ПРВИ СУСРЕТ ЛАВРОВА И БЛИНКЕНА

PRVI SUSRET LAVROVA I BLINKENA

20 maja 2021

U Rejkjaviku je održan sastanak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. To je bio njihov prvi susret.

Ruski ministar je istakao da dve zemlje treba da utvrde kako će se razvijati njihovi odnosi, jer su neslaganja koja postoje velika.„Lideri Rusije i Amerike treba da sarađuju u oblastima gde se naši interesi podudaraju, posebno kada je reč o strateškoj stabilnosti“, rekao je šef ruske diplomatije.

Moskva je, kako je istakao, spremna da razmotri sa Amerikom apsolutno sva pitanja ukoliko taj dijalog bude pošten.

„Ozbiljna razmimoilaženja postoje između nas u oceni međunarodne situacije, kao i po pitanju zadataka koje je potrebno rešiti kako bi se ona normalizovala. Naša pozicija je jednostavna – spremni smo da razmotrimo sva pitanja bez izuzetka ukoliko to bude na pošten način, na bazi činjenica i uzajamnog uvažavanja“, istakao je Lavrov.

Rusija je, takođe, spremna da raščisti ruševine koje su ostale posle prethodne američke administracije, dodao je Lavrov i istakao da veoma ceni to što američki državni sekretar pokušava da zauzme maksimalno diplomatski pristup.

Prema rečima Lavrova, najvažnije je nastojati da se maksimalno primenjuju diplomatske mogućnosti.

„Veoma cenim to što pokazujete upravi takav pristup“, rekao je Lavrov.

Pozvao je na normalizaciju rada diplomatskih predstavništava dve zemlje u Moskvi i Vašingtonu.

Blinken: Svet će biti bezbedniji ako se bude sarađivalo

Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu da rade u mnogim pravcima, uprkos postojanju razlika, a ako lideri zemalja budu sarađivali, svet će postati bezbedniji, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Prema našem mišljenju, ako lideri Rusije i SAD uspeju da rade zajedno i sarađuju, naši ljudi i ceo svet biće bezbednije mesto“, rekao je Blinken.

On je potvrdio stav nove američke administracije da Vašington traži „stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom“, ali i da postoje nesuglasice.

Blinken je istakao da će, ako Rusija bude delovala agresivno prema Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima, Vašington odgovoriti, ali „ne sa ciljem eskalacije i ne radi traženja sukoba“.

On je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden izneo ovaj stav tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Američki zvaničnik takođe je rekao da su među zajedničkim interesima dveju zemalja borba protiv pandemije i klimatskih promena, nuklearni program Irana i Severne Koreje, kao i i Avganistan.

Govoreći o gasovodu „Severni tok 2“, Blinken je ponovio da će SAD nastaviti da se zalažu za obustavljanje izgradnje ovog gasovoda.

Blinken je potvrdio da su u izveštaju Stejt departmenta o „Severnom toku 2“ predložene sankcije protiv četiri broda, pet organizacija i jednog fizičkog lica.„Nastavićemo da se protivimo završetku ovog projekta koji slabi energetsku bezbednost Evrope, Ukrajine, istočnog krila NATO-a i zemalja Evropske unije. Naš stav protiv ‘Severnog toka 2’ je nepokolebljiv“, istakao je američki državni sekretar.

Sastanak se održava na marginama Arktičkog saveta, a nakon što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno pozvao ruskog lidera Vladimira Putina da se sastanu na teritoriji neke evropske države.

Do susreta dvojice visokih zvaničnika dolazi u atmosferi izuzetno napetih odnosa između Rusije i Amerike.

Za sastanak vlada veliko interesovanje medija.

KOMENTARI15 komentara

 1. Milan says:

  Rođen je u jevrejskoj porodici u Junkersu, Njujork. Otac Donald Blinken (rođen 1925) - bio je diplomata, američki ambasador u Mađarskoj (1994-1997). Majka Judit Blinken (rođena Frem), menadžer plesne kompanije Mersa Kaningema. Blinkenov stric, Alan Blinken radio je kao američki ambasador u Belgiji. Roditelji majke su bili mađarski Jevreji. Pradeda po ocu - jevrejski pisac Meer Blinken (1879-1915), rodom je iz Perejaslava (Kijevska oblast Ukrajine) i diplomac je Kijevske komercijalne škole, objavljivao je tekstove na jidišu pod pseudonimom B. Meer. Antoni Blinken je pohađao Daltonovu prestižnu privatnu školu u Njujorku. Godine 1970 roditelji su se razveli, a sledeće godine njegova majka se udala za Samjuela Pisara poljskog advokata i pisca koji je preživeo holokaust, bio je jedini od 900 dece svoje škole u Poljskoj koji je preživeo holokaust. Nakon udaje preselila se sa sinom u Pariz, gde je bila na čelu Američkog centra za studente i umetnike. Blinken je diplomirao na Harvardskom univerzitetu 1984. godine, nastavio je školovanje na Univerzitetu Kolumbija. Pisao je izveštaje za Novu republiku, a doktorirao je pravo 1988. godine, bavio se advokaturom u Njujorku. Godine 1988. učestvovao je u prikupljanju sredstava za predsedničku kampanju demokratskog kandidata Majkla Dukakisa. Majkl Dukakis je rođen u SAD, ali i njegovi roditelji su imigranti. Otac Panos je Grk iz Edremita Anadolija, a majka je vlahinja rođena u grčkom gradu Larisa.

 2. Milan says:

  Šef Stejtdepartmenta SAD-a, Antoni Blinken, prilikom skorašnje posete Ukrajini, izjavio je da glavni problemi Ukrajine su Rusija, korupcija i oligarsi. „Vlasti Ukrajine treba da se skoncentrišu u borbi protiv korupcije i oligarha, koji predstavljaju unutrašnju pretnju za razvoj zemlje. Stoga borba protiv korupcije - ovo je jedan od ključnih pitanja za ukrajinski narod i rešenje za poboljšanje njegovog života». Njegova retorika bila je praktično majdanovska, ne zaboravimo da Evromajdan je takođe bio protiv korupcije i oligarha. Istina, tokom 7 godina "demokratskog razvoja" korupcija i oligarsi nikuda nisu isčezli. A i kako bi. Oligarh Porošenko dok je bio na vlasti prikrivao je korupcionu šemu porodice Bajden u Ukrajini. Ne može Bajden zahtevati ispitivanje protiv sebe i svojih. A Zelenski je došao na vlast uz podršku oligarha Kolomajskog. Zatim kod predsednika Zelenskog oligarsi imaju kontrolu nad vladom Ukrajine. Od 2014 do danas SAD su pokrivale radnike-oligarhe, faktički omogućile su da ovaj nivo opasnosti za Ukrajinu bude stalni.

 3. Rista says:

  Jooo..šta im radu Ameri. Sve im skresali u brk. Doduše, Lavrov nema brkove. Kad bi meni neko ovako "spremao" sastanak kao Blinken Putinu, ja bih bez trunke dvoumljenja odmah odbio bilo kakav kontakt. E, ali znadu Ameri šta radu. Kad bi Bajden samo malo javno potapšao Putina po ramenu, Putin bi pao u nesvest od sreće. Hebote, koje su to ovčurine. Ameri im u lice skresali šta traže od Rusa i sada će Rusi ipak prihvatiti sastanak? Zašto Lavrov nije napustio taj bezvezni sastanak sa Blinkenom? Pa ko ne vidi da ovo liči na Gorbačov skalameriju? Ja ipak još uvek ne mogu da prihvatim da su Rusi toliko propali da će i posle ovih reči Blinkena ipak Putin otići na sastanak!

  • Miraš says:

   Ništa drugo ne želiš da znaš sem da konstantno ser**kaš na štetu Rusije. U poledjini ovog susreta desilo se: DVA RUSKA BOMBARDERA JURNULA KA KONSTANCI! Za njim su se digli "suhoji", a onda je na mapi primećen detalj koji je uznemirio NATO! 20-05-2021 Uprkos činjenici da su pre dva dana dana ruski strateški bombarderi izveli trenažni let iznad Arktika,izvršivši uvežbavanje udara na baze NATO-a u Norveškoj, nekoliko sati kasnije par ruskih strateških bombardera izleteo je iz Saratova, uspešno dostigao liniju napada na NATO flotu u blizini obala Rumunije, ali i u blizini obala Ukrajine. Na slici koju je objavila Telegram-zajednica „Hanter's nouts“, specijalizovana za nadgledanje vazdušne, kopnene i morske situacije, može se videti da je par ruskih strateških bombardera Tu-95MS u pratnji lovaca Su-27, stigao do linije udara iznad najveće rumunske luke - Konstanca, gde su smešteni brodovi zemalja NATO. Ruski avioni su, potom, započeli zaokret, čime su završili uvežbavanje "lansiranja raketa u ovom pravcu". ... NAPOMENA: Naoružanje koje bombarder Tu-95MS (može da) nosi: - 6 do 16 raketa tipa H-20/H-22/H-26/H-55 (maksimalno 15 tona), - Nuklearne bojeve glave snage od 20 do 50 Mt, - Konvencionalne bombe (slobodno padajuće težina od 1.500 do 9.000kg), - Jedan ili dva odbrambena topa GŠ-23, 23 mm, smešteni u repu aviona.

  • Miraš says:

   Blinkenu je ovo poruka da ratni sukob Rusija - NATO jeste moguć, i to bez uztezanja ruske strane. Kako će to uticati na američku politiku, to ćemo tek videti. Ipak Blinken je rekao: ... ako Rusija bude delovala agresivno prema Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima, Vašington će odgovoriti, ali „NE SA CILJEM ESKALACIJE I NE RADI TRAŽENJA SUKOBA“. Blinken ovu svoju izjavu može čak odmah da zaboravi, a sledeći put Rumunija mogla bi i dobiti strateški udarac.

  • persida says:

   Dobro kazes, ima nesto bolesno u mentalitetu Slovena, ubijes mu celu familiju, a on jedva ceka da bas sa ubicom popije pice. I Blinken i Putin su Jevreji, oni njihovu saradnju vide drugacije nego sto to mi vidimo.

   • Milan says:

    Konkretno Blinkenovi preci nisu bili u prilici da ubijaju Slovene, jer morali su da beže od masovnog istrebljenja, tako da Lavrov čak može da popije piće sa Blinkenom. Ali Blinkena interesuje da osvoji sadašnji slovenski prostor, slično kao nekad nacističku Nemačku, tako da Lavrov neće popiti to piće. Ipak snimiće neprijatelja izbliza.

 4. persida says:

  Dva majmuna.

 5. Rista says:

  Napašće Konstancu najverovatnije? Pa gde si bio kad sam pisao da u ovoj situaciji oko Rusije danas SAMO se Rusiji isplati lokalni rat na svojim granicama i da to počisti kako treba? Miraš, ne kenjaj bez potrebe. Ti nemaš pojma šta se događa, nemaš blage veze da ti avioni neće nikad stupiti u dejstvo ako se ruska politika ne promeni i to veoma brzo i munjevito, a prosipaš tu neki pepeo da će sledeći put udariti po Konstanci??? Gde si ti išao u osnovnu školu? Ti avioni su trebali da udare pre nego se Amerika smestila komotno na ruskim granicama. Neće Amerika napasti Rusiju kako bi ti želeo i Rusi to znaju. Amerika uništava Rusiju izolacijama i sve većim zatvaranjem u ruske granice. Rusija je to morala da spreči najmanje još pre 5 godina. Sada je prekasno. Ko je omano? Pa Putin. Rusija nema pravo ni na sportskim takmičenjima da nastupa pod svojom zastavom, jel ti to znaš, mangupe? A isprazno rodoljublje neće spasiti Rusiju. Kad bi se ti malo pozabavio i sa onim šta Amerika ima od naoružanja, vrlo brzo bi zaćutao. To što ti i milorad trubite ovde je samo jednostrano gledanje koje uvek na kraju košta debelo. Ja kritikujem Rusiju jer mi teško da posmatram koliko je rukovodstvo Rusije uplašeno i ne sme da reaguje ni na kakav ozbiljniji korak Amerike. U početku sam se divio Putinu ali ima već par godina da sam zaprepašćen koliko je Putin nespreman da reaguje čak i na vrlo ozbiljne situacije. Aj ne balavi više oko mene nego se pozabavi malo širom slikom i osvrni se malo levo desno. Ne bleni samo u jednom pravcu. Da su Rusi imali petlje, danas bi bili na 10 km od Konstance, Kijev bi bio Ruski a Ukrajina bi imala ruske baze a ne američku vojsku i Rusi bi bili pod apsolutno istim sankcijama samo daleko bolje pozicionirani. Ali to nije politika današnjeg rukovodstva. Nije to tvoj nivo ali malo više pažnje ne bi ti bilo na odmet. Možda shvatiš. I evo ti i najnovijeg majmunisanja Rusa od Amera. Zar je Lavrov stvarno toliko naivan pa nije shvatio da je dobio naređenja od Blinkena? Shvatio je a mnogo toga nije rečeno šta je Lavrovu naređeno da prenese Putinu. Samo kažem, nije to tvoj nivo shvatanja i zato prati šta Rista piše. Mani se tona bombi koje sede u ruskim avionima, topova i mačeta. Amerika ima toga 5 puta više, ali ti kao da to nisi nikad čuo? Nemam vremena da sve objašnjavam ponovo, ali si ti jako mnogo propustio do sada. Zato ne uleći bez veze u ta polja koja su tebi nepoznata.

  • Miraš says:

   Ali ta tvoja svemoćna Amerika izjavi danas da neće sankcije na Severni tok-2, neće zato što ne sme da još više naruši odnose sa Amerikom, a koje je njegov prethonik Tramp već narušio. I gde je tu onda izolacija Rusije, a o kojoj ti pišeš? Rusija time postiže i veći uticaj na Evropu, dok Poljska i Ukrajina imaće sve manji značaj. Eto Rusija neće ratovati za Ukrajinu, a tome se jadan nadaš već 5 godina. Rusija neće preotimati Ukrajinu od EU, ni od SAD, a ni od Izraela. veoma nepravilan, ujedno i izuzetno nepovoljan oblik države, pa još načet teritorijama Gaze i Zapadne obale. Obnovljena država Izrael na Bliskom istoku od 1948 do danas nije uspeo da se izbori ni sa Palestincima, a tek kao će da ostvari proširenja na ostale teritorije. Ne ide im ostvarenja plana o velikom Izraelu. Izraelu je potrebna nova rezervna domovina, jasno je da je to Hazarija. Inače Rusija neće žuriti sa otpočinjanjem rata, ali kad jednom pukne u nečiji ratni brod usred Crnog mora, recimo baš rumunski, ili američki, britanski, uglavnom u neprijateljski brod, e od tada Izraelu više neće trebati ni Ukrajina=Hazarija.

   • Miraš says:

    Ispravke ... odnose sa Nemačkom (greška sa Amerikom). ... Izrael ima veoma nepravilan, ujedno i nepovoljan oblik države ...

  • persida says:

   Risto, ne uzbudjuj se, Miras je navijac, on nije duzan da razume, on navija za Ruse i sto Rusi vise gube, to ih on vise vidi kao pobednike.

  • Miraš says:

   Pišeš kao da si išao u školu kod Jelene Milić. Plus stalno širiš strašljivost i depresiju. Ako tako nastaviš preotećeš radno mesto Milićki. Ta tvoja Amerika ima vojne komande za ceo svet, zbog tako velikog osvajačkog cilja nemaju dovoljno vojske pa ni oružja jer na vojnom polju ne pariraju oni samo Rusiji. Naoružavaju se mnogobrojne zemlje i sve češće kupuju oružje od Rusije. To je dodatni razlog zašto Ameri žele da kontrolišu Crno more-Bosfor i Dardanele - Egejsko more. Zato ne prestaju da pujdaju Ukrajince kao istrenirane američke keriće. Žele da zaustave isporuke ruskog oružja drugim zemljama. Posebno ih muči šta ako se Iran bolje naoruža. Eto odavno prete vojnim udarima na Iran, slično kao na Irak, i zasad ne usudjuju se da napadnu Iran. U slučaju eventualnog napada problem za Amerikance je koliko nedostajućeg naoružanja Iran bi mogao veoma brzo da nabavi od Rusije. Imajući u vidu da Iran ima više saobraćajnih veza sa Rusijom (Sredozemno more zatim Suec pa do Arapskog mora i Omanskog zaliva, ali kraća veza sa Rusijom su na severu KASPIJSKO MORE plus avio veze). Zato je svojevremeno Tramp uveo sankcije Iranu, da bi oslabio kupovnu moć Irana i da bi Iranu produžio embargo na uvoz oružja. Kada je Turska pomagala Azerbejdžanu u ratu za Karabah, da li je tada radila samo za sebe. Jer da se taj rat proširio na Kavkazu, pa još i na Turkmenistan, severna veza Irana sa Rusijom bila bi značajno oslabljena. Sigurno je da je Erdogan radio za sebe, ali ne može se isključiti da je istovremeno radio i za Ameriku. ... Naime Tramp je hteo da zaključa Iran da on najpre što više zaostaje i u ekonomskom i u vojnom smislu, te tek kasnije kad okopni da ga Amerika napadne. Nije uspeo da produži embargo Iranu, ali ekonomske sankcije još uvek važe. Formalno sankcije su uveli zbog nuklearnog sporazuma odustajanjem od tog sporazuma. Ali iransko nuklearno pitanje koje je podrazumevalo kontrolu mirnodopskog korišćenja nuklearne energije, nije bilo pravi razlog za uvodjenje sankcija, nego samo povod.

   • persida says:

    Mirase, jesi li za Zvezdu ili za Partizan? Reci otvoreno i nemoj nas vise zamarati tvojim nebuloznim esejcicima. Sto me nisi doveo u vezu sa Jerlenom Milic kada sam pisala na stotine komentara PROTIV njenih finansijera. Znas zasto? Zato sto si gnjida od coveka.

    • Miraš says:

     Baš čudno da se tebi lično Jelena Milić ne dopada, a imate tako puno sličnosti. Prirodno glupe, zaražene mržnjom i rusomržnjom, i da više ne navodim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *