ПУЦАЈУ ПО ШАВОВИМА! Украјинска армија не зна где удара

PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Ukrajinska armija ne zna gde udara

22 maja 2024

Ukrajinske oružane snage se suočavaju sa akutnim nedostatkom teške opreme, što značajno utiče na mogućnost Kijeva da opremi novo mobilisane jedinice, prenosi Forbs.

Nedostatak ove ključne opreme je toliko ozbiljan da je novoformirana 153. brigada, koja je prvobitno trebala biti mehanizovana formacija, zapravo postala pešadijska jedinica. Ovaj nedostatak ilustruje kako se planirane mehanizovane operacije pretvaraju u pešadijske misije, zbog nedostatka vozila i druge neophodne opreme.„Ukrajinci nisu spremni da idu u bitku sa golf kolicima, kao što je to bio slučaj sa nekim ruskim jedinicama, ali ako se nedostatak vozila nastavi, situacija bi se mogla drastično pogoršati,“ ističe Forbs.

Povećanje broja kopnenih snaga putem mobilizacije može teoretski povećati broj brigada Oružanih snaga Ukrajine za oko 10%. Međutim, povećanje broja vojnika ne prati adekvatno povećanje mehanizacije. Većina novoformiranih brigada su pešadijske, što ukazuje na hronični nedostatak teške opreme.

„Ovaj nedostatak mehanizacije nije katastrofalan sve dok ukrajinske trupe ostaju u defanzivnom položaju i ne moraju brzo da napreduju pod vatrom. Međutim, ako ikada krenu u ofanzivu, biće im potrebno više vozila za nove trupe koje mobilišu,“ zaključuje Forbs.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *