ПУЧ У НИГЕРУ ЗАДАО ЈЕ НАЈТЕЖИ ударац Француској и Америци

PUČ U NIGERU ZADAO JE NAJTEŽI udarac Francuskoj i Americi

4 avgusta 2023

Vojni udar u Nigeru biće samo jedna od mnogih nepoželjnih političkih promena režima za zapadne zemlje, smatra švedski list „Proletaren“.

Istovremeno, Rusija jača svoju poziciju u Africi, a ruska zastava se među lokalnim stanovništvom povezuje sa simbolom borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma. Ovakvo stanje očigledno ne odgovara Sjedinjenim Državama i Francuskoj, koje su zadobile „žestoki udarac” svojim interesima na „Crnom kontinentu“.Tokom jednog veka, SAD su sprovodile državni udar i smenu režima u zemljama širom sveta, u skladu sa svojim ekonomskim i političkim interesima. Međutim, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje više nemaju koristi od naglih promena političke moći – barem ne u Africi, piše „Proletaren“.

Najnoviji događaj te vrste, desio se u Nigeru prošle nedelje, kada je predsednika Mohameda Bazuma zbacila vojna grupa iz predsedničke garde, koju je predvodio general Abdurahaman Čiani.

Promena vlasti, koju čak i zapadni mediji priznaju, uživa određenu podršku javnosti, ne samo zbog nezadovoljstva dobrim odnosima svrgnute vlade sa SAD i bivšim kolonijalnim gospodarom Francuskom.

Pristalice nove vlasti su demonstrirali ispred parlamenta, paleći francusku zastavu, a narod Nigera mahao je ruskom zastavom, koju narod Afrike sve više vidi kao simbol borbe protiv kolonijalnog i imperijalističkog mešanja u resursima bogate, ali siromašne afričke zemlje, napominje izdanje.

Kako „Proletaren“ ističe, čak su se u eteru proameričke švedske državne televizije „SVT“ čule necenzurisane reči jednog lokalnog stanovnika, Afrikanca, u kratkom intervjuu: „ Zapadne zemlje koje tvrde da se zalažu za nas – mi ne želimo ni da čujemo. Njihove moralne propovedi više ne ulivaju poverenje u očima Afrikanaca“.

Mohamed Bazum je bio pouzdan saveznik i za Francusku i za Sjedinjene Države. Francuska uvozi oko 15% uranijuma za svoje nuklearne elektrane iz Nigera, a obe zemlje imaju hiljade vojnika u zemlji – zvanično, za borbu protiv islamističkih terorističkih grupa koje su jake u Africi. „Ovo je najveći udarac za SAD. Garantovali smo za ovog lidera kao nikog drugog u regionu “, žalio se bivši šef američkih snaga u susednom Sudanu, Kameron Hadson, u intervjuu za „The Wall Street Journal“.Sada i dalje izgleda da bi SAD i Francuska mogle ponovo da intervenišu u razvoj događaja, pošto je Zapadnoafrička unija „ECOVAS“ dala novoj vladi nedelju dana da vrati Bazuma na mesto predsednika Nigera. Inače, regionalna organizacija je obećala upotrebu sile, što je odmah oduševljeno podržao američki Stejt department.

Činjenica, da bi državni udar, jedan od nekoliko u pojasu Sahela u protekle dve godine, mogao da koristi Rusiji ne znači da iza toga stoji Moskva. Sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer, je već prošle nedelje rekla, da nema pouzdanih informacija o umešanosti Rusije u to, piše autor članka.

Samit Rusije i Afrike održan u Sankt Peterburgu je u zapadnim medijima opisan kao „fijasko“ za Moskvu, ali čak i ako je na tom događaju učestvovalo „samo“ 17 šefova država, njemu su prisustvovali predstavnici vlada 49 država od 54 afričke zemlje, gde je najavljeno 20 milijardi dolara otpisa duga, od strane Rusije iz sovjetskih vremena.

Sporazumi o otpisu duga su postignuti sa Angolom, Etiopijom, Alžirom i Libijom. Osim toga, Vladimir Putin je najavio da će šest zemalja – Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somalija, Centralnoafrička Republika i Eritreja – dobiti 25-50 hiljada tona besplatnog žita iz Rusije, zaključuje „Proletaren“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *