Пржите на маслиновом уљу!

Пржите на маслиновом уљу!

5 децембра 2017

Навикли сте да пржите на сунцокретовом уљу, док маслиново заобилазати у широком луку? Грешите, кажу стручњаци који разбијају заблуду многих да екстрадевичанско маслиново уље није погодно за кување. Истина је, заправо, да ово уље трпи 190-200 степени целзијуса, што је температура која се постиже у фритезама. Проблем настаје код дуготрајног загревања, али морали бисте да пржите дуже од 30 сати да би се променио хемијски састав маслиновог уља.

Опште правило гласи да што више има засићених масти у уљу, оно је стабилније кад се загрева. Такво је кокосово уље које чак ни након 8 сати пржења не губи квалитет.

Одличан избор је и уље од авокада које подноси екстремно високе температуре од 270 степени, а добро је и уље од кикирикија које има неутралан укус што је посебно важна карактеристика код дубоког пржења.

Треба избегавати сунцокретово уље, затим уље од коштица грожђа, кукуруза и сусама. Које год да изаберете, придржавајте се старог правила – никада два пута не пржите у истом уљу.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Meni su profesionalni kuvari rekli da je obratno. Maslinovo nije za przenje zbog toga sto pri przenju pojacava masnocu. Przi se na uklju od grozdja, a na gotovo jelo (ili ribu, kao i naravno salatu), dodaje se maslinovo ulje. S druge strane vidim kako u tradicionalnim kuhinjama Spanije i Italije prze na maslinovo0m ulju. Vise ne znam kome da verujem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u