„Пуч“ дрма Македонију

„Puč“ drma Makedoniju

11 februara 2015

makedonija1-45567Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva još nije odlučio kada će početi da objavljuje kompromitujuću dokumentaciju koja premijera Nikolu Gruevskog i deo njegovih saradnika sumnjiči za korupciju, a policija je uhapsila još dvojicu osumnjičenih za podrivanje ustavnog poretka i njima je određen pritvor do mesec dana.

Od dvojice uhapšenih jedan je bio zaposlen u MUP-u devet godina, a jedan još radi u tom ministarstvu. Policija ih sumnjiči da su radili za strane službe, a provere su pokazale da je njihova imovina bila nesrazmerno velika, to jest da poseduju na stotine hiljada evra u gotovini i u akcijama.

Ranije je uhapšen bivši direktor Kontraobaveštajne direkcije Zoran Veruševski i njegova supruga sa još jednom osobom iz Strumice. Zasad je jedino Zaev još na slobodi, ali je policiji morao da preda pasoš kao garanciju da neće napustiti zemlju. Protiv njih su podnete krivične prijave za „špijunažu” i „nasilje nad predstavnicima najviših državnih organa”.

Ova hapšenja se u makedonskoj javnosti tumače kao poslednja poruka Zaevu da odustane od objavljivanja navodno kompromitujućih dokaza protiv vlasti.

Prema najavama, SDSM će dokumenta objavljivati u delovima.

Vladajuća VMRO-DPMNE je pozdravila ovakvu odluku SDSM-a uz ocenu da „očajanje, pohlepa i nedostatak kapaciteta Zorana Zaeva konačno dobijaju svoje finale”. U susret najavljenom objavljivanju kompromitujućih dokumenata, premijer Gruevski je, pišu mediji, pokušao da relativizuje sve ekspresno donesene zakonske izmene koje su izazvale ogromno nezadovoljstvo kod građana koji su njima pogođeni.

Prvo je vlada prihvatila jedan od sindikalnih zahteva, pa je otkazan sindikalni protest. Zatim je premijer pozvao na susret sa predstavnicima Profesorskog i Studentskog plenuma i najavio odlaganje dela usvojenih mera i novog zakona o obrazovanju. Napravljen je i treći ustupak – poslanička grupa VMRO-DPMNE je najavila izmene već usvojenog povećanja doprinosa na honorare koji bi bili znatno povoljniji od dosadašnjih.

U javnosti nema dileme da će vlada zbog pretnje objavljivanja kompromitovanih dokumenata revidirati sve poteze koje je do juče žestoko branila, ali je problem što pogođeni tim izmenama ne veruju u iskrene namere već smatraju da se „vuk maskira u jagnjeću kožu”.

Komunikolog Petar Arsovski smatra premijer takvim potezima želi da zatvori sve druge frontove kako bi mogao da se usredsredi samo na saniranje posledica koje bi mogle da budu izazvane objavljivanjem kompromitujućeg materijala koju u makedonskoj javnosti nazivaju „bombom”. „Mislim da su, prema priznanju Gruevskog, materijali koje očekujemo da budu pušteni u opticaj istiniti, a sudeći po njegovom ponašanju, oni su i opasni, pa se on trudi da ostavi što manje prostora za nezadovoljstvo koje bi objavljeni dokumenti mogli da zapale”, rekao je Arsovksi za Dojče vele na makedonskom jeziku.

On je isključuje mogućnost da će se cela situacija završiti raspisivanjem prevremenih izbora.

„Mislim da kupovanje socijalnog mira treba da se delimično usvoji kao strategija da se na izbore ide sa samo jednim, a ne sa stotinu problema”, kazao je Arsovski.

U međuvremenu se ništa ne ostavlja slučaju. Podrška vladinoj politici, to jest „odbrana Makedonije od izdajničkih marioneta u stranim službama i za strane interese”, stalno raste. Glumci, pevači, pisci koji, kako su izjavili, „primaju platu od države , rade za državu i imaju obavezu da je brane” organizuju se u Građanski pokret za odbranu Makedonije.

A u vezi s saopštenjem tužilaštva u kome se navodi da je zabranjeno emitovanje materijala koji bi mogli da postanu predmet krivičnih postupaka, zabrinutost je izrazila američka ambasada u Skoplju istakavši da su slobodni mediji stub modernog društva.

Mediji igraju ključnu ulogu u predstavljanju informacija od javnog interesa, uključujući i informacije koje bi mogle da ukažu na zloupotrebe od strane vlasti i da rezultiraju krivičnim postupcima protiv javnih ličnosti, navode iz te ambasade.

Zvaničnici Evropske unije ozbiljno su zabrinuti zbog situacije u Makedoniji nastale nakon hapšenja više osoba zbog osumnjičenih za špijunažu, a evropski komesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će naredne sedmice doputovati u Skoplje. Han, međutim, ne želi da komentariše slučaj „Puč” jer, kako kaže, smatra da dijalog treba voditi u parlamentu, a ne na nekom drugom mestu, preneo je portal na makedonskom jeziku „Tajm”.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog slučaja „Puč”. Pusićeva je, kako je saopštila agencija MIA, ocenila da se radi na slučaju koji je naneo štetu Makedoniji, a koja se odražava i na čitav region. Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han i slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekli su da političku krizu u Makedoniji treba rešavati u parlamentu, uz poštovanje demokratske procedure.

„Probleme treba rešavati u parlamentu”, rekao je Han novinarima u Briselu uoči sastanka šefova evropskih diplomatija posvećenog ukrajinskoj krizi i suzbijanju terorizma.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *