tomi Nikoliću izbornu pobedu, a glasovi još nisu bili „izbrojani“. ……….U svakom slučaju treba navijati za ovu Erdoganovu Tursku, sa nadom da će ona uspeti da odseče bar jednu glavu ove aždaje zvane Sorošoizam.

 3. teoretičar says:

  Slaviću Trampa dok sam živ ako zavrne muda turčinima bar kao Kinezima. Plus jednu nuklearku na turčine pa da se više nikad ne vrate na Blakan. Turski gadovi zaslužuju rasturanje u deliće. Nije im uopšte mesto tu gde su. Trampe Srbine, udri turčine bez milosti. Putine...ne vredi. Neću njega da molim on je miroljubiv sa turčinima. Erdogan započinje pripreme za pravljenje atomske bombe. Trampe, dobaci mangupu jedan komad. Srbi zaista lako zabiravljaju i još lakše praštaju. Zato nas svi redom guzače zadnjih 500 godina. Srbi su sindromisani pa i pored toga što shvataju...

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Stavi glavu ispod česme, da ti hladna voda malo razbistri mozak. ……….Erdoganu ne zavrće muda Tramp, Tramp sarađuje. Zavrće ih Duboka, u stvari Duboka pruža ruke preko jednog koji bi se kod nas preveo kao Ružić. Gülen. (U Đul bašti, kraj šimširaaaaa, sedi jedna bula divnaaaa….). On ti dođe kao neki srpski DOSmanlija u ono čuveno vreme pobede demokratije u Srbiji. ……….Gulen je Američka Peta kolona u Turskoj, ali posle saznanja o Dubokoj, prepravljamo definiciju i Gulena postavljamo na tron Peta kolona Duboke države. Možemo da kažemo i jednu prostiju definiciju, Erdogan je muslimanski eksponent, a Gulen je eksponent jedne religije svetskog ranga. Kada su Šiptari prošle godine sa Kosova oterali neke Gulenove „naučnike“ zato što su došli tu da agituju za neku varijantu kojoj se protive muslimani, Šipe su ih sve spakovali i ekstraditovali u Tursku. „Amerika“ je protestvovala, a Ramuš Haradinaj je rekao da će stvar ispitati, i da će vinovnici proterivanja ovih Đulara biti kažnjeni. Dalje se ne zna, sve je ostalo intimno u porodici sorošoida. Možda je zbog ovakvih skretanja, i Haradinaj za kaznu optužen za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat, po svim pravnim tekovinama Evropske Unije.

   • teoretičar says:

    Kosovac, zar ti stvarno misliš da neka duboka država vodi politiku Amerike? Ti stvarno misliš da postoje vladari "sorošoidi", vladari iz senke, masoni, kurci palci i ostalo? Ako tako misliš, aj lepo samnom ispod česme sa hladnom vodom. Šta daš ako ti objasnim plan i program američke dugoročne politike dok ladiš glavu? A ako ti se ne sviđa moj predlog, saberi sve što znaš o američkoj politici, sankcijama i ratovima koje vodi od II Svetskog Rata pa na ovamo, a ako tvoje sećanje ide malo dalje, možeš da sabereš i dosta poteza koje je Amerika učinila u zadnjih 200 godina i znaš šta ćeš dobiti? Pa dugoročnu politiku Amerike! Znaš gde je izvor snage Amerike? Ne da te učim, nego da te potsetim. Pa u kontinuitetu uspešne politike, pa makar ona bila i nacistička, uspešna je. Amerika je trenutno jedina država koja je konstantno u usponu već vekovima. Dok druge države i njihove dugoročne politike propadaju, američka ne propada. Ne menja sisteme, državna uređenja, konstantno ulaže u nauku i slično. To su elementi dugoročne politike. Soroš a ni duboka država ne postoje u to doba kada je stvarana dugoročna politika Amerike. Okreni se na tu stranu. Biće ti lakše da shvatiš šta to radi amerika biće ti lakše da izbaciš već jednom tog Soroša kojega si postavio na tron sveta kao da si neko dete zaljubljeno u crtane filmove. Nemoj da me razočaravaš i da ideš putem koji ti izgleda lepuškast i ispravan. Kada ti na prvom mestu stoje kojekakvi nevažni guleni, soroši, petokolonaši - a oni sve zajedno korisni idioti, onda je normalno da izgubiš opštu sliku i shvatanje šta se stvarno događa. A koliko te ja znam, ti si ipak iznad toga. Taj put kojim trenutno idu tvoje misli ne vodi nikuda, prijatelju. I nemoj da obraćaš previše pažnju na stil kojim ja pišem. Malo je nemilosrdan, shvatam, pomalo rastrojen na pojedinim mestima, shvatam, ali ne pravim ja umetničke slike, nego treskam istinom, pa ko se ne izmakne, malo ga muka uvati i dođe mu da se potuče...

 4. teoretičar says:

  Kosovac, zar ti stvarno misliš da neka duboka država vodi politiku Amerike? Ti stvarno misliš da postoje vladari "sorošoidi", vladari iz senke, masoni, kurci palci i ostalo? Ako tako misliš, aj lepo samnom ispod česme sa hladnom vodom. Šta daš ako ti objasnim plan i program američke dugoročne politike dok ladiš glavu? A ako ti se ne sviđa moj predlog, saberi sve što znaš o američkoj politici, sankcijama i ratovima koje vodi od II Svetskog Rata pa na ovamo, a ako tvoje sećanje ide malo dalje, možeš da sabereš i dosta poteza koje je Amerika učinila u zadnjih 200 godina i znaš šta ćeš dobiti? Pa dugoročnu politiku Amerike! Znaš gde je izvor snage Amerike? Ne da te učim, nego da te potsetim. Pa u kontinuitetu uspešne politike, pa makar ona bila i nacistička, uspešna je. Amerika je trenutno jedina država koja je konstantno u usponu već vekovima. Dok druge države i njihove dugoročne politike propadaju, američka ne propada. Ne menja sisteme, državna uređenja, konstantno ulaže u nauku i slično. To su elementi dugoročne politike. Soroš a ni duboka država ne postoje u to doba kada je stvarana dugoročna politika Amerike. Okreni se na tu stranu. Biće ti lakše da shvatiš šta to radi amerika biće ti lakše da izbaciš već jednom tog Soroša kojega si postavio na tron sveta kao da si neko dete zaljubljeno u crtane filmove. Nemoj da me razočaravaš i da ideš putem koji ti izgleda lepuškast i ispravan. Kada ti na prvom mestu stoje kojekakvi nevažni guleni, soroši, petokolonaši - a oni sve zajedno korisni idioti, onda je normalno da izgubiš opštu sliku i shvatanje šta se stvarno događa. A koliko te ja znam, ti si ipak iznad toga. Taj put kojim trenutno idu tvoje misli ne vodi nikuda, prijatelju. I nemoj da obraćaš previše pažnju na stil kojim ja pišem. Malo je nemilosrdan, shvatam, pomalo rastrojen na pojedinim mestima, shvatam, ali ne pravim ja umetničke slike, nego treskam istinom, pa ko se ne izmakne, malo ga muka uvati i dođe mu da se potuče...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *