Prvo popij pa joj onda slomi rebra

Prvo popij pa joj onda slomi rebra

22 novembra 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Krasna stvar. Naše neovisno, autonomno i nedodirljivo pravosuđe, zbog čije nas je uzoritosti, prije nego što će nas primiti u članstvo EU, Bruxelles umalo poslao na monitoring, opet se ima čime pohvaliti.

Teškog obiteljskog zlostavljača Miru Despotušića spasio je Županijski sud u Splitu od navodne samovolje suca splitskog Općinskog suda Dinka Mešina i »neprimjereno visoku« prvostupanjsku kaznu srezao mu je za više nego pola.

To zapravo nije ništa neobično budući da manijaci koji godinama lemaju žene i djecu na mrtvo ime, bacaju ih niz stepenice i razbijaju im nosne kosti – uživaju u dosta hrvatskih sudnica posebno blagonaklon tretman. Dio naših sudaca i danadanas će prije pokazati razumijevanje za oca i muža koji na redovnoj bazi mlati svoje ukućane šakama, nogama i stolicama, nego za ženu i djecu koji premiru od užasa kad pater familias otvori vrata.

Ova intervencija Županijskog suda samo je jedan zoran dokaz za to.

Sudac Mešin nedavno je, dakle, dobio veliki aplauz javnosti kad je 46-godišnjeg Despotušića kaznio sa šest i pol godina zatvora jer je divljački pretukao svoju ženu i slomio joj dva rebra.

Budući da je nasilnik nanovo podivljao u trenutku kad je već izdržavao dvije uvjetne kazne također za fizičko mahnitanje u obitelji, kazne su objedinjene, pa ih je sudac zbrojio u osam godina iza rešetaka.

Udruge koje se bave borbom protiv zlostavljanja u obitelji i građani bili su zadovoljni tom presudom jer je dala nadu da će se u ustaljenoj praksi kažnjavanja ovakvih svinjarija napokon nešto bitno promijeniti.

Naime, postupci za obiteljsko nasilje kod nas se uglavnom vode na prekršajnim sudovima, kao da je, kako kažu aktivisti, riječ o nepropisnom parkiranju. Eto kako je sustav rangirao njihovu težinu. Presude su blage, najčešće uvjetne ili novčane, a ponekad su upravo smiješne u odnosu na stupanj terora kojim su ih počinitelji zaslužili.

No, kako vidimo, Mešinova široko pozdravljena odluka ipak nije opstala budući da je Županijski sud procijenio kako je sučev aršin bio drakonski, pa stoga neprihvatljiv i neodrživ.

A pogodite koje je obrazloženje časnoga splitskog višeg suda?

E pa razlog iza kojega su stali suci je taj da je Despotušić bio – pijan. Pijanstvo je za njih olakotna okolnost.

Za svakog normalnog čovjeku ta je logika nakaradna i aspurdna, ali tijelo koje bi trebalo štititi žrtve, te kažnjavati zlostavljače i odvraćati ih od novih prijestupa, misli posve drugačije.

Prema Županijskom sudu u Splitu, pravni izgledi obiteljskih nasilnika, uglavnom okorjelih recidivista, puno su bolji ako, prije nego što će krenuti u pohod na svoje najbliže, trgnu litru rakije. Prvo popij, pa joj onda slomi rebra.

Budući da je bio pod jakim utjecajem alkohola, kod Despotušića je, kaže Sud, »mogućnost shvaćanja vlastitih postupaka i upravljanja njima bila značajno smanjena«. Dakle, pijanac je za njih manje kriv od trijeznoga i mora biti znatno blaže kažnjen.

Time društvu poručuju da alkohol nije problem alkoholičara koji pije i ne liječi se, nego problem žene i djece nad kojom se pijanac može iživljavati s upola manjim posljedicama.

Čestitamo Sudu. Dijelom i zbog ovakvih odluka, hrvatski policajci prosječno 46 puta svakoga dana izlaze na uviđaje zbog slučajeva obiteljskog nasilja.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    A može biti da je razvojačeni branitelj,padne mu mrak na oči,a nema ćetnika,pa operi po ženi i djeci,tipično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *