PUCA PO ŠAVOVIMA: Velika Britanija sve bliža izlasku iz Evrope

PUCA PO ŠAVOVIMA: Velika Britanija sve bliža izlasku iz Evrope

28 juna 2014

david-cameron_2518356bBritanska štampa piše jutros da se ta zemlja približila izlasku iz EU nakon neuspeha premijera Dejvida Kamerona da blokira nominaciju Žan Klod Junkera za predsednika Evropske komisije.

Međutim, britanski dnevnici podeljeni su po pitanju toga da li Kamerona ili Brisel treba okrivljivati zbog otežane mogućnosti ubeđivanja Britanaca da ostanu unutar evropskog bloka na referendumu 2017. godine.

Najtiražniji britanski dnevnik “Dejli telegraf” na naslovnoj strani piše da je “Britanija korak bliže izlasku iz Evrope”, dok je na udarnoj strani “Tajmsa”, čiji je vlasnik Rupert Merdok, naslov “Britanija se približila odlasku iz EU”.

Skoro identičan naslov je u “Gardijanu” i glasi “Britanija bliža izlazku iz EU nakon glasanja o nominaciji Junkera”, dok je “Independent” naveo da je “Kameron propao i Britanija se približila odlasku iz EU”.

Tabloid “San” zauzeo je više patriotski stav sa naslovom” “Kameron: U ratu smo sa EU”.

Pojedini britanski dnevnici izneli su žestoke kritike zbog Kameronovog istupanja tokom procesa za izbor Junkera, za koji se smatra da će otežati šanse da premijer dobije priliku za nove pregovore o statusu Britanije u Uniji, a koje je obećao pre održavanja referenduma.

“Gubitnik Kameron nazvan je `Evropskim Runijem`”, piše “Dejli mejl”, misleći pri tom na fudbalskog reprezentativca Engleske Vejna Runija, čiji tim nije uspio da prođe ni prvi krug Svetskog kupa u Brazilu.

“Independent” u uredničkom delu izbor Junkera naziva “Porazom i katastrofom”. “Izolacija nije način za dobijanje argumenata u EU. Kameron je postao slučajni heroj evroskeptika, čovjek koji vodi Britaniju u slučajni izlaz iz EU”, piše “Independent”.

“Fajnenšel tajms” smatra da je Kameronov poraz u Briselu “istorijska promena moći u EU”, kao i da je sada “najopasniji trenutak za britanske odnose sa Evropom”.

“Tajms” smatra da je Britaniji bolje u “izolaciji”.

“Imenovanje Junkera loše je za EU. Kameron je imao pravo da se tome protivi do kraja. Premijer je ojačao svoje šanse na opštim izborima naredne godine”, navodi “Tajms” u uredničkom tekstu.

“Telegraf” krivicu prebacuje potpuno na EU, pišući da Brisel treba da iznese argument za ostanak Britanije u evropskom bloku.

“Ukoliko Evropa želi izlazak Britanije, onda je izbor Junkera pravi način. Kameron sada mora izneti svoj argument, ali s obzirom na posljednju uvredu, koja predstavlja udarac britanskim ambicijama, i Brisel treba da iznese svoj argument zašto bi London trebalo da ostane u članstvu evropskog bloka”, zaključuje “Telegraf”.

(Vesti-online-com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *