Пржите на маслиновом уљу!

Pržite na maslinovom ulju!

5 decembra 2017

Navikli ste da pržite na suncokretovom ulju, dok maslinovo zaobilazati u širokom luku? Grešite, kažu stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja, ali morali biste da pržite duže od 30 sati da bi se promenio hemijski sastav maslinovog ulja.

Opšte pravilo glasi da što više ima zasićenih masti u ulju, ono je stabilnije kad se zagreva. Takvo je kokosovo ulje koje čak ni nakon 8 sati prženja ne gubi kvalitet.

Odličan izbor je i ulje od avokada koje podnosi ekstremno visoke temperature od 270 stepeni, a dobro je i ulje od kikirikija koje ima neutralan ukus što je posebno važna karakteristika kod dubokog prženja.

Treba izbegavati suncokretovo ulje, zatim ulje od koštica grožđa, kukuruza i susama. Koje god da izaberete, pridržavajte se starog pravila – nikada dva puta ne pržite u istom ulju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Meni su profesionalni kuvari rekli da je obratno. Maslinovo nije za przenje zbog toga sto pri przenju pojacava masnocu. Przi se na uklju od grozdja, a na gotovo jelo (ili ribu, kao i naravno salatu), dodaje se maslinovo ulje. S druge strane vidim kako u tradicionalnim kuhinjama Spanije i Italije prze na maslinovo0m ulju. Vise ne znam kome da verujem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *