PUCA SAVEZ – Amerika ostaje sama u borbi protiv Rusije!?

PUCA SAVEZ – Amerika ostaje sama u borbi protiv Rusije!?

16 jula 2014

obama-worried-e1280326723569SAD razmišljaju o uvođenju unilateralnih sankcija Rusiji zbog Ukrajine, nakon sve većeg oklevanja Evrope u potezima protiv Moskve.

Kako piše AP, SAD su dosad insistirale na zajedničkom delovanju sa EU u nameri da zapadni front ostavi osetnije ekonomske posledice na Ruse, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Agencija navodi da čvrste ekonomske veze Kremlja sa nekim velikim igračima u Evropi, strah od „bumerang efekta“ i činjenica da Rusi nisu osetili velike posledice, teraju administraciju Baraka Obame da menja strategiju.

Jedan američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, potvrdio je za AP da se zbog ponašanje EU razmišlja o jedonstranim potezima i oštrijim sankcijama, ali je istakao i da još nije doneta konačna odluka, jer se čeka još jedan sastanak sa evropskim partnerima.

Agencija piše da slični signali stižu i iz Evrope.

Bela kuća trpi sve oštrije kritike domaće javnosti, jer dosadašnji potezi nisu naterali ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni stavove, a republikanci su sve glasniji u Senatu.

„Ponekada vas se stidim, jer stalno pričate o sankcijama, ali, nekako ih nikada ne primenjujete“, rekao je seantor Bob Korker na raspravi o situaciji u Ukrajini.

To se pre svega odnosi na pretnje SAD i EU da će do kraja juna svojim merama prisliti Rusiju da se ogradi od separatista u Ukrajini i sedne za pregovarački sto.

Istovremeno, dok priprema novu strategiju i sprema sankcije bez podrške saveznika u Evropi, SAD nastavlja diplomatsku aktivnost i aktivno podržavanje režima u Kremlju.

Američki potpredsednik Džozef Bajden preneo je u razgovaru sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Vašington radi sa evropskim saveznicima na uvođenju novih sankcija Rusiji.

„Lideri su razgovarali o podršci koju Rusija pruža separatistima i očiglednoj eskalaciji sukoba u proteklih nekoliko dana“, navedeno je u saopštenju Bele kuće nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Bajdena i Porošenka.

Potpredsednik SAD, kako je navedeno, preneo je predsedniku Porošenku da Sjedinjene Države razgovaraju sa evropskim liderima o novim sankcijama Moskvi zbog zaoštravanja krize u Ukrajini.

Porošenko je rekao Bajdenu da Kijev pokušava da, posredstvom OEBS-a, organizuje sastanak koji bi uključio predstavnike „separatista, Rusije i ukrajinskih vlast“, ali da „separatisti to odbijaju“, preneo je AP.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije okupiće se večeras u Briselu kako bi, između ostalog, razgovarali o ukrajinskoj krizi, ali, kako navodi američki zvaničnik, ne očekuje se da će doneti odluku o novim sankcijama.

Novim sankcijama bila bi pogođena ruska ekonomija, a predsednik SAD Barak Obama potpisaće dokument o njihovom uvođenju, ukoliko šefovi evropskih državaili vlada danas na sastanku u Briselu ne donesu sličnu odluku.

Zvaničnici grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) su prošlog meseca pozvali ruskog predsednika Vladimira Putuna da utiče na smirivanje krize u Ukrajini, i da utiče na proruske separatiste da polože oružje.

U telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom Obama je u nedelju ocenio da Moskva te zahteve nije ispunila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *