ПРВИ ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР Путин-Бајден

PRVI TELEFONSKI RAZGOVOR Putin-Bajden

27 januara 2021

DOŠLO je do prvog telefonskog razgovora predsednika Rusije i Sjedinjenih Država – Vladimira Putina i Džoa Bajdena.

Kremlj je saopštio da je ruski lider američkom kolegi čestitao početak rada na položaju šefa države i naglasio da će normalizacija odnosa Moskve i Vašingtona biti u interesu obe zemlje.Putin i Bajden su izrazili zadovoljstvo spremnošću obe strane na produženje važenja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START, START-3).

U narednim danima dve zemlje će – kako je saopšteno – „završiti sve neophodne procedure koje će omogućiti dalje važenje tog važnog međunarodnog pravnog mehanizma koji ograničava nuklearne i raketne arsenale RF i SAD.

Objavljeno je i da su Putin i Bajden razgovarali o aktuelnim pitanjima bilateralnih i međunarodnih odnosa, uključujući borbu protiv pandemije, iranski atomski program, pregovore o statusu Donbasa i rusku inicijativu za održavanje samita stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Kremlje je ocenio: „U celini, razgovor lidera Rusije i SAD bio je poslovan i iskren. Dogovoreno je da se kontakti lidera nastave“.

Nije precizirano na čiju inicijativu je do razgovora došlo.

Nešto ranije je portparolka Bele kuće Džejn Psaki rekla da zasad nije planiran telefonski razgovor Bajdena i Putina, ali da novi predsednik SAD „podiže telefonsku slušalicu kad zovu“.

Ruski senator i spoljnopolitički ekspert – Aleksej Puškov – ocenio je da je Bela kuća na taj način signalizirala da Vašington čeka da Moskva povuče prvi potez.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *