ПРВИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК УПОЗОРАВА: Амерички планови воде ка нуклеарном рату! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

PRVI RUSKI BEZBEDNJAK UPOZORAVA: Američki planovi vode ka nuklearnom ratu! EVO O ČEMU SE RADI

12 novembra 2019

Planovi Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu spuštaju prag korišćenja nuklearnog oružja i višestruko povećavaju rizike za ceo svet, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovom mišljenju, ti planovi su na istom nivou kao i povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o PRO, uz nespremnost Vašingtona da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i radi na produženju Sporazuma o neširenju naoružanja.„Sve to negativno utiče na predvidljivost vojno-strateške situacije i vodi ka smanjenju praga upotrebe nuklearnog oružja i, samim tim, višestruko povećava rizike za celo čovečanstvo“, istakao je Patrušev u svom članku „Bezbednost Rusije u savremenom svetu“ u „Rosijskoj gazeti“.

Patrušev navodi da prioritet u zaštiti Rusije od hibridnih pretnji treba da bude, između ostalog, i očuvanje i jačanje ustavnog poretka zemlje.

„Prema našim procenama, prioritetna pažnja bi trebalo da bude usmerena na održavanje i jačanje ustavnog poretka, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Rusije u uslovima primene hibridnih metoda protiv naše zemlje“, precizira Patrušev.

„Pri tome je važno da se obezbedi realizacija postojećih i stvaranje dodatnih konkurentskih prednosti ruske ekonomije, dalje jačanje ekonomskog položaja naše zemlje u svetu i prelazak na održiv dugoročni socio-ekonomski razvoj“, dodaje on.

Zapad želi da uništi prostor ZND

Zapad želi da uništi zajednički humanitarni prostor ZND-a, podeli narode zemalja Zajednice, podstakne rusofobiju i diskriminiše ruski jezik, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

„Zapad vodi doslednu politiku u odnosu na ZND i ODKB, koja je usmerena na uništavanje jedinstvenog humanitarnog prostora i daljeg razdvajanja naroda. Neguju se nacionalizam i neonacizam, otvorena rusofobija, ruski jezik je diskriminisan, a zajednička istorija zemalja ZND se iskrivljuje i ocrnjuje.“

Pentagonove biološke laboratorije

Posebnu zabrinutost predstavlja Pentagonovo formiranje laboratorija, prvenstveno u zemljama ZND, gde se vrše istraživanja zaraznih bolesti i gde može da se stvara biološko oružje, piše Patrušev.

„S tim u vezi, povećava se potreba za uskom koordinacijom s našim partnerima, uključujući i za zaključivanjem bilateralnih sporazuma o biološkoj bezbednosti“, dodaje on.SAD: Perspektive očuvanja globalne hegemonije

Očigledno je da pojava novih svetskih i regionalnih centara moći ne odgovara tradicionalnim centrima moći, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama i takozvanom kolektivnom Zapadu koji one predvode.

Devedesetih godina prošlog veka Amerikanci su smatrali da je Rusija konačno otpisana, a da Kina, i pored svih svojih uspeha u ekonomiji, neće moći da pretenduje na status svetske sile prvog ranga. To je stvorilo iluziju da je u svetu zauvek uspostavljen liberalni svetski poredak, zasnovan na američkoj hegemoniji.

Međutim, već krajem prve decenije 21. veka, Rusija je uspela da ubrzano obnovi svoj potencijal i povrati izgubljeni uticaj na svetskoj sceni. Kina je, sa svoje strane, počela da osporava status Sjedinjenih Američkih Država kao globalnog ekonomskog lidera. Danas ta država već stvara veći obim BDP-a (po paritetu kupovne moći) od Sjedinjenih Američkih Država. Na ulogu lokomotive globalne ekonomije počele su da pretenduju i druge zemlje, pre svega Indija, koja sve više izražava svoje političke ambicije. U tim uslovima, Beloj kući je postalo očigledno da njena geopolitička strategija zahteva ozbiljne korekcije.

Prioriteti Rusije u oblasti bezbednosti

Patrušev ističe da je među ključnim prioritetima Rusije u oblasti bezbednosti dalje jačanje beskompromisne borbe protiv globalne terorističke pretnje, ne samo unutar Rusije, već i na njenim granicama.

„Osim toga, nacionalni interesi i bezbednost države obezbeđivaće se i štititi u informaciono-komunikacionom prostoru“, dodaje Patrušev.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Amerika ima dve bioloske fabrike na ruskoj granici u Gruziji vec vise od 25 godina??? Petrusev kasni kao i "car".

  • Dragana says:

   A oni ne znaju za njih 🤗 Baš baš 😚😂😂😂😂😂😂

 2. Predrag says:

  oni će ko hitler da mobilišu i decu od deset gpdina da ratuju i ako je očigledno da je vojska pred berlinom ili washingtonom.

 3. M says:

  USA biološki laboratoriji u ZND?!?Kakve su to gluposti?!?A ako je to istina,onda je očigledno da tako mora biti!

 4. Kulak says:

  Putin će sigurno formirati komisiju.

 5. Car Lazar says:

  Nije mi samo jasan ovaj eufemizam "partneri"!?? Od kada se to zakleti neprijatelji nazivaju partnerima!? Da li Rusi pate od nekog oblika sadomazohističkih sindroma kad one zlikovačke smradove nazivaju "partnerima"!??? Alo bre, to su vam ZAKLETI NEPRIJATELJI i osvedočeni ZLOTVORI i ZLIKOVCI koji bi vas sutra da mogu sravnili sa majčicom zemljicom a da ne bi ni trepnuli!!! Upamet se braću Rusi, dok ne bude dockan!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *