ПУКЛА ТИКВА: Мило губи ПОДРШКУ ЗАПАДА

PUKLA TIKVA: Milo gubi PODRŠKU ZAPADA

20 maja 2020

Zahtev Međunarodne komisije Bundestaga za ljudska prava da nemački parlament istraži privođenje vladike Joanikija poruka je Nemačke da Milo Đukanović više nema uniformnu podršku sa Zapada i da Nemci neće sedeti skrštenih ruku niti će tolerisati ugrožavanje njihovih interesa na Balkanu.

Ovo je, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, zaključak koji bi se mogao izvesti iz pisma Međunarodne komisije Bundestaga za ljudska prava u kojem se nemačkim parlamentarcima skreće pažnja na kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori povodom privođenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i drugih sveštenika SPC na pravoslavni praznik.Komisija se u pismu posebno osvrnula na upotrebu sile protiv predstavnika SPC, kao i na neadekvatnost policijskih mera prilikom hapšenja sveštenika i istakla da imovina SPC može biti predata crnogorskoj pravoslavnoj crkvi koju nijedna kanonska crkva nije zvanično priznala.

Pavić veruje da je poruka Komisije za ljudska prava Bundestaga izuzetno značajna i da predstavlja još jedan znak da Nemačka nije zadovoljna režimom u Crnoj Gori. Ipak, kako dodaje, treba imati na umu da se Nemci, kao i drugi zapadnjaci, zainteresuju za nečija ljudska prava tek onda kada njima to politički odgovara.

Milo Đukanović nema uniformnu podršku sa Zapada

„Nisam ni u kakvoj zabludi da njih zaista zanima položaj Srba u Crnoj Gori, jer su mogli da reaguju više puta u poslednjih petnaest godina na to, niti da ih zanima položaj crkve. Ali, očigledno je da su zabrinuti za svoje interese na Balkanu i da ih brine Đukanovićevo ponašanje za koje procenjuju da može dovede do ozbiljnih posledica, destabilizacije i sukoba. Zato su i poslali signal da neće sedeti skrštenih ruku ukoliko situacija nastavi da se destabilizuje. Takođe, ovo je signal i crnogorskoj javnosti da Đukanović nema uniformnu podršku sa Zapada, što može da ohrabri neke elemente unutar Đukanovićeve partije, a takođe i prozapadno orijentisanu opoziciju“, smatra Pavić.

Nemačka se, kaže, generalno aktivirala u poslednje vreme u smislu da se vidi njeno protivljenje raznim inicijativama koje dolaze iz Amerike vezano i za eventualnu podelu Kosova i Metohije, odnosno takozvano razgraničenje.

„Očigledno da nemačka „duboka država“ reaguje na neke radnje drugih „dubokih država“ na našem prostoru, pa i u Crnoj Gori”, primećuje naš sagovornik.

Đukanović prešao Rubikon

Upitan da li će vlasti u Podgorici imati sluha za poruku nemačkog Bundestaga, Pavić navodi da ovo nije prvi negativan signal koji je poslat ka Đukanoviću iz Nemačke poslednjih meseci, ali da je verovatno najjači.

„Međutim, Đukanović je svojim poslednjim istupanjem prešao Rubikon i ne pokazuje ni najmanju spremnost ni za kakav dogovor, ni za kakvo povlačanje. Naprotiv, iskazao je spremnost za zaoštravanje situacije pa se čini da je prešao tačku bez povratka i da je procenio da ga na vlasti može održati samo izazivanje ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori. Teško da diplomatske reči mogu da utiču na Đukanovića, pa verujem da je ovo više poruka onima koji još imaju mogućnost da spreče Đukanovića da napravi haos u Crnoj Gori da će, ukoliko nešto ne preduzmu, svi zajedno biti odgovorni za posledice akcija koje dovode u pitanje mir na ovim prostorima”, ocenjuje politikolog.

Kako dodaje, iako Nemačka ne može da preduzme korake kakve može Amerika, Berlin na raspolaganju ima niz diplomatskih poluga.

„Ovo što je saopšteno iz Komiteta je neki prvi korak, ali nije i poslednji. Nemci su time Đukanoviću uputili ozbiljnu poruku, a i onima u njegovom okruženju, a siguran sam da mogu da upute mnogo jače poruke. Ako ih stvarno zanimaju verske slobode, stanje demokratije i ljudskih prava oni su i dužni da pošalju mnogo jače poruke. Zato bi konkretan sledeći korak moglo biti oglašavanje kancelarke Merkel ili saopštenje iz njegog kabineta u smislu da je Nemačka izuzetno zabrinuta zbog situacije u Crnoj Gori i da pozivaju Mila Đukanovića da ne izaziva sukob“, zaključuje Pavić za Sputnjik.

Međunarodna komisija Budestaga za ljudska prava (IPMK) je u pismu nemačkim poslanicima podsetila da u Crnoj Gori traju višemesečni protesti izazvani Zakonom o slobodi veroispovesti koji je usvojen u decembru 2019. i koji predstavlja pretnju po imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve, prenosi Balkanist.

Nemački poslanici misle da bi ovom zakonu trebalo posvetiti veliku pažnju uz ocenu da sekularna država mora biti neutralna po svim verskim pitanjima i ne sme donositi odluke koje diskredituju ovu ili onu religiju.

Crnogorska policija je 12. maja uhapsila vladiku Joanikija i sedmoricu sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zbog litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Joanikije je optužen da je organizovao masovno okupljanje tokom karantina. Masovni protesti sa zahtevom da se sveštenici oslobode održani su u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Bijelom Polju, Beranama i Plevljima. Prilikom rasterivanja demonstranata policija je koristila šok bombe i suzavac.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Beli Orao says:

  Đubrad švabska ! Rubikon je izdajničko pseto ĐuKonjina davno prešao prije petnaes godina !!!

 2. persida says:

  Verovacu kad ga skinu i odvedu u Hag.

 3. Rista says:

  Ala lupate, gospodo analitičari ko u šerpe. Da ne nabrajam šta je sve Đukanović uradio za Ameriku i Zapad generalno, i saće ga smene? Pa i ako ga smene, doći će neki tutum Zelenovski a Milo će dobiti italijansku vizu jer sa njima je švercovao i radio. To ništa ne menja. Druga stvar koja je primitivna glupost je i tvrdnja da je "PROZAPADNA" opozicija protiv Đukanovića? To mu dođe jedno te isto. Opozicija u Crnoj gori nije ni za dlaku jača od pravoslavnih litija, odnosno ne može ništa uraditi. Treće, Milo je davno okrenuo dupe EU jer mu je daleko bolje sa Amerikom. Kao i Poljskoj. A tamo neka grupa za međunarodno pravilo, ni manje ni više nego iz Nemačke, sada je kao zabrinuta za neke nerede i eventualno genocidno uklanjanje svih Crnogoraca koji smatraju da su Srbi, ili da će i sami Srbi pobeći od neprekidnih pritisaka Milogoraca i postati, po običaju, petošesta kolona u Srbiji. Možda je to. ćak šta više skrivena poruka ovog sumnjivog upozorenja EU. Ako kojim slučajem "protestanti" u Crnoj gori upotrebe silu da bi makar nešto ostvarili, ili im Milo podmetne slične radnje, Amerika će se odmah, direktno ili indirektno, umešati. Milo je američki pijun a ne EU i EU može da se slika sa tamo nekim svojim humanitarnim lažima.

 4. Rista says:

  Pavić kaže kao neko naivno dete a mi svi treba u to da poverujemo "da je (milo) procenio da ga na vlasti može održati samo izazivanje ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori". Aj ne budite baš toliko providni ili bilo šta da ste hteli sa ovom izjavom. Pa ozbiljni sukobi u Crnoj gori su već godinama i Milo ih je sve dobio. Ostaje mu samo grande finale, a to je CPC i da obraduje Ameriku a i EU. Istog momenta svi srpski orijentisani sveštenici SPC mogu da se spakuju i napolje kao i sa Kosova. Poznata američka varijanta i to će se uskoro dogoditi u Crnoj gori. Uostalom, otpor protiv Mila je u Crnoj gori gotovo zanemariv. Demokratske demonstracije nisu otpor i neće, niti mogu pobediti Mila. A Milo je uradio izuzetno mnogo stvari za koje su mediji i dokoni analitičari tvrdili da narod neće dozvoliti. Srbi treba da budu svesni da se Crna Gora pretvara u blažu kopiju Hrvatsek, ali stim što će je prvom priliko svesti na Titograd ili rasformirati. Srbija mora da računa sa takvom eventualnošću. Da sam ja javni analitičar, moje analitike nikada ne bi bile objavljene. Objaljuju se ovi proamerički vaspitani demokratski i lepršavi analitičari koji samo bacaju prašinu u oči Srbima i Srbiji i nikada ne pričaju o stvarnoj situaciji, nego kao oni nešto znaju i shvataju iz trenutne situacije a ustvari pričaju savim druge stvari i iznose neke stavove koji se u Crnoj gori trenutno i u ovom veku, ni slučajno ne mogu dogoditi. Ako sam pogrešio za ceo vek, biće mi drago, ali iz iskustva znam da mi neće biti drago jer sam Srbin.

 5. Slobodanka says:

  Ove godine ne treba da idemo na more u Crnu Goru. Podaci iz Crne Gore za 2018 godinu: U strukturi noćenja stranih turista, u 2018. godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (25,1%), Srbije (24,5%), Bosne i Hercegovine (9,1%), Ukrajine (3,9%), Njemačke (3,6%), Francuske (3,1%), Poljske (2,8%) i Ujedinjenog Kraljevstva (2,6%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 25,3% noćenja. Nemam podatke za 2019 godinu. Sada posle epidemije broj stranih gostiju iz drugih država biće samo manji. Zašto da mi trošimo svoj novac u državi čija vlast najviše liči na kriminalni kartel? Vlast koja je krenula u preotimanje imovine SPC, hapsi vladike i sveštenstvov, juriša na Svetog Vasilija. Policijom, sudstvom, moguće i vojskom oni već ozbiljno prete srpskom narodu, a i celokupnom vernom narodu. I još da ih nagradimo za sve to, pa to može samo budala.

 6. Milan says:

  Milo ovo radi po nalogu svojih gospodara sa Zapada. Zapad može da se ponaša dvolično da tobože kritikuje, a da zapravo odobrava. Zar se nisu tako ponašali na početku i tokom raspada bivše Jugoslavije! Tobože bili su za opstanak Jugoslavije, a zapravo oni su bili glavni kreatori njenog razbi-raspada. Videli smo ih i kako vojno dejstvuju u bivšoj RSK, na teritoriji BIH i u Srbiji. Vest iz Nemačke kako god da je nastala, ne treba da nas uljuljkuje da će vodeće zemlje Zapada slično reagovati. Jedan mali poen ne treba shvatiti kao značajan bod. Mi treba bolje da prepoznajemo nego Nemačka i druge zemlje Zapada šta se zapravo dešava.

 7. Sasulja says:

  Ovaj analiticar,kao da je pasao travu,pa milo radi ovo po zapovesti amera.Poruka koju su ameri poslali "SPC-a je najveca prepreka u ostvarenju dugorocnih amer. strat.ciljeva,zato mora biti razbijena".Ovo se odnosi na srpski narod u crnoj gori,pa kad se plan realizuje,onda Srbija dolazi na red.Dugorocni cilj amera,Srbija u nato-u.

 8. persida says:

  Dajte vesti iz Srbije, zabole meza CG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *