ПУЧ У МЈАНМАРУ: Ухапшена Аунг Сан Су Ћи! ВОЈСКА ПРЕУЗИМА ВЛАСТ! ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

ПУЧ У МЈАНМАРУ: Ухапшена Аунг Сан Су Ћи! ВОЈСКА ПРЕУЗИМА ВЛАСТ! ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

1 фебруара 2021

Председница владајуће странке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и високи званичници Националне лиге демократа (НЛД) ухапшени су у рацији рано јутрос по локалном времену.

Према најновијим информацијама, војска је прогласила ванредно стање на годину дана.Пуч је уследио је након што су данима расле тензије између цивилне владе и јаке војне струје, за коју се веровало да би могла да изведе војни пуч због недавних избора за које је војска тврдила да су добијени преваром, јавља Ројтерс.

Портпарол владајуће партије Мио Ниунт рекао је Ројтерсу у телефонском разговору да су лидер партије и државни саветник Су Ћи, председник државе Вин Минт и друге вође НЛД „одведене“ у раним јутарњим сатима.

„Желим да кажем нашим људима да не реагују исхитрено и да апелујем да се држе закона“, рекао је портпарол и додао да очекује да ће и он бити ухапшен.

Војне претње и страх од војног пуча засенили су планирани почетак рада парламента након избора, наводи Ројтерс.

Војска, у земљи позната као „Татмадав“, у петак је на Фејсбуку саопштила да „категорички негира“ ометање демократске транзиције и упозорила свестку дипломатску заједницу „да не износи напречац претпоставке о стању“ у држави.

Саопштење војске долази дан након што су генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у Мјанмару.

Том државом је, како додаје Ројтерс, владала војска 49 година након пуча 1962. године.

 

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Пасте вако. Уопште нисам сигуран колико је тачно што сам чуо приватно од једне моје познанице која је путовала у Мјанмар у посету својој пријатељици. Заједно су студирале у...није важно где. Каже да у Мјанмару има добар део православних хришћана и још много чега ми рекла, али ја више гледо моју пријатељицу него што сам је слушо и све заборавио, мада ме увек тргне када неко спомене Мјанмар. Ај сад, ако неко зна нешто, нека нам напише. Овако површно извештавање треба надоградити да би схватили бар приближно како да се поставимо. (Шта што не питам моју пријатељицу? Па ост...е нећу да вам кажем. Нису ни мени цветале руже увек. Растужићу се, бе!)

  2. острогорски says:

    Јесу ли, сада, они близанци тајландски? А, Карабурма се, сада, вика Карамјанмар?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u