ПРВИ ПУТ У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ! Амерички медији бране Србију, а нападају Шиптаре

PRVI PUT U NOVIJOJ ISTORIJI! Američki mediji brane Srbiju, a napadaju Šiptare

9 marta 2017

Srbija-Kosovo-Evropska-Unija

Kada se te novembaske večeri 2000. godine vraćala iz škole, Berijana Mustafa zatekla je veliki broj ljudi, vozila sa rotacionim svetlima i policiju ispred svoje kuće u prištinskom naselju Dardanija. To je bila noć kada je njen otac Džemail Mustafa, istaknuti albanski novinar i politički savetnik ubijen.

– Njegova smrt progoni me svakog dana. Probudim se ujutru sa tim pitanjem: Ko je to uradio i zbog čega. To neznanje me polako ubija, na dnevnoj bazi – kaže Berijana u ispovesti za američki „USA Today“.

Džemail Mustafa navodno je bio jedan od onih koji se nisu pravili slepi, gluvi i nemi na zverske zločine koje je činila teroristička organizacija OVK na Kosovu i Metohiji.

– Najava formiranja suda za ratne zločine OVK, koji bi trebalo da počne sa radom u Hagu, Berijani daje nadu da će se ubistvo njenog oca, ali i navodni zločini nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom konačno rasvetliti – piše „USA today“.

Ubistva svedoka na Kosovu i Metohiji, čak i onih u programu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999. godine.

Sud u Hagu ispitivaće zločine OVK i njenih komandanata, među kojima je bio i sadašnji predsednik samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači. Sud je prvobitno trebalo da bude u Prištini, ali je EU zahtevala da se on prebaci u Hag, kako se svedoci ne bi zastrašivali i uklanjali. Sud će biti finansiran sredstvima Evropske unije, a u njemu će raditi međunarodne sudije i i tužioci.

Džemail Mustafa bio je član Demokratske lige Kosova i savetnik prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove. On je bio samo jedan od nekoliko Rugovinih savetnika koji su ubijeni.

Likvidacija ostalih potencijalnih svedoka iz redova bivše OVK intenzivno je počela u jesen 2000. godine kada je u centru Prištine ubijen Dževat Makoli, šef obezbeđenja Ibrahima Rugove.

Iste godine bačene su četiri eksplozivne naprave na Rugovinu porodičnu kuću, a u jednom od bombaških napada smrtno je stradala Rugovina svastika i dvoje maloletne dece.

Oktobra 2000. godine u Srbici ubijeni su predsednik Rugovinog DSK u tom mestu Bekim Kastrati i novinar prištinskog lista „Bota Sot“ Besim Dujaku ( tada zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja). Tom prilikom ranjen je Gani Geci.

Borac za ljudska prava Nora Ahmetaj iz Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju u Prištini za „USA Today“ kaže da „konflikt nije bio završen 1999. kada je NATO kročio na Kosovo“.

Izveštaj Saveta Evrope iz 2011. godine otkrio je da je Hašim Tači, uz podršku ostalih lidera i komandanata OVK učestvovao u trgovini organima ubijenih Srba, Roma i „neposlušnih“ Albanaca, otmicama, mučenjima i zveskim ubistvima.

Tome Gaši, nekadašnji Tačijev savetnik, kaže da ne veruje da će se bivši komandanti OVK tako lako predati, ali i da su veoma uplašeni.

– Oni neće provesti ostatak života u nekoj tri sa dva metra ćeliji u stranoj državi, 3.000 kilometara odavde. Vladaju Kosovom 17 godina, tretiraju ga kao sopstvenu monarhiju. Žive jako dobrim životom, poput kraljeva. Baš zbog toga su jako, jako uplašeni – rekao je Gaši.

Srbi sa Kosova se nadaju da će pravda, ili makar njen delić, konačno bii zadovoljena.

– Važno je, ne samo za Srbe, već za sva ljudska bića, da odgovorni za takve nezapamćene zločine odgovaraju pred licem pravde – rekao je za američki medij Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju.

„USA Today“ navodi da je sud u Hagu bio uspešan u donošenju presuda protiv srpskih lidera, poput Radovana Karadžića koji sada služi kaznu od 40 godina zatvora.

S druge strane, Faton Klinaku, sekretar tzv. „veterana OVK“ ističe da je sud morao da ostane na Kosovu, i tvrdi da „Srbi nisu odgovarali za zločine na Kosovu“.

– Niko ne istražuje zločine Srba na Kosovu – rekao je Klinaku.

Lista ubijenih svedoka predugačka

Ubijani su svi koji nisu želeli da ćute na zločine OVK.

Tako je u blizini Peći kod sela Pobrđe, 14. aprila 2003. godine, u zasedi, vatrenim oružjem, ubijen je Iljir Seljimaj, a sa njim je likvidirana i supruga njegovog brata Ferida Seljimaj.

U zasedi postavljenoj na raskrsnici u mestu Vitomirica kod Peći, 17. februara 2002. godine iz vatrenog oružja ubijen je Smailj Hajdaraj, bivši pripadnik FARK-a, blizak saradnik Tahira Zemaja i Rugove.

Bekim Mustafa i Avni Eljezaj ubijeni su zajedno 2002. godine, vatrenim oružjem, dok su u zasedi, u blizini kombinata Druri u Peći, 4. januara 2003. godine ubijeni Tahir Zemaj i sa njim sin Enis i brat Hasan Zemaj.

U zasedi, vatrenim oružjem 24. novembra 2003. godine, ubijena je i pripadnica KPS policije Sabahete Toljaj, zajedno sa drugim svedokom, takođe pripadnikom KPS policije Isufom Hakljajem, nakon čega je njihovo vozilo zapaljeno.

Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK-a pod komandom Tahira Zemaja, a UMNIK policija je 2004. godine saopštila da je osumnjičeni za ovo ubistvo Bedri Krasnići.

U Peći 1. februara 2005. godine ubijen je Sadik Musaj, a njegov brat Dželjadin Musaj ubijen je u zasedi ( zajedno sa unukom) kod benzinske pumpe Molika u selu Raušić kod Peći 14. juna 2005. godine. Dželjadin Musaj je bio u programu zaštite svedoka.

Ismet Musaj, brat ubijenih Sadika i Dželjadina Musaja, ubijen je 2001. godine neposredno pre početka suđenja grupi Dukađini u Prištini, dok je njihov brat Sinan Musaj nestao za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji kao pripadnik FARK, za čiju se otmicu i ubistvo sumnjiči Haradinaj.

U Peći 2002. godine iz vatrenog oružja ubijeni su zaštićeni svedoci Sadik i Veselj Murići, dok je u saobraćajnoj nesreći 17. februara 2007. godine u Podgorici ubijen Kujtim Beriša.

Pored ovih 14 ubijenih potencijalnih svedoka, u dokumentu se navodi i neuspeo pokušaj ubistva svedoka Ramiza Murićija.

Murići je zajedno sa Veseljom Murićijem, Sadikom Musajem, Tahirom Zemajem i Iljirom Seljimajem svedočio na suđenju grupi pripadnika OVK u međunarodnom sudu u Prištini u postupku protiv Ramuša Ahmetaja, Idriza Baljaja, Ahmeta Eljšanija, Bekima Zekaja i Dauta Haradinaja.

(Blic)

 

KOMENTARI6 komentara

 1. kuka says:

  Zavisi šta se smatra novijom istorijom. Sećam se kako je na početku jugoslovenske krize, početkom devedesetih, štampa na Zapadu bila na strani integrativne, tj. srpske strane. Neki švajcarski list je o demonstracijama Šiptara pisao kako se na jugu SFRJ pobunilo neko divlje pleme. Posle je divlje pleme širom sveta smatrano teroristima, da bi na kraju postali oslobodilački narodni pokret. Ako je to pravilo, onda je ovo znak samo toga da počinje novi ciklus.

 2. anđe says:

  Narod koji je nastao po osnovu genocida američkih domorodaca završio je svoj posao i kampanju na kosovu. To košta Baju Patka da puni svoj trezor i zato gleda da to otkači, povlači vojsku koja je pokrivala zločine albanaca. Ostalo je na učk da sami dovrše svoj posao ako nisu zadovoljni postojećim. Mi zaista nismo imali dobre odnose sa amerima. Tito je prodao niksonu svemirski program što je bio trogodišnji budžet nas-e. Nikson se zarekao da će uništiti jugoslaviju to se dovršilo tek u vreme klintorijusa. Kada su shvatili titovu prevaru preinačili su kupovinu u kredit koji treba da se vrati. Glupa srbija i crna gora su ostali kao poslednja jugoslavija, zatim se izmakala cg i srbija je podnela maksimalnu mržnju i uništenje od amerike. Danas međutim Baja Patak gleda da zaštiti ameriku od muslimana izbeglica i terorizma i sve što je skupo i dovodi u nestabilnost, zato vidi problem u šiptarima na kosovu koji su leglo terorizma i čiji su temelji na svakakvom zločinu.

 3. Dondon says:

  Niko nijada nece odgovarati. Francuzi ce osloboditi Ramusa jer Srbija ne sme da mu sudi.

  • Lajla says:

   Naravno da ce brata po oruzju i zlocinu da ga oslobode,ako se sudi njemu sudi se i bandi koja je je sve to smislila kao i sto se Hrvatima ne sudi.

 4. Car Dušan says:

  Glupi Amerikanci uvek su pravili savez sa idiotima. Budale ne shvataju imali bi u nas najbolje saveznike. Ovako su nas na milost I nemilost poklonili Rusima.

 5. dušan says:

  da.Shvatili su da je to pobuna akademika... kao i ti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *