ПРВИ ВЕЛИКИ ТРАМПОВ ПРОБЛЕМ! Калифорнија хоће да се отцепи од СAД!

PRVI VELIKI TRAMPOV PROBLEM! Kalifornija hoće da se otcepi od SAD!

12 novembra 2016

577a2fbbc36188f8358b4599-california

Referendum o nezavisnosti najavljuje se za 2019. godinu, 61 odsto glasalo za Klinton, a 33 za Trampa.

Pobornici „Kalegzita“ vide porast interesovanja za njihovu ideju posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Na izborima 8. novembra u toj državi je 61 odsto birača glasalo za kandidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton, dok je 33 odsto podržalo Trampa.

„Kao šesta po veličini ekonomska sila u svetu, Kalifornija je ekonomski moćnija od Francuske i ima više stanovnika od Poljske“, piše na sajtu „Jes Kalifornija“ koji podržava inicijativu za organizovanje referenduma o „Kalegzitu“.

Prema pristalicama otcepljenja Kalifornije, ova savezna američka država u svemu može da se poredi i takmiči sa zemljama, a ne samo sa ostalih 49 država SAD.

Po njihovom mišljenju, „SAD predstavljaju toliko stvari koje su u suportnosti sa vrednostima Kalifornije“ i ostanak Kalifornije kao federalne države će značiti dalje subvencionisanje drugih država na njenu štetu.

Stanovnici Kalifornije nameravaju da organizuju referendum o nezavisnosti putem takozvane „građanske inicijative“, odnosno podnošenjem peticije.

Ukoliko peticiju potpiše dovoljan broj registrovanih birača, pitanje o organizaciji referenduma će se staviti na glasački listić, prenosi Sputnjik.

Velika Britanija je 2016. godine glasala za izlazak iz EU na referendumu o Bregzitu, podseća „Jes Kalifornija“ i najavljuje da će se referendum o „Kalegzitu“ održati 2019. ako bude prikupljen dovoljan broj potpisa za ovu inicijativu, posle čega će, kako se nadaju Kalifornija postati odvojena zemlja.

Na društvenim mrežama uvedeni su „haštagovi“ #Kalegzit i #Kalivfornija (#Calexit i #Caleavefornia), a podršku kampanji daje sajt „Jes Kalifornija“ (yescalifornia.org), na kojem stanovnici mogu bolje da se upoznaju sa inicijativom za otcepljenje, navodi Sputnjik.

KOMENTARI3 komentara

  1. punca says:

    AMERIKA raspada/ SE DELI u 21. veku / NOVA CALIFORNIA REPUBLIC .

  2. Dule says:

    Pa neka se otcepi.

  3. 99 says:

    To su puste zelje meksikanaca koje ce trampovi glasaci pomesti za par dana da se nece znati da su ikada bili u kaliforniji. Crncuge i latinosi nemaju nikakve sanse da razbiju Ameriku zato sto su kukavice i glupi u ratovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *