Публику зло хипнотисало

Publiku zlo hipnotisalo

26 aprila 2017

ŠEKSPIROV komad „Ričard Treći“ u ponedeljak je premijerno izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Predstava, koju je režirala i adaptirala Snežana Trišić, odigrana je posle 24 godine od poslednjeg premijernog izvođenja, u postavci Vide Ognjenović.

Istorijska drama Vilijama Šekspira iz 1593. godine prikazala je uspon, zloupotrebu i gubitak vlasti vojvode od Glostera, kasnije Ričarda Trećeg. Lik jednog od najpoznatijih negativnih junaka u istoriji svetske književnosti i dramaturgije imao je čast da iznese Igor Đorđević. Već na samom početku predstave, uz pratnju orkestra, on je održao monolog, obraćajući se publici, istovremeno je hipnotišući obrazloženjem zlobe koju nosi u sebi.

Bogalj, nakaza, čudovište. Ovim epitetima „počastila“ ga je Ledi Ana, u dijalogu potkrepljenom efektnom muzikom, koja je stvarala dodatnu napetost.

U ostalim ulogama našli su se Vanja Ejdus, Nebojša Dugalić, Nela Mihajlović, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković, Svetlana Bojković i drugi.

Inače, Beograd pamti da je poslednji Ričard bio Miki Manojlović, a pre njega, sedamdesetih godina, lik beskrupuloznog kralja izneo je Mija Aleksić.

 

POZNATI U PUBLICI

GLUMCE u Šekspirovom komadu na daskama nacionalnog teatra sinoć su podržali Branka Pujić, Anica Dobra, supružnici Petar Benčina i Tamara Dragičević, Sloboda Mićalović, kao i Branka Petrić. U gledalištu su bili novinar Teofil Pančić i Ružica Đinđić. Zbog premijere „Ričarda Trećeg“, u Srbiju je iz Amerike došla i glumica Marija Karan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *