ПУКЛА ТИКВА У „ГУГЛУ“

PUKLA TIKVA U „GUGLU“

5 decembra 2020

Više od 1.200 zaposlenih u Guglu i 1.500 akademskih istraživača istupilo je u znak protesta nakon što je istaknuta naučnica koja proučava etiku veštačke inteligencije rekla da ju je Gugl otpustio posle neuspelih pokušaja da suzbije njeno istraživanje i napore na raznolikosti.

Timnit Gebru, koja je bila tehnički vođa Guglovog tima za etičku inteligenciju, napisala je u sredu na Tviteru da je otpuštena pošto je poslala mejl internoj grupi za žene i saveznike koji rade u kompanijskoj jedinici zaduženoj za veštačku inteligenciju.

U e-pošti, koju je prvi objavio tehnički bilten Platformer, pominje se spor oko istraživačkog rada, ali u širem smislu se izražava frustracija zbog Guglovih programa raznolikosti, preneo je RTS.

​U njemu je Gebru tvrdila da „ne postoji nikakva odgovornost“ ili stvarni podsticaj za rukovodstvo Gugla da se promeni.

„Vaš život se pogoršava kad počnete da se zalažete za nedovoljno zastupljene ljude, počnete da uznemirujete ostale lidere. Nema šanse da će više dokumenata ili više razgovora postići bilo šta“, napisala je Gebru.

Gebru je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih naučnica koje rade u odeljenju veštačke inteligencije.

Spor oko istraživanja

Pre nego što se pridružila Guglu u koautorstvu je napisala široko citirani rad u kome je utvrdila veću stopu grešaka u tehnologiji analize lica za žene sa tamnijim tonovima kože.

Takođe je suosnivač neprofitne organizacije čiji je cilj povećati zastupljenost Afroamerikanaca na terenu.

Spor oko istraživanja nastao je u novembru, kada je viši menadžer u Guglu rekao Gebru da će morati da povuče rad.

Naučnica tvrdi da je recenzija njenog rada urađena mimo važećeg protokola i rokova i da joj menadžment nije rekao ko su bili recenzenti koji su tražili da se rad povuče.

U radu, čiji su koautori istraživači unutar i izvan Gugla, tvrdi se da tehnološke kompanije mogu učiniti više kako bi osigurale da sistemi inteligencije čiji je cilj imitiranje pisanja i govora ljudi ne pogoršavaju istorijske pristrasnosti polova i upotrebu uvredljivog jezika.

„Osećala sam se kao da nas cenzurišu i mislila sam da ovo ima implikacije na sva etička istraživanja jedinice Veštačke inteligencije“, rekla je Gebru.

Gebru je rekla da je pokušala da pregovara sa Guglom, nudeći da ukloni ime iz rada u zamenu za diskusiju o boljem procesu za rešavanje takvih pitanja u budućnosti, u suprotnom je izrazila spremnost i da ode iz kompanije s tim da se prethodno dogovore o otkaznom roku.

Gugl je odbio njen zahtev i – nakon što je Gebru poslala mejl o naporima u pogledu raznolikosti – kompanija je poslala mejl u kome kaže da je prihvatila njenu ostavku. Takođe su joj oduzeli pristup elektronskoj pošti kompanije, rekla je Gebru.

Protest u Guglu

Gebruin nagli odlazak izazvao je komešanje u Gugl i široj zajednici istraživača veštačke inteligencije.

Više od 1.200 zaposlenih u Guglu i 1.500 članova akademske zajednice i civilnog društva potpisalo je protestno pismo.

„Otkaz je čin odmazde protiv doktorke Gebru i najavljuje opasnost za ljude koji rade na etičkim pitanjima veštačke inteligencije – posebno za Afroamerikance i druge etničke grupe širom Gugla„, navodi se u pismu koje je objavila grupa koja je organizovala protest zbog tretmana kompanije prema seksualnom uznemiravanju i rodnoj diskriminaciji.

„Integritet istraživanja više se ne može podrazumevati u Guglovom korporativnom okruženju, a odnos prema Gebru razotkrilo je kakvu vrstu istraživanja Gugl dozvoljava“, navodi se u pismu peticije.

Gebruin otkaz samo je podsetio na višegodišnje tenzije, uključujući nekoliko ostavki i otpuštanja, u odeljenju za veštačku inteligenciju i drugim Guglovim organizacijama zbog raznolikosti i postavlja pitanje da li su napori kompanije da umanji potencijalnu štetu svojih usluga dovoljni.

Nacionalni odbor za radne odnose izdao je žalbu optužujući Gugl za nezakonito nadgledanje i ispitivanje nekoliko radnika koji su potom otpušteni zbog protesta protiv politika kompanije i pokušaja da organizuju sindikat.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad3 says:

  google i slične kompanije je filijala CIA-a, projekat kontrole javnosti i STVARNOST.Šta mislite ODAKLE im gotovo neograničen kapital.Svako ko ima mozga deinstaliraće te programe(google facebook itd)i koristiti manje poznate pretraživače i socijalne mreže.To NEEĆE sprečiti dalje špijuniranje vašeg života od strane tih špijunskih megakorporacija ali će im značajno otežati posao i držaće vas ispod radara uglavnom.Jedini način da se rešite špijuniranja je DRUGA SVETSKA MREŽA (WWW) jer je ova pod potpunom hardverskom kontrolom američkih obaveštajnih agencija i države ali kao i uvek i ta druga WWW će biti pod kontrolom neke od zainteresovanih supersila koja je i na pravila.Dobar način pametno ponašanje na netu i solidni programi za zaštitu koje treba menjati čim postanu PREVIŠE poznati i izvikani i previše rašireni:)jer ih odmah preuzimaju špijunske mreže kada postignu masovnost.Šta msilite zašto tolio česte basnoslovne kupovine nezavisnih softvverskih kuća od strane giganata:)?Nije to samo pitanje konkurencije više jer to ne može biti toliko bitno jednom google konglomeratu.U pitanju je KONTROLA.Interenet je danas dobar jednio za igrice i porniće i ko voli da se obrazuje može da nadje svašta nešto tu , sve ostalo je PREVARA:)

 2. Kosovac says:

  Nije pukla tikva u Googletu. Pukla je tikva ovoj sorošoidnoj Timnit Gebru. Čuješ, Google ne prihvata da pravi veštačku inteligenciju onako kako je ova profuknjača zamislila. Zamislila je da ta inteligencija bude trula rodno-ravnopravna i ljudsko-pravo-održiva, obnovljiva. Teletabrisna. Debilna. Idiotska. I da Crnac bude ravnopravno lep kao što je Belac. Sada, treba Google da posluša debilne sorošoidne „naučnike“, čuješ, pokupili su 1.500 potpisa istih takvih idiota. I šta će da rade sa tim potpisima, da ih proslede upravi vodovoda u Njujorku? Mogu da ih pošalju Dubokoj Državi, na ruke, ona ih je i angažovala. SDD (Sorošoidna Duboka Država). ………………..Prošle godine je Google popio kaznu od 50 miliona. Čuješ, zbog pogrešne „politike privatnosti“. Razlog, kod nas kažu „Iz dupeta će ga izvade“. Kaznila ga neka pištoljska „NVO“ organizacija iz Francuske, da se vlasi ne sete da iza grma čuči vlasnik SEU (Sorošoidne Evropske Unije). ………………..Znači, i u Americi radnici pišu peticije protiv direktora. Nije to loše, da sam direktor, ja bih potražio taj spisak, i sa uživanjem ga pročitao. Zbog kadrovske politike.

 3. šiško says:

  Eh, eh, eh. Ubih se od razmišljanja šta mu to dodje diversifikacija, pa još u vezi sa etikom veštačke inteligencije, i tek na kraju čitanja sinu mi da bi ta diversifikacija mogla značiti softver za prepoznavanje lica i laknu mi, iako još uvek nisam shvatio kakve to (direktne) veze ima sa etikom veštačke inteligencije. Onaj ko je prevodio ovaj tekst trebalo je malo da se udubi u čitavu tu stvar, da sam shvati, a zatim da nam prezentuje ne samo preveden, nego i priredjen, tj. "posrbljen" tekst, kako se nekad govorilo i pisalo.

  • Kosovac says:

   @ šiško, …..Ne kaže se „diversifikacija“, kaže se „diverzifikacija“. Kao „diverzija“. Nije „diversija“. ……………Diverzifikacija, to ti je Održivo, Obnovljivo i Energetski efikasno upravljanje zaostalog društva koje ima veliki Demokratski deficit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *