Prvo će se videti koji stranci dolaze u Vladu, pa tek onda rokada

Prvo će se videti koji stranci dolaze u Vladu, pa tek onda rokada

5 avgusta 2013

vucic_dacic_1Međustranački pregovori oko kadrovskih rešenja za upražnjena ministarska mesta, moći će da počnu tek kada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić okonča razgovore sa inostranim ekspertima oko njihovog angažmana u Nemanjinoj 11.

Kako „Novosti“ saznaju, tek kada se bude znalo da li će strani stručnjaci preuzeti resore ekonomije i finansija, Vučić i Dačić moći će do kraja da sklope mozaik rekonstruisanog kabineta.

Prema našim informacijama, lider SNS pregovore sa iskusnim „igračima“ iz Velike Britanije, srednje i severne Evrope privodi kraju i ishod je moguć do kraja radne nedelje.

Od tih dogovora, kako nam je rečeno u vrhu Vlade, zavisiće i sva preostala otvorena pitanja: da li će SNS i SPS trampiti neke resore, koliko ministarstava će biti spojeno i razdvojeno i kome će pripasti portfelji koje su vodili funkcioneri iz URS.

Premijer i lider SPS Ivica Dačić rekao nam je da nije bitno koja će stranka da vodi koji resor već da je suština da se pronađu najbolji i najstručniji ljudi:

– Najvažnije je da se izaberu ministri koji će na najbolji mogući način da organizuju sistem i da upravljaju njim. U tom smislu, moguća je i zamena nekih resora između SNS i SPS. Prvo je važno da se čuju imena kandidata za portfelje.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević ne isključuje mogućnost da dođe do spajanja njegovog resora sa energetikom:

– Činjenica je da su neophodne promene u organizaciji unutar vlade. Narednih dana tema će biti i eventualno pregrupisavanje ili spajanje određenih ministarstava. Ipak, rudarstvo je privredna grana koja može i samostalno da postoji, dok je energetika korisnik onoga što stvara rudarstvo i više je vazana za industriju i privredu.

Takođe, u Vladi nam je rečeno, da će svi ministri koji su dobrovoljno pristali da napuste Nemanjinu 11 (Mrkonjić, Obradović, Knežević, Petković i Marićeva) ili su praktično oterani (Dinkić, Grubješićeva i Kalanovićeva), zvanično podneti ostavke na sednici parlamenta na kojoj će se birati novi članovi vlade.

Tako će se obezbediti pun kontinuitet u radu svih resora i neće biti potrebe za imenovanjem „privremenih“ ministara koordinatora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *