ПУКОВНИК ЈЕВТОВИЋ критиковао Вучића и набацку МИГ-ова

PUKOVNIK JEVTOVIĆ kritikovao Vučića i nabacku MIG-ova

14 januara 2017

Jevtovic Vucic mig-29

Nažalost, navedni naslov je jedino adekvatan za ono što nam se desilo, to jest, što će nam se desiti, a to su ruski Migovi u funkciji zaštite evroatlantskog područja, kako to precizno piše u ugovoru pod nazivom „Okvirni dokument“ NATO programa „Partnerstvo za mir“, čiji smo „ponosni“ članovi.

Vučić je nabavljao Migove četiri ipo godine po onoj narodnoj „dva ga vuku, a trojica tuku“. I na kraju je, je l’ te, prelomio. Kada bi se šalili, naravno. Da mu šefovi vodećih članica NATO-a (i ništa manje oni iz MMF-a) nisu odobrili da izvede navedenu transakciju, da pogađamo kada bi se osokolio da nešto tako uradi? Nikada.

Zbog čega ruski avioni, a uz njih, nadajmo se, i nešto tenkova i izviđačkih BRDM-ova, i u perspektivi čak i BUK-ovi, Tunguske i slično? I otkuda baš sad?

Iz dva osnovna razloga. Prvi – unutarpolitički, slede izbori u kritičnim trenucima po zemlju Srbiju i valja zamajavati višemilionsko glasačko telo, kako bi se posao rastakanja države završio sve horski pevajući „priča se priča da Rusi dolaze“.

Drugi – diplomatski i vojni, ali s’ one druge strane Karpata, iz pravca zvanične Rusije, koja je konačno shvatila da je đavo odneo šalu i da je potrebno nešto opipljivije učiniti, kako Srbija ne bi postala drugi Montenegro. I baš tu su se, prema skromnoj proceni autora, preigrali. Šest Migova za novih, recimo, šest godina vlasti Aleksandra Vučića. Simbolike radi. Ili, u prevodu – kad nema boljeg, dobar je i takav srpski vrhovnik. Ili, kad već neko mora da ih laže, ovaj to čini to tako lepo, da ga je milina slušati.

Navedenu procenu i ocenu najbolje potvrđuje putešestvije našeg premijera u Moskvu radi slikanja na Migovima, kada ga nisu primili ni Putin, ni Medvedev, već ministar odbrane Šojgu. Neuobičajeni protokol, da ne kažem mimo svakog diplomatskog uzusa, koji sam za sebe govori sve. A to je ono s’ početka – dva ga vuku, a trojica tuku.

U prevodu – jasno je Rusima još od prvog dolaska Dmitrija Rogozina u jesen 2012. godine, kada su se ponadali da su konačno dobili iskrene anti-NATO saveznike na Balkanu, da su prevareni. Trajalo je (i još uvek je tako) mučno natezanje i povlačenje za rukave. Pođi-stani, hoću-neću, levo-desno, korak napred-dva koraka nazad, i tako dalje i tome slično.

I taman je krenula patriotska lavina po režimskim i onim drugim medijima, koja se svodila na novouspostavljni aksiom – nema veze što je toliko grešio, što se briselskim paketom odrekao Kosmeta, što nas je doveo do prosjačkog štapa, važno je da se konačno okrenuo Rusima. E, sada ćemo sa šest plus četiri MIG-a, Hrvatima (podrazumeva se i Bugarima i ostalima okolo) pokazati čija majka crnu vunu prede, kad ono dogodi nam se ubrzo (a odavno pripremljen) ugovor sa kompanijom „Airbus Group“ i kupovina (a ne poklon!) devet helikoptera N145M. I odjednom stade medijska halabuka. Tajac. Šta je sad pa to?

Prosto, da prostije ne može biti. Srbija je u evroatlantskom zagrljaju bez prekida od petog oktobra. Ta ljubav je dolaskom recikliranih radikala na vlast, značajno uznapredovala i učvrstila se. Strogo prema planovima, programu, strategijama i doktrinama NATO saveza. Dakle, kroz NATO program „Partnerstvo za mir“, od koga nema odstupanja ni za živu glavu.

Kao ni od EU puta. A taj put je, put u „malu Antantu“, zato što je Evropska unija predvorje Severnoatlantske alijanse. Galimatijas smišljen da ekonomski, ali i odbrambeno i spoljnopolitički, kao što se da videti, pokori one koji su se u Evropi opirali NATO-u kao takvom. I na početku stvaranja tog vojnog saveza i više decenija nakon toga.

Uostalom, koliko je članica EU istovremeno članica NATO? Koliko njih to nije ali vodi identičnu spoljnu, bezbednosnu i vojnu politiku? Ko je formalno najvažniji i najjači saveznik NATO-u? Upravo Evropska unija. Zvanično da zvaničnije ne može biti. U formi sporazuma, ugovora, protokola…, a zarad zajedničke politike, objedinjenih komandi i štabova, logistike, „mirovnih“ i borbenih operacija, obaveštajnih aktivnosti i mnogo toga drugog.

Znači, Srbija nije član NATO saveza – niti će biti pozvana da pristupi dok je ne svedu na pretkumanovske granice – ali je NATO poodavno dubinski u Srbiji. I nad Srbijom. Ili će neko drugačije da zaključi? Bez obzira na SOFA sporazum o kome Rusi mogu samo da sanjaju, ili  uprkos planu „razvoja dinamične saradnje i vojne reforme“ prema NATO standardima i procedurama, pod nazivom IPAP?

O, itekako će biti drugačijih zaključaka i oni, nažalost, dominiraju. Ima takvih nekoliko miliona ljudi zahvaljujući okupacionim psihološko-propagandim merama i ispiranju mozgova, i to na čelu sa nemalim brojem srpskih intelektualaca. Upecani su u mrežu udicom, koja se naziva „vojna neutralnost“. Nešto što po definiciji u međunarodnom pravu ne postoji. Niti za tako nečim – uvođenje u zvaničnu terminologiju i u praksu nečega čega nema – postoje bilo kakve logičke i formalne potrebe.

Ne pripadanje ili ne učlanjivanje u jedan od vojnih saveza, jednostavno se ne naglašava u bilo kom zvaničnom državnom dokumentu ili u nastupima državnika. Po toj logici Srbija bi morala da se ograđuje, recimo i od mogućnosti učlanjenja u Afričku uniju. Za svaki slučaj, jer teoretski i sledstveno naglašavanju „vojne neutralnosti“, nekome i tako nešto, sutra (u vezi Afrike) može pasti na pamet.

Da zaključimo – Srbija nije vojno neutralna ne zato što je autoru zapelo da to tvrdoglavo ponavlja, već zato što takav pojam i praksa u međunarodnim odnosima ne postoji. Stvarni izraz bi morao biti – Srbija nije član ni jednog vojnog saveza. Dakle, Srbija je nesvrstana, ili Srbija je vanblokovska zemlja, ili jednostavno, nije članica nijednog vojnog saveza. Onakva, kakva je bila velika Jugoslavija u vreme diktatora Broza.

Ali upravo u tome je vic. Kako biti nesvrstan, ili kako potencirati da nisi član nijednog saveza, kada je to u direktnoj suprotnosti sa putovanjem u Evropsku uniju, koja ne samo da je predvorje NATO-a, već je poodavno i svojevrsni mini vojni savez. Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika (čak i da zanemarimo isprepletanost sa NATO kamarilom) tako nešto nedvosmisleno potvrđuje.

Najprostije –  ne može se biti vojno neutralan (nesvrstan), a državno (spoljnopolitički) svrstan!

Zašto? Zato što je u međunarodnom pravu, prema važećim Haškim konvencijama iz 1907. godine, veoma precizno regulisano da postoji „neutralnost“, odnosno „neutralne države“. Dakle, ne „vojno neutralne“, već „neutralne“! Ali, u celini i po svim državnim, političkim, diplomatskim, ekonomskim i ostalim pitanjima, i to isključivo (i samo!) u odnosu na oružane sukobe koji su u toku ili u najavi. Tačka. Dakle, „neutralnost“ se ne bavi vojnom (ili bilo kojom drugom) problematikom država u mirnodopskim vremenima, već samo povodom (odnosno u vreme) oružanih sukoba.

Primera radi, nekako baš u vreme ekskluzive sa Migovima, u Topčideru je održan sedamnaesti sastanak „Grupe Srbija-NATO za reformu sistema odbrane“, koji se ostvaruje kroz mehanizme programa „Partnerstvo za mir“. Na sastanku su, pored predstavnika Direktorata za planiranje snaga NATO, učestvovali predstavnici Kancelarije NATO za vezu u Beogradu, strani vojni predstavnici akreditovani u R. Srbiji iz 13 država članica NATO-a i programa „Partnerstvo za mir“ i predstavnici organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Tada su detaljno prikazani i sagledani rezultati rada radnih stolova u okviru Grupe i istaknute aktivnosti saradnje iz oblasti koje obuhvataju: politiku odbrane i planiranje, ljudske resurse, logistiku, razvoj sposobnosti Vojske Srbije, vojno zdravstvo i javnu diplomatiju.

Ima li dalje, ima li više? Teško da može. I, gde je ovde „vojna neutralnost“?!

Da ponovimo još jednom radi „nevernih Toma“:  Grupa Srbija-NATO za reformu odbrane (a ne Grupa Srbija- Rusija, koje nema ni na vidiku, niti će je biti), funkcioniše prema NATO standardima i procedurama i u skladu sa evroatlantskim ciljevima i interesima, sasvim nesmetano i u punom kapacitetu.

Čak i da zanemarimo surovu ali najvažniju činjenicu, da smo „partneri“ onima koji su nam oteli Kosovo i Metohiju, a istovremeno „vojno neutralni“ i u odnosu na njih i u odnosu na one koji još uvek grčevito brane opstanak južne pokrajine u sastavu Srbije. I bez obzira što je tako nešto ne samo šizofreno, već je (i pre svega) nemoralno i nepošteno!

Migovi Srbiji (uostalom imaju ih u svojoj organizaciji i pojedine članice NATO) još i dobro dođu čelnicima Alijanse, zato što su hipotetički uštedeli jednu donaciju, a dobili ono što je i sam Vučić kazao – takozvanu policijsku (mirnodopsku) zaštitu neba. Takođe prema NATO i EU standardima i obavezama.

Šest Migova, pa taman da su i glanc novi sa još četiri preostala su, vojnički rečeno, malo. Nepuna eskadrila. Malo za ono što im je osnovna namena – odbrana u ratu. Zašto? Zato što ozbiljne, pa još suverene države planiraju svoju vojnu moć tako da polaze od on najteže situacije – strategijsko okruženje i borba u najtežim uslovima. Tačno onako kako se odigralo 1999. godine.

Zato su potpuno nesuvisla poređenja kako smo sada jači od Bugara, Albanaca, Makedonaca, posebno od Hrvata…. ali (i pod obavezno!) „jedan na jedan“. Zbog čega? Zbog toga što takvu vrstu takmičenja remeti samo jedna „sitnica“ – Vašingtonski ugovor kojim je formiran NATO. Jer u tom dokumentu i dalje stoje čvrsto članovi 4. i posebno onaj pod rednim brojem 5. gde se jasno, između ostalog, kaže „…napad na jednu članicu, je napad na Savez…“

Godine 99-te su zajednički krenuli na nas sa četristo i nešto, a agresiju završili sa hiljadu i sto aviona lovačke, lovačko-bomarderske, izviđačke i kakve ne sve avijacije. I sa dva Avaksa… Pa koga to onda upozoravamo i čime? Ili, preciznije, zašto lažemo narod kada je ovih šest plus četiri Miga, ustvari brojka koja će samo pojačiti onih hiljadu i ko zna još koliko Fantoma, Gripena, Tornada, Miraža…

Na kraju, ono glavno – gde je rešenje kako se ovo pametovanje ne bi pretvorilo u demagogiju?

Vrlo prosto i veoma jasno – odmah i neizostavno vojno savezništvo sa Ruskom federacijom! Na papiru i sa svim mogućim međudržavnim garancijama. U skladu sa međunarodnim pravom, sa Poveljom UN, sa svim relevatnim konvencijama. Tačka. Onako kako je to uradila Sirija.

I, obratimo pažnju, bićemo i dalje, ako im je već do toga toliko stalo, „vojno neutralni“. Kako? Tako – vojno savezništvo (pojam od koga organizovano beže srpski vlastodržci i prateći analitičarski hor) između dve države ne podrazumeva članstvo u vojnom savezu. U ovom slučaju ODKB. Duhovito ili kao zbilja, svejedno je, ali je istinito.

Međutim, to podrazumeva izlazak iz NATO programa „Partnerstvo za mir“, resetovanje vojnih „reformi“ na bar jedno desetak godina unazad, vraćanje obaveznog vojnog roka, omasovljenje Kopnene vojske kao glavnog (i presudnog!) nosioca oružane borbe u odbrani zemlje, potpuno preformatiranje oružane sile pre svega na organizacionom polju – vraćanje divizija i armija, i odbacivanje NATO modularnog sistema, koji smo, da tragedija bude kompletna, 99-te nadmašili. I to kako i za koliko!

Sve drugo je zamajavanje i obmanjivanje javnosti. Kao i šizofrena teza da nije moguće Rusima – braći po krvi – odobriti jednu ili dve vojne baze u zemlji Srbiji. Zbog čega? Zbog toga šo ne bismo bili suvereni, šta li? Izazvali bismo geopolitičku pometnju, ekonomski propali, dobili tomahavke po glavama…?

Ali zato američka baza Bondstil na srpskoj zemlji, zatim NATO mini štab usred Ministarstva odbrane, baza Jug kod Bujanovca napravljena američkim parama, Centar ABHO u Kruševcu…. i mnogo toga drugog, je suverenost, je l’ da? I time ne ljutimo Rusiju i ostale iskrene prijatelje?

Naravno, Rusija je „daleko“ od nas (kako će nam dopremiti Migove, da pitamo one koji forsiraju neutralnost i neminovnost „partnerstva“ sa Alijansom kojom smo okruženi?!), ali od Sirije, kao što se da videti, nije.

Šest Migova, tridesetak tenkova i još toliko oklopnih izviđačkih vozila, pa čak i da nam S-400 dopreme, (svemu navedenom se autor ovog teksta iskreno raduje, bez obzira na kritiku i bez obzira što je taj aranžman Vučićevih ruku delo!) je isto što i nabavljati skupoceni stilski nameštaj i opremati kuću čiji su temelji trošni i tonu. I čeka se samo da se takva kućerina strovali.

(svedok.rs / ovaj i još mnoge tekstove možete naći u 1064. broju Svedoka)

KOMENTARI16 komentara

 1. Trifun says:

  Potpisujem sve receno ovdje. Srbija je okuparina od strane NATO neprijatelja, a na vlasti su kvislinzi, saradnici okupatora. Dodao bih da se Srbija nece moci osloboditi te okupacije i kvislinga bez borbe jer je politicki nezrela i lakoverna. Mirnim putem nas narod u Srbiji ne moze da to ostvari na zalost. Ide se to dna i onda haos. Najgore moguce rijesenje. Umesto lepo smeniti sve one koji su pricali jedno u opoziciji a radili drugo na vlasti dok se ne dode do pravih. U protivnom gradanski rat i rat za oslobodenje protiv NATO okupacije u isto vreme je neminovan.

  • Deda Brada says:

   Lepo sam, čim se pojavio prvi tekst o poklanjanju ruskih Migova Srbiji, pitao da li su Rusi ludi da nam poklone Migove, koje će Vučić odmah da pokloni NATO paktu. Izgleda da su stvarno ludi. Toliko je očigledno da je Srbija pod natovskom okupacijom, da stvarno ne razumem odluku Rusa u vezi sa ovim oružjem. Što se tiče vojnog savezništva sa Ruskom federacijom, od toga nema ništa. To Vučiću ne pada na pamet, kao što tupavom narodu ne pada na pamet da se oslobodi Vučićeve tiranije. Narod je ubeđen da je u Srbibi sve u redu. Iz istog razloga ni drugi vidovi oslobođenja (građanski rat) ne dolaze u obzir. Ovo je kraj zmlje Srbije. Kome ovo nije jasno, taj je lud.

 2. Majka svih Oluja says:

  Eeeeeeejjjj, prikoći malo...kud si navro sa građanskim ratom u srbiji?...., pa dajte bar pričekajte dok MI HRVATI nabavimo nove Gripene, pa da vam i mi malo pripomognemo....

 3. Realno says:

  A zašto ne udjemo i mi u NATO i onda nam i oni poklone 5-6 aviona i Bog da nas vidi.

 4. bane says:

  U redu. Ali kako promeniti težište spoljne politike a da ne izgubimo silna radna mesta koja potiču angažovanjem stranih firmi kod nas? Kako sprečiti saveznički nastup Kromanjonaca i Krapinaca ? Kako povratiti teritorije kada kilavi vode državu od 2000. pa do danas? Niko ne daje sintezu, svi bi da analiziraju. Eto, Šiptari i EU zaustaviše voz ka K. Mitrovici. Da su u kamenom dobu, gde i pripadaju, spazili izumitelja točka, taj bi verovatno bio ubijen. Izuzev ako se to ne nazove šiptarski Točak .

 5. Trifun says:

  Rat ce biti pokrenut. Kraj ce onda biti ako kvislinzi i okupatori pobijede. U sta sumnjam. Ipak je to mala klika kukavica koja svoju snagu crpi iz NATO siledzija, a ti zlotvori nemaju sposobnost da pobede u okupacionom ratu.

 6. Trifun says:

  Ima li nesto sto sam pogrijesio u svojim prognozama do sada? Od referenduma, navodne agresije na RS zbog toga, pobede Trampa ili bilo cega? Srbija ide do dna, kada vise nema kud. Najgore rijesenje. I onda haos. Krvavi grdanski rat nece uzeti puno zrtava, nema njih toliko i nisu oni hrabri uopste. Alo oslobodenje od okupatora ce uzeti vise. Ali ni priblizno kao u Republici Srpskoj. Sve ima svoju cenu.

 7. cile mile says:

  Tekst je odlican. Vec godinama tvrdim da su Amerikanci i Rusi vise u verbalnom sukobu nego stvarnom i da ZAJEDNO RADE na unistavanju Srbije. Zasto Rusi, ako su razliciti, dozvoljavaju Vucku da kupovinom Migova sebi podize politicki rejting pred izbore? Zato sto "braca Rusi" podrzavaju Vucka od pocetka.

  • Vesko says:

   Kako bre u verbalnom sukobu? Amerika i Zapad su zapoceli ne samo ekonomski i informativni rat protiv Rusije nego zapoceli i stvarni rat protiv njenog saveznika Sirije u kojoj je imala baze, donela razaranje u Ukrajinu, ruskom dvoristu i organizovala sve to...??? Rusi ginu u Siriji i Ukrajini, HALO??

 8. Vesko says:

  Covek je rekao da se raduje tom novom oruzju bez obzira na kritike i njegovo upozorenje o cemu se tu stvarno radi, jer nijedna vlast nije vecna.

 9. Aleksandar says:

  Lucidni pukovnik vojske koja je izgubila državu a spasla sebe i dalje pametuje.

  • Trifun says:

   Vojska izgubila drzavu? Ti bi da vojska izvodi puceve izgleda i odbija naredenja Vrhovnog Komandata? Pa i ja sam za to ali samo kada ja mislim da bi to bilo opravdano, ali sta ako oni nastave da rade to i kada nije opravdano pa to postane obicaj koji ce neprijatelji zloupotrebljavati protiv nas? Mi smo izgubili drzavu, mi imamo obavezu da kontrolisemo VK u nasem interesu.

 10. ljubisav says:

  Dzaba pisete Gosn Pukovnice,Narod je metastazirao od puste Demokratije!

  • Pitagora says:

   Ne, Ljubisave, očigledno ne znaš ni šta je metastaza. Pukovnik je metastaza komunizma, a narod je takav kakav je.

 11. cile mile says:

  Ma, da, narod je uvek nepogresiv, zato je glasao za Vucka, ha ha. Prolupali Srbi nacisto.

 12. Srbin says:

  U komentarima sve sami antisrbi i antirusi, kao i oni što i rođene majke mrze. Smeta vam poklon Migova od Rusije?? Rusija radi na razbijanju Srbije? Samo zbog Rusije mi kosovci koji još dole živimo imamo u šta da se nadamo, oni insistiraju da se pregovori vrate pod okrilje UN-a, i da se poštuje rezolucija 1244, više oni pominju tu rezoluciju i brane nego moja "ovakva" država. Znam ja da je vama zapad draži. A meni je draža bratska i pravoslavna Rusija, nego vaši protestanti, sektaši, peder-lobisti, pedofili i sve ono što " definiše vaš zapad". Pukovnik komunista, kad je to dobro bilo? Pa još pilot, a on bi u najmanju ruku trebao najbolje znati dokle je doguralo RV VS, uz pomoć svih onih kojima je zapadni novac bio toliko vredan za njihov džep, i po nalogu zapada oslabiti vojsku u svakom pogledu. Vi bi ste "pukovniče" hteli da nam nebo "štite" laste i cesne jel? I ne valja vam piklon poklon od Rusa?? Možda vam je draži NATO "poklon" u vidu kasetnih bombi, uranijuma i ko zna koliko mrtvih i obolelih od raka "milosrdnog anđela". Treba da vas je sramota, zbog takvih Srbija danas rađa ovakve kao što nas vode. Umesto da rađa Obiliće i ostale heroje SrBske. Sram Vas bilo sve redom!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *