ПУКЛА ТИКВА У „ГУГЛУ“

ПУКЛА ТИКВА У „ГУГЛУ“

5 децембра 2020

Више од 1.200 запослених у Гуглу и 1.500 академских истраживача иступило је у знак протеста након што је истакнута научница која проучава етику вештачке интелигенције рекла да ју је Гугл отпустио после неуспелих покушаја да сузбије њено истраживање и напоре на разноликости.

Тимнит Гебру, која је била технички вођа Гугловог тима за етичку интелигенцију, написала је у среду на Твитеру да је отпуштена пошто је послала мејл интерној групи за жене и савезнике који раде у компанијској јединици задуженој за вештачку интелигенцију.

У е-пошти, коју је први објавио технички билтен Платформер, помиње се спор око истраживачког рада, али у ширем смислу се изражава фрустрација због Гуглових програма разноликости, пренео је РТС.

​У њему је Гебру тврдила да „не постоји никаква одговорност“ или стварни подстицај за руководство Гугла да се промени.

„Ваш живот се погоршава кад почнете да се залажете за недовољно заступљене људе, почнете да узнемирујете остале лидере. Нема шансе да ће више докумената или више разговора постићи било шта“, написала је Гебру.

Гебру је једна од најпознатијих и најцењенијих научница које раде у одељењу вештачке интелигенције.

Спор око истраживања

Пре него што се придружила Гуглу у коауторству је написала широко цитирани рад у коме је утврдила већу стопу грешака у технологији анализе лица за жене са тамнијим тоновима коже.

Такође је суоснивач непрофитне организације чији је циљ повећати заступљеност Афроамериканаца на терену.

Спор око истраживања настао је у новембру, када је виши менаџер у Гуглу рекао Гебру да ће морати да повуче рад.

Научница тврди да је рецензија њеног рада урађена мимо важећег протокола и рокова и да јој менаџмент није рекао ко су били рецензенти који су тражили да се рад повуче.

У раду, чији су коаутори истраживачи унутар и изван Гугла, тврди се да технолошке компаније могу учинити више како би осигурале да системи интелигенције чији је циљ имитирање писања и говора људи не погоршавају историјске пристрасности полова и употребу увредљивог језика.

„Осећала сам се као да нас цензуришу и мислила сам да ово има импликације на сва етичка истраживања јединице Вештачке интелигенције“, рекла је Гебру.

Гебру је рекла да је покушала да преговара са Гуглом, нудећи да уклони име из рада у замену за дискусију о бољем процесу за решавање таквих питања у будућности, у супротном је изразила спремност и да оде из компаније с тим да се претходно договоре о отказном року.

Гугл је одбио њен захтев и – након што је Гебру послала мејл о напорима у погледу разноликости – компанија је послала мејл у коме каже да је прихватила њену оставку. Такође су јој одузели приступ електронској пошти компаније, рекла је Гебру.

Протест у Гуглу

Гебруин нагли одлазак изазвао је комешање у Гугл и широј заједници истраживача вештачке интелигенције.

Више од 1.200 запослених у Гуглу и 1.500 чланова академске заједнице и цивилног друштва потписало је протестно писмо.

„Отказ је чин одмазде против докторке Гебру и најављује опасност за људе који раде на етичким питањима вештачке интелигенције – посебно за Афроамериканце и друге етничке групе широм Гугла„, наводи се у писму које је објавила група која је организовала протест због третмана компаније према сексуалном узнемиравању и родној дискриминацији.

„Интегритет истраживања више се не може подразумевати у Гугловом корпоративном окружењу, а однос према Гебру разоткрило је какву врсту истраживања Гугл дозвољава“, наводи се у писму петиције.

Гебруин отказ само је подсетио на вишегодишње тензије, укључујући неколико оставки и отпуштања, у одељењу за вештачку интелигенцију и другим Гугловим организацијама због разноликости и поставља питање да ли су напори компаније да умањи потенцијалну штету својих услуга довољни.

Национални одбор за радне односе издао је жалбу оптужујући Гугл за незаконито надгледање и испитивање неколико радника који су потом отпуштени због протеста против политика компаније и покушаја да организују синдикат.

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad3 says:

  google i slične kompanije je filijala CIA-a, projekat kontrole javnosti i STVARNOST.Šta mislite ODAKLE im gotovo neograničen kapital.Svako ko ima mozga deinstaliraće te programe(google facebook itd)i koristiti manje poznate pretraživače i socijalne mreže.To NEEĆE sprečiti dalje špijuniranje vašeg života od strane tih špijunskih megakorporacija ali će im značajno otežati posao i držaće vas ispod radara uglavnom.Jedini način da se rešite špijuniranja je DRUGA SVETSKA MREŽA (WWW) jer je ova pod potpunom hardverskom kontrolom američkih obaveštajnih agencija i države ali kao i uvek i ta druga WWW će biti pod kontrolom neke od zainteresovanih supersila koja je i na pravila.Dobar način pametno ponašanje na netu i solidni programi za zaštitu koje treba menjati čim postanu PREVIŠE poznati i izvikani i previše rašireni:)jer ih odmah preuzimaju špijunske mreže kada postignu masovnost.Šta msilite zašto tolio česte basnoslovne kupovine nezavisnih softvverskih kuća od strane giganata:)?Nije to samo pitanje konkurencije više jer to ne može biti toliko bitno jednom google konglomeratu.U pitanju je KONTROLA.Interenet je danas dobar jednio za igrice i porniće i ko voli da se obrazuje može da nadje svašta nešto tu , sve ostalo je PREVARA:)

 2. Косовац says:

  Није пукла тиква у Гооглету. Пукла је тиква овој сорошоидној Тимнит Гебру. Чујеш, Гоогле не прихвата да прави вештачку интелигенцију онако како је ова профукњача замислила. Замислила је да та интелигенција буде трула родно-равноправна и људско-право-одржива, обновљива. Телетабрисна. Дебилна. Идиотска. И да Црнац буде равноправно леп као што је Белац. Сада, треба Гоогле да послуша дебилне сорошоидне „научнике“, чујеш, покупили су 1.500 потписа истих таквих идиота. И шта ће да раде са тим потписима, да их проследе управи водовода у Њујорку? Могу да их пошаљу Дубокој Држави, на руке, она их је и ангажовала. СДД (Сорошоидна Дубока Држава). ………………..Прошле године је Гоогле попио казну од 50 милиона. Чујеш, због погрешне „политике приватности“. Разлог, код нас кажу „Из дупета ће га изваде“. Казнила га нека пиштољска „НВО“ организација из Француске, да се власи не сете да иза грма чучи власник СЕУ (Сорошоидне Европске Уније). ………………..Значи, и у Америци радници пишу петиције против директора. Није то лоше, да сам директор, ја бих потражио тај списак, и са уживањем га прочитао. Због кадровске политике.

 3. šiško says:

  Eh, eh, eh. Ubih se od razmišljanja šta mu to dodje diversifikacija, pa još u vezi sa etikom veštačke inteligencije, i tek na kraju čitanja sinu mi da bi ta diversifikacija mogla značiti softver za prepoznavanje lica i laknu mi, iako još uvek nisam shvatio kakve to (direktne) veze ima sa etikom veštačke inteligencije. Onaj ko je prevodio ovaj tekst trebalo je malo da se udubi u čitavu tu stvar, da sam shvati, a zatim da nam prezentuje ne samo preveden, nego i priredjen, tj. "posrbljen" tekst, kako se nekad govorilo i pisalo.

  • Косовац says:

   @ šiško, …..Не каже се „diversifikacija“, каже се „диверзификација“. Као „диверзија“. Није „диверсија“. ……………Диверзификација, то ти је Одрживо, Обновљиво и Енергетски ефикасно управљање заосталог друштва које има велики Демократски дефицит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u