PSI RATA – Šta američki plaćenici i ubice rade u Ukrajini i ko ih plaća?

PSI RATA – Šta američki plaćenici i ubice rade u Ukrajini i ko ih plaća?

16 marta 2014

rypbagdad_2 Blackwater usaTeško naoružani pripadnici „Blekvotersa“ napravili su prošle nedelje paniku na proruskom mitingu u Donjecku. Novinski izveštači su javili da su posle povika: „Blekvotersi!“, građani počeli da beže. Plaćenici su tako svoj prvi javni zadatak na tlu Ukrajine obavili uspešno. Njihovo uvođenje u ukrajinsku krizu dodatno je zakomplikovalo situaciju.

Ova američka plaćenička vojska poznata je i po nazivu „Treći faktor“, koji je „zaratila“ u Iraku, gde je u periodu od 2001. do 2009. godine bili treća po snazi strana armija na tlu te zemlje. Posle skandala u Iraku 2009. godine promenili su ime u „Eks servis“, a sada se zvanično zovu „Akademija“.

U sukobima u Siriji, vlada Bašara al-Asada okrivila je „Blekvoterse“ za neke od najstrašnijih zločina, kao što je pokolj civila „od vrata do vrata“ u gradiću Hula, maja 2012. godine.

Prošlonedeljna reakcija ljudi u Donjecku najbolji je dokaz kakvu „slavu“ nose „Blekvotersi“.

– „Blekvotersi“ su privatna vojska iz Severne Karoline, usko vezana za CIA – priča Ilija Iliev vlasnik Internacionalne akademije za obezbeđenje iz Skoplja, odličan poznalavac ove tematike.

– Njihovo ljudstvo u Iraku u minuloj deceniji uglavnom je štitilo objekte i pojedince od značaja za američku vladu. Zadaci su im tamo bili defanzivnog karaktera.

On podseća da su „Blekvotersi“ ostali upamćeni po otvaranju vatre na kontrolnim punktovima. Tako je ubijeno stotine Iračana, zbog čega je vlada Iraka 2007. godine tražila da se oteraju iz zemlje. Iliev tvrdi da su za taj posao njihovi pripadnici loše selektovani, loše trenerani i upozorava da nema zakona kojima su podložni. Pojedincima iz ove vojske suđeno je u SAD za nekoliko „icidenata“ u Iraku. Prošli su sa uslovnim kazanama i globom od po pet hiljada dolara…

Ko je angažovao „Blekvoterse“ u Ukrajini još je nepoznanica, a postoje najmanje tri verzije. Prema prvoj, CIA je režirala predstavu na Majdanu i plaćenici su „deo scenografije“ zastrašivanja ukrajinskog naroda. Naime, nove vlasti u Kijevu su svesne da nemaju podršku u svojoj vojsci i policiji za eventualno odmeravanje snaga sa „proruskim elementom“ u svojoj zemlji i „Treći faktor“ je prelazno rešenje do formiranja lojalnih jedinica.

Druga verzija oslanja se na poslovično odličnu saradnju CIA sa „Blekvotersima“. Vlasnik komapnije Erik Princ izjavio je još prošle godine u intervjuu za „Delji blast“ da su njegovi vojnici volontirali za CIA iz patriotskih razloga, na područjima gde CIA zbog zakonskih ograničenja nije mogla. Prema tom scenariju, pošto su se stvari na Majdanu otrgle kontroli, a „birokratski aparat“ EU i SAD nije mogao da ih prati, uskočili su njegovi plaćenici.

Treća teza je da su ih angažovali novi gubernatori „proruskih oblasti“, moćni tajkuni teški milijarde dolara, da štite kako lidere tako i kijevske institucije u Donjecku, Harkovu…

– Profit je osnovni pokretač vojske kao što „Blekvoters“ – priča Ilija Iliev. – Račun njihovog angažmana na kraju će neko morati da plati. Sigurno je da u njihovim redovima u Ukrajini rade samo provereni Amerikanci, jer su u delikatnoj operaciji i ne smeju da rizikuju. Ukrajinci su sa pravom zabrinuti zbog pojave ove vojske, jer koliko god je interes Ukrajinaca i Rusa da ne ratuju međusobno, „Treći faktor“ vodi suprotan motiv.

Plaćenici u Ukrajini navodno zarađaju 1.000 dolara dnevno.

PREDUZETNICI

U prošloj deceniji „Blekvotersi“ su bili najveći privatni preduzetnik u Iraku sa kojim je Stejt department ugovarao poslove. Sada rade, ili su radili, za neke od najvećih svetskih komapnija „Monsanto“, „Ševron“, finansijsku grupaciju „Berkli“…

Kako su javili svetski mediji, osnivač „Blekvotersa“ Erik Princ prodao je prošle godine sektor „Obaveštajnih operacija“ komapniji „Monsanto“ (najvećem svetskom proizvođaču genetski modifikovanog semena). „Monsanto“ je zatim, prema navodima američke štampe, 500.000 deonica svoje nove akvicizije prodao Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa (osnivaču „Majskrosofta“).

VAN ZAKONA

Međunarodnom konvencijom protiv regrutovanja, angažovanja, upotrebe, finansiranja i obuke plaćenika, donetom 1989. godine u Ujedinjenim nacijama (stupila na snagu 2001), oni su stavljeni van zakona, dok je njihovo angažovanje kvalifikovano kao zločin protiv mira i bezbednosti.

HOLIVUDSKA KAMPANjA

U svetu danas ima nekoliko stotina privatnih vojnih kompanija. Samo u Iraku ih radi 60 i veliki je pritisak krupnog kapitala da zaposleni u privatnim vojnim kompanijama dobiju legitimitet. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljnu kampanju u popularisanju i glorifikovanju upotrebe plaćenika. Jedan od primera je holivudski film „Plaćenici“, čija su dva dela postala „blokbasteri“. U njemu imidž dobrih i humanih „pasa rata“ gradi desetak aktuelnih ikona Holivuda.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. bogoljub says:

    Blekvotersi su ucinili medvedju ulogu ukrajincima, samo su doprineli da Rusija vrati svoje zemlje u svoje granice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *