ПУКАО САВЕЗ!? НАТО и Америка се разишли због ракета

PUKAO SAVEZ!? NATO i Amerika se razišli zbog raketa

7 februara 2019

Rukovodstvo NATO alijanse je zainteresovano za održavanje Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa (INF) i za privlačenje novih zemalja da učestvuju u njemu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list Westfalische Rundschau.

Tokom razgovora, Stoltenberg je optužio Rusiju za nepoštovanje INF-a i pozvao je da se vrati ispunjenju Sporazuma u roku od šest meseci (prethodno su SAD dale Rusiji isti rok). On je istakao da će NATO nastaviti da radi na očuvanju sporazuma i da će istražiti relevantne inicijative.„Rusija je u više navrata izrazila nezadovoljstvo INF-om, jer zabranjuje razvoj oružja koje su razvile zemlje poput Kine, Indije, Pakistana ili Irana“, smatra generalni sekretar NATO-a. Međutim, po njegovom mišljenju, takva situacija nije razlog da se raskine sporazum, već razlog za jačanje sporazuma i privlačenje više zemalja u njega.

U jesen, Sjedinjene Države su objavile svoju nameru da se povuku iz INF-a, optužujući Rusiju da ga krši. 2. februara istekao je ultimatum Vašingtona u kojem je traženo da Rusija uništi zemaljske rakete 9M729, koje prema tumačenju SAD i NATO alijanse krše sporazum. Proces povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma traje nekoliko meseci. Rusija poriče sve optužbe za kršenje INF-a, a predsednik Vladimir Putin upozorio je recipročne mere Moskve na odluku Amerikanaca.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp, u svojoj poruci Kongresu, dozvolio je mogućnost da se nakon INF-a može razraditi novi sporazum, koji bi uključivao i druge zemlje osim Sjedinjenih Država i Rusije, posebno Kine.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Stoltenberg radi prljavu zamenu teza, sporazum INF prva je prekinula Amerika VODEĆA ČLANICA nato-a. On mora da radi za onog ko ga plaća, a 75%NATO-a finansira SAD. To radi zato da Evropljani ne progledaju, a ako progledaju NATO u Evropi može da kupi prnje brže nego nekad iz Francuske. U duhu Stoltenbergovog razmišljanja: Zašto Amerika nije jačala taj sporazum, nego ga je raskinula? ... Tramp smatra da nakon raskinutog INF-a može da se razradi novi sporazum, koji bi uključivao i druge zemlje osim SAD i Rusije, posebno Kine. To će teško ići jer npr. Kina, Iran i druge zemlje trenutno imaju sasvim drugačije potrebe u odbrani. Ne može SAD ceo svet da svede na zajednički imenitelj: Evropu,Rusiju, Bliski istok i posebno Iran, Kinu, a još pritom najbliži američki saveznici u Evropi postali su žrtveni jarac američke politike u celom svetu. Nakon INF-a evropljani će da razmišljaju: Plaćamo sve više da bi nam bilo sve gore! Čak najverovatnije počeće da razmišljaju od novaca koje treba da izdvoje, ali nebitno je i to, jer počeće da misle i skroz će im se razdaniti pred očima. Zatim zašto bi zbog američke raketne baze u Rumuniji ili Poljskoj u istočnom delu EU-rope slično tako sutra trebale da budu ugrožene srednjevropske, zapadnoevropske, itd. države? Ovo bolno pitanje tek počinje da ključa u Evropi. NEZVANIČNO POČEO JE RASPAD OVAKVE NATO ALIJANSE.

  2. fioka says:

    Ma kakvi pukao, svako ima svoja zaduženja i svako se drži svoje uloge u ovoj pozorišnoj predstavi, a cilj je tzv "obuzdavanje Rusije"...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *