ПУКЛА НАЈНОВИЈА БРУКА! НАТО Милићка изговорила СКАНДАЛОЗНУ СТВАР за Русију и Путина и „ОСТАЛА ЖИВА“!

PUKLA NAJNOVIJA BRUKA! NATO Milićka izgovorila SKANDALOZNU STVAR za Rusiju i Putina i „OSTALA ŽIVA“!

15 oktobra 2018

Direktorka Centra za evro-atlantske studije (CEAS) Jelena Milić smatra da Rusija ne želi bilo kakav dogovor između Srbije i Kosova, zbog čega se, kaže, Srbija sada nalazi između dve vatre, ali i poručuje da će od saradnje sa Rusijom zavisiti podrška Trampove administracije našoj zemlji.

Ona je za program „Radio Kosova 2“ na srpskom jeziku, a komentarišući rezultate nedavne posete Aleksandra Vučića ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Rusiji, kazala da je, uprkos nedovoljnim zvaničnim informacijama o tom susretu, jasno da Rusija ne želi pomak u pregovorima između Beograda i Prištine.Kako objašnjava, što duže odustvo dogovora Beograda i Prištine, produžava period „ulaska Rusije“ i omogućava postojanje „jedne neuralgične tačke koju može da eksploatiše za svoje interese“.

– A ti interesi služe pre svega za podrivanje i diskreditaciju evropskih politika u regionu. Zbog toga se Srbija sada nalazi između dve vatre – kaže Milićeva.

Od saradnje s Rusijom zavisiće i eventualna podrška koju Srbija očekuje od Trampove administracije, zemalja EU i NATO, poručuje Milić.

U tom smislu kaže da bi bilo veoma kontraproduktivno da Srbija od Rusije nabavi helikoptere MI35, za šta, dodaje, ima indicija.

– To se malo zna i u Srbiji, ali kupovina vojne opreme iz Rusije može da utiče na odnose sa SAD zbog sankcija koje joj je Vašington uveo, a zbog mešanja Rusije u Ukrajini i mešanja u unutrašnje stvari partnerskih zemalja – navela je Milićeva.

Ona je ocenila da je komunikacija Srbije i NATO danas mnogo bolja, ali da ima još prostora za unapređenje saradnje i u okviru sadašnjeg statusa u odnosima, kada se Srbija određuje kao vojno neutralna.

– Dobra vest je da se obnavlja individualni akcioni plan partnerstva. Dobar je trend, ali možda nije svim građanima Srbije jasan – kazala je Milićeva.

Prema njenoj oceni, odnosi Srbije i NATO idu svojim tokom verovatno i zbog očekivanja državnog rukovodstva Srbije da NATO pruži bezbednosni okvir za budući pravno-obavezujući dogovor između Srbije i Kosova.

– To su po meni sve dobre vesti. Trend je pozitivan i bilo bi jako dobro ako bi moglo tako da ostane. Mislim da nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je porasla podrška saradnji s NATO za nekih pet odsto od proleća do sada, sa devet na 14 odsto“, navela je Milićeva.

Kako je rekla, Srbija očekuje da NATO ima ključnu bezbednosnu, ali i političku ulogu „u periodu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova“, te da će KFOR imati veoma važnu ulogu, imajući i vidu činjenicu da na Kosovu ima 4000 pripadnika.

– Mislim da može da dođe do malog povećanja međunarodnih trupa, ili u Bosni ili na Kosovu, u periodu eventulanog postizanja nekog sveobuhvatnog dogovora – napomenula je Milićeva.

Istovremeno, ona kaže da ne veruje da može doći do destabilizacije u slučaju postizanja dogovora, posebno do bilo kakvom oružanog sukoba na ovom prostoru.

Upitana da objasni to što je njena organizacija CEAS podržala opciju korekcije granice odnosno razgraničenja, a što inače predlažu i predsednik Srbije i kosovski predsednik, Milićeva kaže da u tome ne vidi zagovaranje čistih etničkih sredina.

– Bilo ko ko je iskren može odmah da vidi da će većina Srba ostati da živi ionako na Kosovu, a Albanci u Srbiji. S druge strane na Kosovu žive i druge manjine, ne samo Srbi i niko ne priča o stvaranju monoetničkog Kosova – navela je Milićeva.

KOMENTARI11 komentara

 1. mrak says:

  Koga briga za ovu razvaljenu drolju!?

 2. Jebo vam pas mater says:

  Samo vi njoj dajte prostor u medijima. Gori ste od nje.

  • djole says:

   Ne može joj niko ništa,AV je njena marioneta, ništa hteo ne-hteo on je njhov nato.Vadi fleke kod naroda sa Putinom.

  • Za Srbiju says:

   Tako je!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  A da li je opet rekla da Rusi nemaju dovoljno para kao zapadnjaci da bi jeli majonezu i da do '90-te nisu imali PC računala ? :-)))

 4. Nina says:

  Po pisanju jednog od ruskih medija tokom posete u Moskvi Vučić je preneo Putinu da u Srbiji očekuju sednicu SB UN, na kojoj bi Kina postavila pitanje o konačnom priznanju Kosova od strane svetske organizacije... A Vučić i nije protiv toga, posebno jer oseća pritisak rukovodstva EU i Federike Mogerini: ona, moguće da želi da ostane upamćena na svojoj funkciji kao neko ko je konačno zatvorio problem Kosova za svet. List navodi pozivajući se na neimenovane izvore da je Vučić "za vreme razgovora sa Putinom hteo da dobije njegovu podršku za priznanje Kosova", dodajući da je sam predsednik Srbije spreman na takvo priznanje, ako se odvoji sever Kosova. "Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO? Ali, zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima biva da se sve završava tako da ono za šta si se kleo da nećeš uraditi ipak na kraju uradiš". "Očigledno da su ruski pregovarači shvatili da nije sve tako jednostavno, primajući Vučića. Dnevnik dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore da Vučić "nije naišao na razumevanje kod Putina zašto Rusija ne treba da stavi veto u SB UN, ako Kina zaista i postavi pitanje o članstvu Kosova u UN i o ceni toga za Srbiju u Vučićevoj varijanti".

 5. Deda Micko says:

  Milićka je Nato lobista, treba li još objašnjavati za koga radi. Njeni sudovi nisu njen lični stav o bilo čemu, ona je naprosto plaćena da tako govori i tako misli. A nama se predstavlja da to ONA tako misli. Dakle u pitanju je šizofrena osoba koju treba staviti u Lazu Lazarevića.

 6. Za Srbiju says:

  Raspada se sa svim svojim lažima.

 7. Barakuda says:

  Kako je moguće da u Srbiji koja je "vojno neutralna", postoji centar za euroatlanske studije, gdje je ova kokoška direktorka ! U Srbiji je izgleda sve moguće, kao kada je Biserko bila na proglašenju nezavisnosti Kosova i nije imala nikakav problem ! U bilo kojoj drugoj ozbiljnoj državi, to je nacionalna izdaja za koju prijeti kazna doživotnom robijom ! Glavno da smo mi "demokratska" država i važan faktor za stabilnost u regionu....bez i jednog nacionalnog interesa !

 8. Milutin Popovic says:

  ni jedna zemlja m ni jedna vlast ne bi godinama trpela i davala sirok medijski prostor ustvama placenim od zapada da pljuje po sopstvenopm narodu i sopstvenoj zemlji.Kandicka, Milicka, Biserko, Canak,Ceda Ciganin m i mnogi koji ce tek da se ofiraju kad kolabracionisti ispuste kormilo podrske zapada, morace da plate svoj dug lopovlluku i ibistavilu,Bog sve vidi aKO NAROD NE VIDI,

 9. DUSKO says:

  OVA BUDALETINA SVOJIM IZJAVAMA RADI PROTIV INTERESA NATO, A OVI STO JE PLACAJU NISU UKAPIRALI !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *