ПУТИН САОПШТИО: Статус Карабаха није решен

ПУТИН САОПШТИО: Статус Карабаха није решен

17 новембра 2020

Коначни статус Карабаха није решен, Москва одржава статус кво, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

„Ако буду нормални односи између Азербејџана и Јерменије, биће могуће решити питање статуса Карабаха“, додао је руски председник.Он је истакао да је за Нагорно-Карабах потребно време како би се миран живот вратио у домове и да ране још нису зацељене.

„Најважније је да смо успели да зауставимо крвопролиће. Више од четири хиљада људи погинуло је само према званичним подацима, а заправо, мислим и више. То није филм, то је трагедија која се догађа у животу са конкретним људима, конкретним породицама! Због тога је заустављање крвопролића главни резултат“, нагласио је Путин.

Председник је приметио да се неколико пута приближавало коначном решењу ситуације у Карабах и да је рат могао бити избегнут да су садашњи споразуми постигнути раније.

Да су прихваћени предлози за решавање ситуације, који су израђени још 2013. године, рат у Карабаху могао би се избећи.

„Русија је 2013. године, у оквиру Минске групе ОЕБС-а, формулисала услове са којима су се све чланице Минске групе, укључујући и копредседавајуће, а то су, подсећам, Русија, Француска и Сједињене Америчке Државе, сложиле и подржале“, прецизирао је Путин.

Он је додао да оптужбе за издају премијера Јерменије Никола Пашињана немају основа.

Услов за прекид рата – град Шуша

Руски председник испричао је да је у октобру, током телефонских преговора, убедио председника Азербејџана Илхама Алијева да заустави борбена дејства у Нагорно-Карабаху под условом да се избеглице врате у Шушу, али је Јерменија била против.

„Током 19. и 20. октобра имао сам низ телефонских разговора и са председником Алијевим и са премијером (Јерменије Николом) Пашињаном… Све у свему, успео сам да убедим председника Алијева да је могуће зауставити борбена дејства, али је његов обавезан предуслов био повратак избеглица, укључујући и у град Шуша“, рекао је Путин.

Додао је да је, за њега неочекивано, став јерменских партнера био „формулисан тако да је за њих то неприхватљиво“.

„Пашињан ми је директно рекао да у томе види претњу интересима Јерменије и Карабаха“, додао је председник.

Руски мировњаци

Говорећи о руским мировним снагама, руски лидер изјавио је да су руски мировњаци стационирани у Карабаху како би осигурали безбедност Јермена који се тамо враћају.

Он је додао да је питање повратка избеглица у Нагорно-Карабах осетљиво и важно.

„Ово је веома важно питање. Ово је врло осетљиво питање. Управо са циљем осигуравања безбедности ових људи и распоређује се руски мировни контингент“, прецизирао је Путин.

Председник је истакао да Москва сматра да се у Карабаху налази довољно припадника мировних снага и да је повећање њиховог броја могуће само уз договор страна.

Турска није крила да подржава Азербејџан

Турска никада није крила да у Нагорно-Карабаху подржава Азербејџан, то су геополитичке последице распада СССР-а и врло „конкретни догађаји којe сада видимо, којима смо сада сведоци“, рекао је руски председник.

„Што се тиче Турске, улоге Турске, то је добро познато, о томе се више пута директно говорило у Азербејџану, а ни турска страна то никада није скривала. Они су једнострано подржавали Азербејџан“, навео је Путин.Азербејџан враћао своје територије

Чак ни Јерменија није признавала независност Нагорно-Карабаха, што значи да је Азербејџан покушао да врати своје територије, рекао је руски председник.

„Нико, чак ни Јерменија, није признао независност Карабаха. Шта то значи са становишта међународног права? Да је Азербејџан враћао територије које је сматрао, а и цела светска заједница, азербејџанском територијом. С тим у вези, имао је права да изабере било ког савезника који му пружа одређену помоћ“, објаснио је Путин.

Путин је нагласио да је Азербејџан независна суверена држава и „има право да бира савезнике онако како сматра потребним“. „Ко му ово може ускратити“, додао је руски председник.

Споразум о Карабаху

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

KOMENTARI9 коментара

 1. persida says:

  Naravno. Kad Jermeni ili Azeri uplate na Putkov racun trilion dolara, sve ce biti reseno. E, Putko, Putko, masonska lutko.

  • Milan says:

   Ne laži. Sergej, Lavrov, ODKB, premijer Mišustin, predsednik Purin, nudili su Jermeniji rešenje prvih dana sukoba, ali Pašinjan to nije prihvatio. Takav njegov stav bio bi ispravan samo pod uslovom da iz Jermenije uspešno podržavaju odbranu Karabaha. E sad je Pašinjan morao da potpiše težu varijantu za Jermene jer pokazalo se da on i njegovi prozapadni kadrovi nisu sposobni da podrže odbranu Karabaha. Nagorno Karabah od 1994 godine, dakle već blizu 3 decenije, opstaje samo na vojnim snagama koje održavaju vojnu prevlast Jermena na planinskom terenu Karabaha, a baš taj jedini oslonac > vojnu sposobnost odbrane Karabaha Pašinjan je zanemario te se stanje na terenu bitno promenilo u korist Azerbejdžana. Jermeniji je prilično blizu sirijski Idlib. Zar on nije video početkom ove godine šta su radili Turci u Idlibu sa dronovima protiv snaga SAA? Pašinjan je saboter, a time i izdajnik.

  • Milan says:

   Tursko-azerbejdžanski odnosi nikad bolji, a premijer Jermenije i njegov ministar vojni spavaju. I tako pospani neće da čuju za ponude Rusije i ODKB prvih dana sukoba. Šta je to, nego saboterstvo? I to na ključnim mestima u Jermeniji.

 2. Drdre says:

  Kada su na kosovu Siptari zeleli deo svoje teritorije, dosli su neki Amerikanci iz P.M. i stali na njihovu stranu mimo svog međunarodnog prava. Isterali Srbe i omogućili šiptarima državu. Rusi su nadomak Karabaha, deo su zajedničkog sistema odbrane sa Jermenijom (čije je stanovništvo u Karabahu) i opet nema željw, snage, lojalnisti, kako god da se pomogne Jermeniji i Nagorno Karabahu. Čekalo se da izgube 75% teritorije. Mislim da kada bismo opet upali u vojni sukob ne bismo mogli imati direktnu podrsku Rusije.

  • Miraš says:

   Nagorno Karabah sada je izgubio 40 posto teritorije (ne 75 posto), a najviše u južnom delu. Do gubitka je došlo nespremnošću Jermenije da brani tu teritoriju, a ne zbog Rusije. Sada nisu bili spremni da brane Karabah kao u ratu 1988-1994 godine zato što prozapadna vlada premijera Pašinjanina postavila je prozapadni i mladolik vojni vrh u Jermeniji, dakle bez dovoljno vojnog iskustva. Pašinjan i njegovi izabranici su naivno računali da će branioci Karabaha izdržati slično kao 1988-1994 ne uvažavajući bitnu činjenicu da je od tada vojska Azerbejdžana značajno ojačala. Sukob je počeo 27. septembra, a premijer Pašinjan se zvanično obratio Rusiji za vojnu pomoć tek 31.oktobra. Šta je čekao do tada? Pritom treba imati u vidu da ni Rusija ne može da se vojno angažuje bez zvaničnog poziva iz Jermenije. Sedam dana kasnije na Karabahu su izgubili i grad Šuši bitan za odbranu Stepanakerta, znači Pašinjan je kasno poslao poziv. Pašinjan je u prvih 4-5 nedelja ovog sukoba uglavnom očekivao da će Zapad (Francuska i SAD) priznati nezavisnost Nagorno Karabaha od Azerbejdžana, a nije vodio računa koliko je vojska Karabaha slabija od vojske Azerbejdžana. Zašto Francuska i SAD nisu izvršile priznanje nezavisnosti Karabaha? Pašinjanin je na zapadu imao veze kod trećerazrednih poličara, a onim prvorazrednim bi više odgovaralo da se sukob proširi na veću teritoriju, da obuhvati ceo Južni Kavkaz i zatim da se prenese na Severni Kavkaz u Rusiji. Tako se i odvijao prethodni rat za Nagorno Karabah, hteli su reprizu toga. Zapadu je važnije da oslabe Rusiju, nego da pomognu Jermenskom narodu. Rusija je ipak uspela da se ne dogodi takvo širenje sukoba, a sada evo rade da Karabah bude sačuvan od totalne propasti. Što se tiče mirtvoraca SAD se nadao da će ovde učestvovati svetski mirotvorci medju kojima oni imaju veliki uticaj, pa su sad iznenadjeni otkud na Karabahu samo ruski mirotvorci. Gledajući slićne probleme koji su se ranije dogodili u Južnoj Osetiji (Gruzija) tada su odlučujuću ulogu imali ruski mirotvorci, inače ko zna šta bi sa njima bilo da su tamo bili prisutni zapadni mirotvorci.

  • Miraš says:

   Rusi nisu nadomak ni Jermenije ni Karabaha! Gruzija je severno od Jermenije, odnosno na jugu Gruzija se graniči sa Turskom, Jermenijom i Azerbejdžanom. Jermenija ima jako nezgodan položaj, te Ruski avioni stižu do Jermenije sa juga iz Irana, leteći najpre preko Kaspijskog mora i zatim preko kopnenog dela Irana. U jedanaestom po redu rusko-turskom ratu 1877-1878 godine Rusija je uspela da osvoji grad Kars i okolinu, danas na severoistoku Turske koji je nekada pripadao Jermeniji. Ugovorom o san-stefanskom miru taj grad je dodeljen Rusiji, ali u sledećem rusko turskom ratu tokom prvog svetskog rata Kars je vraćen Turskoj na osnovu sprazuma iz Brest Litovska početkom 1918. Današnja Turska je još uvek članica NATO-a te ne bi bilo pametno da Rusija bude uvučena u sukob sa Turskom, ujedno to bi bio i sukob sa NATO-om. --- To isto treba da imate u vidu kad ste napisali "kada bismo opet upali u vojni sukob" da Rusija se neće igrati tako da novi svetski rat Rusija-NATO počne na teritoriji Srbije. Od 8 suseda Srbije njih 7 su članice NATO-a.

  • Miraš says:

   Kao što je predvideo i napisao otac Tadej otprilike na taj način možemo da rešimo naše probleme. Ne kači se za Rusiju kao mala vrišteća beba.

  • persida says:

   Nema od Rusa nikakve pomoci, to je samo ocekivanje nevoljenih osoba koje traze ljubav u politici, sto je cista komedija. Nema pomoci ni od Rusa, ni od Amera, ni od Kineza, Srbima mogu i trebaju pomoci samo SRBI.

   • Mile says:

    Tebi fali komplet nameštaj u glavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u