ПУЧ У МЈАНМАРУ: Ухапшена Аунг Сан Су Ћи! ВОЈСКА ПРЕУЗИМА ВЛАСТ! ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

PUČ U MJANMARU: Uhapšena Aung San Su Ći! VOJSKA PREUZIMA VLAST! PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

1 februara 2021

Predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i visoki zvaničnici Nacionalne lige demokrata (NLD) uhapšeni su u raciji rano jutros po lokalnom vremenu.

Prema najnovijim informacijama, vojska je proglasila vanredno stanje na godinu dana.Puč je usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska tvrdila da su dobijeni prevarom, javlja Rojters.

Portparol vladajuće partije Mio Niunt rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da su lider partije i državni savetnik Su Ći, predsednik države Vin Mint i druge vođe NLD „odvedene“ u ranim jutarnjim satima.

„Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona“, rekao je portparol i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Vojne pretnje i strah od vojnog puča zasenili su planirani početak rada parlamenta nakon izbora, navodi Rojters.

Vojska, u zemlji poznata kao „Tatmadav“, u petak je na Fejsbuku saopštila da „kategorički negira“ ometanje demokratske tranzicije i upozorila svestku diplomatsku zajednicu „da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju“ u državi.

Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako dodaje Rojters, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Paste vako. Uopšte nisam siguran koliko je tačno što sam čuo privatno od jedne moje poznanice koja je putovala u Mjanmar u posetu svojoj prijateljici. Zajedno su studirale u...nije važno gde. Kaže da u Mjanmaru ima dobar deo pravoslavnih hrišćana i još mnogo čega mi rekla, ali ja više gledo moju prijateljicu nego što sam je slušo i sve zaboravio, mada me uvek trgne kada neko spomene Mjanmar. Aj sad, ako neko zna nešto, neka nam napiše. Ovako površno izveštavanje treba nadograditi da bi shvatili bar približno kako da se postavimo. (Šta što ne pitam moju prijateljicu? Pa ost...e neću da vam kažem. Nisu ni meni cvetale ruže uvek. Rastužiću se, be!)

  2. ostrogorski says:

    Jesu li, sada, oni blizanci tajlandski? A, Karaburma se, sada, vika Karamjanmar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *