ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Руска војска на војној паради у Пекингу!

PRVI PUT U ISTORIJI: Ruska vojska na vojnoj paradi u Pekingu!

20 avgusta 2015

China-parade 34Ruski 154. regiment komandanata je stigao u utorak u Peking kako bi vežbao za paradu 3. septembra na Tjenanmen trgu povodom 70. godišnjice pobede Kine nad Japanom.

Parada će slaviti pobedu kineskog naroda nad japanskom agresijom u Drugom svetskom ratu 1945. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin je pozvan na proslavu.

„To je događaj bez presedana za Kinu. Nadamo se da će ova parada povezati prošlost i budućnost, ojačati odnose Kine sa međunarodnom zajednicom i raširiti ideju o miru i razvoju“, rekao je gneral-major Ku Ruji, zamenik organizatora parade.

Pročitajte još:

KINA SE NE ŠALI: Upotrebićemo neutronsku bombu ako nas SAD napadnu

RUSIJA ILI KINA: Ko je veća pretnja po Ameriku?

ZMAJ SE BUDI: Kina postaje najveća svetska sila!

To će biti prva parada u Kini u kojoj će učestvovati vojska iz inostranstva i veterani koji su se borili za nacionalističku Kuomintang partiju. „Čim vojska stigne, započećemo sa zajedničkim probama. Oni će se svakoga dana pripremati zajedno na trgu Tijenanmen“, rekao je diplomatski izvor u petak.

Kineska narodnooslobodilačka vojska je prethodno učestvovala na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, kada je obeležena godišnjica kraja Velikog patriotskog rata.

Ambasador Kine u Rusiji je rekao da će na ovaj način dve države da ojačaju svoju vojnu saradnju i da je prenesu na novi nivo.

Pored toga što će na paradi u Kini učestvovati strana vojska, takođe će učestvovati i veterani koji su se borili za nacionalističku stranu u kineskom građanskom ratu.

Nakon završetka građanskog rata u Kini 1949. godine, u kom su pobedili komunisti, mnogi nacionalistički oficiri su pobegli u Tajvan, sa kojim je Kina imala složene odnose.

Prema rečima Aleksandra Isaeva sa Instituta za Daleki istok na Ruskoj akademiji nauka, cilj parade jeste da Kina pokaže svoju vojnu snagu i da demonstrira da je ona jedna od snaga koja je izašla iz Drugog svetskog rata kao pobednik.

Japansko carstvo je napalo Kinu usred građanskog rata 1937. godine, okupirajući veći deo istoka države, uključujući Mandžuriju, Tajvan i veće obalne gradove.

Sovjetski savez je vojno pomogao Kini, iako se to kasnije odnosilo samo na podršku, obučavanje i naoružavanje, pošto je SSSR 1941. godine potpisao pakt o prestanku agresije sa Japanom. Pobeda nad Japanom je proglašena 8. avgusta, a sovjetska i mongolska vojska su zatim oslobodile Mandžuriju i vratile je Kini.

Pored učestvovanja na paradama, Rusija i Kina jačaju svoju vojnu saradnju putem vojnih vežbi koje se sprovode u Kini.

Kineska i ruska mornarica su održale vežbe u Mediteranu, a uskoro će se održati i vežbe u Japanskom i Južnokineskom moru, kao i u Zalivu Petra Velikog.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. mmm says:

    Jedna je po prostranstvu najveca zemlja na svetu, a druga je po broju stanovnika najveca, pa vi sada vidite sa kakvim divovima hoce neko, kao izakani nato, da se bori.Unapred su osudjeni na nulu, djubreta jedna. Sve cestitke i uspeh na paradi, posebno Putinu.

  2. LADY GAGA says:

    ISTRULE MI, AJ ISTRULE MI DUNJA U FIJOCI, MOJ JE DRAGI, AJ MOJ JE DRAGI KOD DRAŽE U VOJSCI...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *