ПРВИ ПУТ – ВЛАДА СРБИЈЕ упутила четири захтева ЕУ!

PRVI PUT – VLADA SRBIJE uputila četiri zahteva EU!

5 maja 2017

Povodom opasnih izjava albanskih lidera, koji nedeljama potpaljuju region pretnjama ratom i prekrajanjem granica, Beograd je u četvrtak, posredstvom ambasadora zemalja EU, uputio poruku da takvo ponašanje može da ugrozi celi region. Uz to, zahtevaju se hitna reakcija Brisela i veće angažovanje Unije na ovim prostorima.

Na sastanku u Vladi, koji su organizovali ministarka za EU Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, diplomatama iz EU podeljen je i „non-pejper“ u kojem se ukazuje na to da su poslednji potezi albanskih lidera očigledno koordinisani u cilju postepene legitimizacije projekta „velike Albanije“, i iznose četiri zahteva:

* da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele

* da se nastavi dijalog Beograda i Prištine

* traženje izbalansiranog, mirnog, političkog rešenja za krizu u Makedoniji

* bezuslovno uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine. Isti papir, kako saznajemo, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu Unmik na KiM Zahiru Taninu, sa zahtevom da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Inače, sastanku koji je organizovan dan nakon što je Ramuš Haradinaj uputio skandalozne pretnje premijeru Aleksandru Vučiću da se „ne kači s njim“ i „ne igra sa Albancima“, prisustvovali su ambasadori skoro svih članica EU, uključujući i pet država koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.

Pozicije EU najviše su obrazlagali Kristin Moro (Francuska), Aksel Ditman (Nemačka) i Oskar Benedikt (EU). Na argumente ministarke Joksimović i Đurića o agresivnom i opasnom nastupu Albanaca, zapaljivoj situaciji na Balkanu i potrebi za većim angažovanjem Brisela, od diplomata vodećih zemalja EU, kako saznajemo, usledili su uobičajeni komentari da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu.

Joksimovićeva i Đurić poručili su posle sastanka da su upoznali ambasadore sa aktuelnom situacijom u regionu, ali i stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji koje su usmerene protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju.

– Očekujemo veći angažman EU, i ne radi se samo o političkim izjavama, već očekujemo plan za prevazilaženje ove situacije – rekla je Jadranka Joksimović.

Direktor Kancelarije za KiM upozorio je da je dosta ćutanja EU, jer to samo „doliva ulja na vatru“:

– Nije dovoljno da reakciju svedemo na verbalnu, ušećerenu osudu toga. Potrebna je konkretna akcija. Šta treba da se desi da bi reagovali? Da padne nečija glava?

U četvrtak su se sastali i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju, prvi put posle izjava Muslijua o podršci ideji „velike Albanije“ i da je njegov predsednik Edi Rama. Stanković je rekao da Musliju nije izrekao nijednu rečenicu koja bi dovodila u pitanje teritorijalni integritet Srbije ili integritet neke ličnosti.

POLA GODINE BEZ DIJALOGA

DIREKTOR Kancelarije za KiM Marko Đurić ukazao je ambasadorima EU da od novembra prošle godine nije bilo tehničkog dijaloga, i to ne zbog Beograda, već zbog odbijanja Prištine da sedne za sto.

KOMENTARI11 komentara

 1. dusko says:

  AKO MISLITE DA EU INTERESUJE SRBIJA GRDNO SE VARATE !!! UOPSTE IH NE INTERESUJEMO !!!!

  • Za Srbiju says:

   upravo obrnuto. Da ih ne interesuje Srbija, odnosno da im nije kost u grlu, ne bi je komadali. Ne bi uložili milijarde dolara da nas slome na svaki način. Razmisli malo.

 2. Baraba says:

  Koji ste vi luzeri koga briga u Jevropi za vase zahteve

 3. lilit says:

  To nije zahtev Vlade Srbije, već zahtev AV

 4. goran says:

  Ma kakva Evropa, to se Vucko samoreklamira kao veliki Srbin. Komendija.

 5. pedja says:

  Turska ima sultana erdegena a mi sultana gospodara vucica on sam u ime svih odlucuje o svemu pa i o ovim poniznim zahtevima pruzajuci ruku pomirenja srbomrscima i ogoljenim teroristima koje ta ruka naj blaze receno ne interesuje.Izdali su ga njegovi kako on kaze evropski prijateli jer suprotna strana bolje placa.Tako imamo ramusa krljadinaja kao slobodnog coveka kao i mnoge druge krvozedne ubice.I u drugim zemljama bi bilo ili je isto kad postavite necijeg dzekija na vlast i za tapsanje po ramenu ili neku koscicu radi sve sto mu kazes na stetu svoje zemlje i svog naroda.

 6. Mokranjac says:

  Dajte Rusima diplomatski imunitet u Nisa, pa ce ovi iz EU da polome noge do Beograda.

 7. Radikal says:

  Bez intervencije brace Rusa, nece nama biti dobro.

 8. Za Srbiju says:

  Ukucajte na jutjubu na radio Serboni: Sneža Terzić ''Ni paket, ni pakovanje!'' (03.05.7526.)Sveroditeljski sastanak na trgu Republike 14.05.2017. u 12 časova.

 9. Srbski Vuk says:

  EU je na strani albanaca to svi znaju.Evropskoj uniji odgovara nestabilnost i jedva cekaju da se zarati na balkanu.Pitanje je dana kad ce se zaratiti krece od Makedonije pa preko kosova i metohije do Srbije krecu šiptari u svoj san o velikoj albaniji.SAMO ŠTO IM SE SAN NEĆE OSTVARITI.

 10. SLIP says:

  Sta srbijanski prdavci traze oko Makedonije. Nek gledaju svoja posla mamlazi. Eto ih gladni i bedni, pocrkase, a oni kao postavljaju uslov oko Makedonije eeeeeej Nakaze srbijanske, malo im rata, sta li.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *