Pucnjava ispred američkog Kongresa

Pucnjava ispred američkog Kongresa

3 oktobra 2013

rt_washington_navy_yard_shooting_2_ll_130916_16x9_9921Nekoliko ljudi, uključujući jednog policajca, povređeno je u pucnjavi na Kapitol hilu, a napadač je ubijen, javila je agencija Blumberg. Agencija Rojters navodi, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da je policija na licu mesta ubila osumnjičenu žensku osobu.

Zgrada koja se nalazi na Kapitol hilu, koja je po nalogu policije bila zatvorena pola sata, u međuvreme je otvorena, a prema nezvaničnim informacijama, povređeno je nekoliko ljudi, uključujući jednog policajca, dok je napadač uhvaćen.

O incidentu je obavešten i predsednik SAD Barak Obama.

Kako prenose CNN i NBC, policija je započela poteru za vozilom, a žena koja je upravljala autom uputila se prema Kapitol hilu, gde je pokušala da na silu prođe bezbednosnu barijeru ispred Kongresa, na šta je policija uzvratila vatrom.

Sa ženom je u vozilu bilo i dete, javljaju televizije. Pucnjava, koja se dogodila samo nekoliko blokova od Vrhovnog suda, čula se dok su zasedali Predstavnički dom i Senat.

AP je, međutim, nešto ranije javlila da su pucnji na Kapitol hilu povezani sa vozilom koje je pokušalo da probije barikadu kod Bele kuće.

Pojedini američki mediji javili su ranije da je došlo do potere za crnim automobilom najpre ispred Bele kuće, pa do Kapitol hila, gde su ispaljeni hici.

Navodno se nekoliko senatora zateklo ispred zgrade u momentu kada je došlo do incidenta, i videli su policiju kako zaustavlja kola nakon potere.

„Čuo sam dum dum dum“, rekao je novinarima senator Bob Kejsi.

Zasad nije poznato ko je otvorio vatru na Kapitol hilu i koliko su ozbiljno povređene osobe. Kako javljaju svetski mediji, nekoliko kancelarija američkog Kongresa je zatvoreno zbog ovog incidenta.

Dok pojedini novinari koji se nalaze unutra javljaju da je prvobitna kriza već prošla, reporteri koji su na licu mesta javljaju da su informacije o pucnjavi u Vašingtonu kontradiktorne. Naime, kako se navodi, nepoznato je stanje ranjenih osoba u pucnjavi, a prema političkom centru američke prestolnice uputila su se kola hitne pomoći.

U obaveštenju koje je dostavljeno putem elektronske pošte, policija na Kapitolu upozorila je ljude „da se zatvore, zaključaju i drže podalje od spoljnih vrata i prozora“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *