Први удар грипа у фебруару

Prvi udar gripa u februaru

8 januara 2018

PRVI jači talas gripa epidemiolozi očekuju u februaru. Ako se i na ovoj, severnoj hemisferi, kao što je bilo na južnoj, pojavi mutirani virus A H3N2, među najmlađima, i hronično obolelima, koji „zakače“ virus, moglo bi da bude više komplikacija najmasovnije sezonske bolesti nego obično, kad su u opticaju „poznati“, neizmenjeni sojevi virusa.

Na južnoj hemisferi nije bilo većih epidemija, pa se ne očekuju ni na severnoj, ali epidemiolozi, zbog mogućih komplikacija gripa, savetuju da se pojačaju mere zaštite od ove zarazne bolesti.

– Virus gripa tipa B, čije je prisustvo laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“, nema potencijal da izazove epidemiju – kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. – Veći broj obolelih može da se javi, ako se sledećeg meseca pojavi zaraznija influenca tipa A H3N2. Stručnjaci iz Australije i Južne Amerike skrenuli su pažnju da se ovogodišnji grip tipa A H3N2 pojavio u nešto izmenjenom obliku i uzrokovao je komplikacije među najmlađima i hronično obolelima. To znači, da će, ako se i kod nas pojavi modifikovani AH3N2 u riziku od oboljevanja biti i vakcinisani, jer vakcina ne može u visokom procentu da zaštiti od modifikovanog virusa.

Epidemiolog Tiodorović kaže da se naša sredina već susretala sa infulencom tipa B, koja je trenutno u cirkulaciji, tako da nema razloga za zabrinutost. I ove godine infulenca se širila sa zapada na istok.

– Nevolja je kada grip počne da se širi sa istoka na zapad, kao onda kada se pojavio „ruski grip“ – kaže profesor Tiodorović. – Na sreću, takva situacija se dešava dva puta za pola veka.

Sprečavanju masovnijeg širenja virusa gripa ove godine doprineće i veliki broj vakcinisanih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, utrošeno je više od 90 odsto obezbeđenih vakcina, a u Beogradu gotovo 100 odsto.

U beogradskim domovima zdravlja, na Čukarici i Paliluli, kažu da nije zabeležn povećan broj pacijenata.

– Susrećemo se sa uobičajenim respiratornim infekcijama za ovo doba godine i još nismo imale pacijenta sa sumnjom na grip – saglasne su dr Snežana Kušljević iz Doma zdravlja Palilula i dr Mirjana Ninković iz Doma zdravlja Čukarica.

Za nedelju dana u Srbiji je registrovano 3.545 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što znači da je aktivnost virusa još niska.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Izmisljena prica da bi se opravdale vakcine. Poslusajte DR Stojkovic koja je sve objasnila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *