ПУКОВНИК ЈЕВТОВИЋ објашњава шта заправо представља споразум Србије са НАТО алијансом!

ПУКОВНИК ЈЕВТОВИЋ објашњава шта заправо представља споразум Србије са НАТО алијансом!

13 фебруара 2016

GST_2791Пише: Горан Јевтовић

Док читаоци буду бистрили овај анти–НАТО осврт, у исто време ће у Народној скупштини Републике Србије увелико тећи конструктивни хвалоспеви и једнообразни монолози, тачније срцепарајући рецитали еврофанатизованих посланика – западних и домаћих плаћеника, о „Закону о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Организације НАТО за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке“.[i]

О чему се заправо ради и чиме нас то српски властодршци часте у предвечерје најављених избора, усвајајући брзопотезно и на кварно, у свеопштој политичкој галами у којој слуђени народ не може да се сабере и да разазна више било шта, још један погубан законски пропис?

Посреди је заокруживање НАТО агенде у Србији, значајне активности након које није ни потребно званично учлањење земље у северноатлантску Алијансу. Онај мини Штаб у згради Министарства одбране под називом „НАТО војна канцеларија за везу“, одакле се иза кулиса руководи комплетним системом и дневно контролише свака српска војничка пора, овим ће законом тј. споразумом бити комплетиран. Добиће и званични логистички део након чега „игранка“ може да крене. НАТО ће тиме заокружити своју стратешку дубину за поход на Исток – како Блиски и Средњи, тако и онај на Дњепру и Уралу.

Није највећи проблем у томе што ће НАТО особље из састава NSPO, тачније NSPA, бити ослобођено било какве кривичне и материјалне одговорности и уживати дипломатски имунитет о каквом, рецимо, Руси на нишком аеродрому могу само да сањају. Затим, што ће бити ослобођени царина и пореза када буду увозили разноразну опрему, борбену, логистичку и ко зна коју све НАТО технику за њихове и наше потребе, што ће ова држава дебело да плаћа, није проблем ни што ће завиривати у сваки војни кутак у складу са СОФА споразумом и располагати свим могућим подацима као на тацни, проблем је куд и камо озбиљнији.

Овим споразумом Србија се дефинитивно одриче и последњег некадашњег елемента борбене готовости – логистичког или исправније и у духу српског језика – позадинског обезбеђења који је, након свеопште НАТО окупације до сада некако и преживљавао. Одричемо се, дакле, војничке традиције старе најмање 150 година, која не само да је доведена до најоптималнијег могућег нивоа – што се аутора овог текста тиче, скоро до савршенства – већ је тај систем научно верификован у најтежим могућим, ратним условима. У условима потпуне изолације земље и то у десетогодишњем трајању, под претњама и притисцима. У амбијенту економског исцрпљивања и на крају у потпуном стратегијском окружењу – са копна, мора и из ваздуха.

Да парадокс буде већи, логистику, односно позадинско обезбеђење, предајемо у руке онима којима смо 1999. године током оружане агресије, демонстрирали управо на том пољу да су три копља испод нас. Без претеривања. При том, не мислим на квалитет њихове борбене и сваке друге опреме и транспортна средства посебно, већ на онај организацијски и функционални део.

Показали смо им да су недорасли и немаштовити, да не могу да нас докуче и нанесу штету ешелонираним ратним материјалним резервама и логистичкој оперативној и свакој другој шеми, да су компликовани, да је њихов систем снабдевања и подршке трупама на фронту гломазан, рањив, успорен, да су им процедуре сложене а поступање трапаво и уштогљено. А посебно уколико им не иде по плану, уколико долази до одступања у директивама и одлукама, уколико се на терену догађаји одвијају неочекивано и у корист противника, када трпе губитке и када су принуђени да се зауставе и израђују анексе за наставак борбених дејстава.

Уосталом, сетимо се првобитног и једино одобреног плана шефова Алијансе – сломити Војску Југославије од 72 до 96 часова и принудити је на капитулацију. Ништа од тога се није догодило. Зато је уследио тајни (илегални, никад одобрен) план „Апокалипса“, чији је циљ био изазавати тоталну хуманитарну катастрофу а земљу и посебно систем одбране, између осталог и на логистичком плану, разорити и трајно онеспособити.

Још средином прошле године овај аутор је у тексту „Битка у Куманову и безбедност и одбрана Србије[ii]најавио и опомињао српску јавност шта ће нам приредити актуелни квислинзи. Да се подсетимо – почетком маја 2015. године пуне две недеље се одржавала вежба „LOGEX 15” у касарни Генералштаба на Бањици[iii], у организацији Европске Команде оружаних снага САД заједно са представницима НАТО Команде. Вежбу је отворио изасланик одбране САД у Србији, пуковник Тафт Блекберн, а директор вежбе био је мајор Џошуа Андерсон, такође Американац. Дакле, наши генерали и официри високог ранга постројавани су од стране америчког мајора и подучавани како организовати и спроводити логистичку подршку!

Та активност је била финале вишегодишњег ангажовања на уподобљавању система одбране Србије НАТО стандардима и процедурама и на пољу последње карике – позадинског обезбеђења. Без тих припремних радњи не би било могуће потписивање наведеног споразума, а затим и усвајања закона о потврђивању истог.

Вежби је, да се присетимо с обзиром да имамо кратко памћење, присуствовао и наш дични премијер у пратњи америчког амбасадора, у такозваном „Дану високих званица“, аминујући својим ауторитетом и наравно претходним министарским шефовањем ресором одбране, погубно срљање у НАТО клешта.

С обзиром да се напредњачко-еспеесовска окупациона дружина (са свим осталим коалиционим сатрапима) непрестано буса како су све што није ваљало наследили од претходних, постпетооктобарских влада, па су они, подразумева се, као крајње „одговорни принуђени да поштују све преузете обавезе“, али да су и поред тога спречили да се „војска сведе на цивилну заштиту“ (Гашић – небројено пута) и тако даље и томе слично, да их и овом приликом разобличимо до краја.

Погледајмо у вези са тим, шта између осталог изворно стоји у документима Министарства одбране[iv], у одељку „Партнерство за мир“, у тачки 1. „Механизми сарадње“, у садржају једног од „механизама“ под називом „Поверилачки фонд Програма „Партнерство за мир“:

„Током 2013. године установљен је нови Поверилачки фонд НАТО за Републику Србију који би требало да омогући уништавање вишкова убојних средстава, а истовремено и унапређивање капацитета ТРЗ Крагујевац. Планирана вредност пројекта износи до седам милиона евра који би се реализовао у две фазе са временским оквиром реализације од четири године. Велика Британија је прихватила улогу водеће државе у пројекту, док је НАТО Агенција за подршку (енг. NATO Support Agency, NSPA) извршно тело у његовој имплементацији.“
 

Значи – „током 2013.године…“. Ко је тада министар одбране? Александар Вучић, са титулом ППВ приде. Ко је приграбио водећу улогу да нам уништава вишкове муниције донирајући око 7 милиона долара? Његова најомиљенија Велика Британија, као чланица НАТО. Ко ће извршавати посао? НАТО Агенција за подршку (NATO Support Agency, NSPA), управо ова о којој зборимо у тексту (и закону). Како је тадашњи министар војни (без обзира што је био свемогући ППВ), унапред знао шта је квалитетно и ко је најбољи, где је то проверио и када и како упоредио са оним чиме смо располагали, којим се то законом (ако га тек данас усвајају) покривао, ко му је тако нешто одобрио, и где то пише у „Оквирном документу“ Програма партнерство за мир, да се овако нешто мора прихватити?

Наравно, ништа тај није размишљао нити вагао (нити се у било шта разуме, а у војску посебно не!), тај је, једноставно, као и сви његови предходници извршавао задатке НАТО окупатора према прецизном и јединственом плану, склепаном још пре 15 година.

Кад се већ дотакох уништавања вишкова муниције – одакле одједном толики вишкови а реч је о 4.000 тона, када је само пре три месеца, баш у време боравка Јенса Столтенберга, који је први обелоданио овај пројекат, говорено о 200 тона, па брже боље исправљено на 2.000 тона?

Ко не верује аутору нека прочита текст „Столтенберг и српско „војнонеутрално“ и „релаксирано“ НАТО „стадо“[v], у којем сам недвосмислено наслутио махинацију количином, тачније огољене лажи и манипулацију јавног мњења по принципу кувања жабе – крени од 200 тона, па додај једну нулу, а онда уместо двојке стави четворку и предочи то посланицима. Онако како је то пре два дана урадио државни секретар Зоран Ђорђевић. Шта знају представници народни (а они којима је то и јасно, што би се народски рекло – боли их брига) шта је 4.000 тона муниције и убојних средстава.

Да ли ће се неко од њих запитати откуда толика количина вишкова и хоће ли то повезати са уништавањем Војске – неутралисање армија, корпуса, дивизија, бригада, пукова…? Наравно да неће али и не сме. Брига њих што смо спали на некакве бригадице по НАТО стандардима које не могу да одбране ни два београдска булевара у рату. Таквој војсци оволика количина муниције заиста јесте вишак.

Да се разумемо, не спорим да су огромној количини тих убојних средстава истекли ресурси и да је као таква опасна за чување. Али, поново дођемо до болне чињенице – да нисмо уништавали Војску, до сада би већи део тога био испаљен, редовно сервисиран, а систем био способан да наведена средства занавља. Зато што ни привреда не би била уништена. Овако – све је једна велика нула.

Што се тиче уништавања вишкова муниције и убојних средстава ваља подсетити да се са тиме кренуло још у време Вилијема Монтогомерија, чувеног америчког амбасадора и то по „правилима“ класичне хајдучије, када је уништено више од 1.200 ПВО система „Стрела 2-М“.

Након тога су се досетили донаторских „поверилачких фондова“ па је у периоду од 2005. до 2007. године, под окриљем тадашње НАТО Агенције за одржавање и снабдевање (NATO Maintenance and Supply Agency, NAMSA) – једна од десетак сличних које ће се од 2010. до 2012. године објединити у ову садашњу организацију NSPO и оквиру тога агенцију NSPA – када су нам, на срамоту свих нас, уништили више од 1,4 милиона противпешадијских и неколико стотина хиљада противтенковских мина. Да би све то заокружили милионима тона експлозива и других убојних средстава.

Обратимо пажњу шта све стоји у званичном образложењу „Закона о потврђивању споразума ……“ на страни 21. која је саставни део нацрта,  где се појашњавају разлози:

Приступањем Програму Партнерство за мир, Република Србија исказала је опредељење за унапређење сарадње и заједничко деловање са државама чланицама Организације северноатлантског уговора и осталим државама партнерима и то на изградњи глобалне, регионалне и националне безбедности.“

Значи – заједничко деловање са НАТО савезом, према њиховим стандардима и зарад њихових интереса, на изградњи прво глобалне, затим регионалне, па тек онда националне безбедности. Случајно баш тај редослед? Није, зато што овакве текстове и садржаје израђују управо НАТО стручњаци.

Затим, у наставку: „Република Србија изразила је спремност да преузме део одговорности за стабилан и трајан мир у региону, учествује у мултинационалним операцијама и достигне интероперабилност оружаних снага са снагама држава чланицама Организације северноатлантског уговора и партнерских држава.“

Где то у Уставу земље пише да морамо бити интероперабилни са дојучерашњим агресорима, а већ деценију и по са класичним, додуше перфидним окупаторима? Зашто не бисмо били интероперабилни са Оружаним снагама Руске Федерације? Или има још кога да се заноси лажима како је НАТО јачи од њих?

Даље у нацрту стоји подужи део о побољшању квалитета логистичке подршке у такозваним мултинационалним операцијама широм света, што је упоришна тачка за правдање напред наведеног подаништва и понижавања. И то се образлаже тако што се наглашава да је већи део мировних операција у којима учествујемо под окриљем ОУН. Наравно, народу није познато да су томе претходиле, углавном широм Африке, бројне обојене револуције или класична оружана агресија управо од стране западних земаља, чланица НАТО (рецимо држава Мали), када су изазивани хаос, грађански и локални ратови, међунационални, верски и остали сукоби. Свакако не правде и мира ради, већ зарад њихових националних и глобалних циљева, а најчешће, бар у овом периоду, у корист мултинационалних корпорација и компанија.

И на самом крају образложења закона стоји можда и најсрамнија реченица: „Пружање услуга логистичке подршке NSPO било би од великог значаја за успостављање ефикасне логистичке подршке на националном нивоу.“

Значи, имамо пред собом нешто што је од посебног значаја и тиче се националног нивоа. Може ли јадније од овога? Може, прича није завршена.

Баш онако како стоји у члану 15. нацрта Закона, где је уденута клаузула о решавању евентуалних спорова: „Све несугласице између Страна које настану у вези са тумачењем или применом овог споразума, решаваће се међусобним преговорима без обраћања за помоћ било ком националном или међународном суду или трећој страни ради решавања.“

Дакле, нема судова, нема уобичајене међународноправне регулативе, не постоји устаљена пракса решавања несугласица, нема арбитраже, већ ће се проблеми решавати „преговорима“. То у преводу значи – ми, овакви, никакви и слаби, подјармљени управо од њих, преговорима ћемо истеривати правду. Да ли неко може веровати у овакву бајку? Да ли је неко некада видео нешто слично у међународноправној пракси?

Чиме се за то време бави смождена Србија? Националним пензијама, културним и осталим пројектима, историјским догађајима од пре стотинак година, јубилејима, рехабилитацијама, футсалом, ватерполом… и чека фер и поштене изборе… У друштву новог америчког амбасадора симпатичног презимена.

Зиаста, ко је тај ко би рек’о и ко би му то поверов’о, да је на делу окупација…

[i] http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/154-16.pdf

[ii] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/bitka-u-kumanovu-i-bezbednost-i-odbrana-srbije/

[iii] http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=8261

[iv] http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4358

[v] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/stoltenberg-i-srpsko-vojnoneutralno-i-relaksirano-nato-stado/

(Фонд стратешке културе)

KOMENTARI25 коментара

 1. Batina says:

  Dok nije kasno baciti bojni otrov u izdajnicku skupstinu I zamandaliti vrata.

 2. bb says:

  Jevtovicu ne izazivaj nevolju kad ti ne treba.Sta ce ti to?

 3. Baja says:

  A Jelena mi jos pred ocima !!!!!!

 4. bb says:

  I meni bajo!!! Rekao mi moj sef Miroslav da vas pozdravim:)I Alojzija.U Dubrovniku je.

 5. Da dodam says:

  Ovo je tuga kad narod ne zna koga glasa pa dovede na vlast ovako bolesnog čoveka e ali posledice mogu biti jako opasne sjetimo se Njemačke i Hitlera kavu štetu može napraviti jedan bolesnik.

 6. Baja says:

  Fala puno bb Pozdravi i ti njega puno.

 7. Svetislav says:

  @bb..Jel to tvoj sef miroslav sa sifilicnimalojzijem na medenom mesecu u dubrovniku (jer i sifilicnogalojzija nesto nema)! Cestitaj sefu od mene na braku sa sifilicnim, i mnogo srece u zajednickom "snosaju"!

 8. bb says:

  Ozenjen je moj sef odavno.Ima dva sina.Jedan je ing.Visoke tehnologije radi u Americi,a drugi je Ekonomista i radi u Svedskoj.Suprugu mu gledas skoro svako vece na jednoj televiziji,a nije Pink ni Hepi.Putuje on svuda kad mora,a i kad moze.A ti?

 9. Baja says:

  Eto Svetislavni,pokrij se usranom krpom i suti malo a pusti nas pametne da govorimo.

 10. bb says:

  E Bajo obisao mi sef Budvu,pa neke dane mimoze u Herceg Novom pa mu je tu blizu Dubrovnik.Rece da prosetam stradunom nisam odavno.Moze mu se,zaradio covek.

 11. ??? says:

  Ovo potvrđuje da " nismo " u NATO. Bruka, kada će ovakvo čašćenje prokomentarisati rusi.Mi smo bogat narod i dobro je što ih neoporezujemo, ne carinimo, i ne sudimo ako nam ponovo budu u miru, gazili decu. Bravo za Stradiju!!!

 12. Radovan says:

  Ako je tako,kako pise,situacija je sazrela.Mislim da se dugovlaci sa izborima,dok Vucic ne ispuni data obecanja,kao i Milo,da bogda ih ni jednog ne bilo.Ali Srbin nece trpiti podjarmljivanje,te NATO pedere i njihove saradnike.I Djindjic je imao i CIU,i Mi6,ali sve je ostalo samo njega nema.Tu izdaju ce neko platiti skupo,sto ce vreme pokazati,mada Mi je sve jedno ko ce vladati,jer dobrom se ne nadam.

 13. skaka 61 says:

  još nekad sad već davne CIA je radila profil vojske SFRJ Pa su govorili sve do komandnog kadra potpukovnika drži vojsku Serbsku, generali su fukara . Tada su pisali po tajnim obeveštavajućim depešama sada se zna. Sada se zna, ne prodaju Srbiju prvoklasni kapetani niti majori nego oni što od zvezdica blagi bog zna čime zasluženim, prodaju sve i ženu i ćerku a kamoli Serbiju. Vratiti penzionisane , vratitri razašavne , pitati se zašto . Deni pravi burek i Nišu a on učestvovao u obaranju nevidljivog, ma dal je moguće, i sada naša vojska, pa nešto plan. Fukara puše ga NATO-u za sitnu kintu sve jedno i za veliku.Duša nije za prodaju.E pa sada Rusi pa oružje pa kome Serbima ili Natou.Sin mi je bio na exkurziji u Češkoj, Kaže, jadan,na svakom ćošku dileri droge, fala bogu pa ga majka rodila 195/102/72 leđa, ,došo kući dali 505 eura a on priča o Evropi.Blam.

 14. rodoljub zaharijevic says:

  pukovnice, ne seri!!!

 15. deda mraz says:

  Meni nije jasno zasto se ovo smatra iznenadjenjem jer od usljive,smrdljive,petokolonaske,usrane komunisticke elite i njihovih nevladinih petokolonasa nije se nista drugo ni ocekivalo jer njima nikada Srbi nisu bili prijatelji i uvek su nam radili o glavi.

 16. Blaženi Alojzije says:

  @bb Pozdravi i tebi i Miroslavu. ;-)

 17. nikyy says:

  rodoljube da kazes jednom pukovniku ne seri moj ti je odgovor umesto njega ovaj kada nebi pukovnik srao sta bi ti Jeo

 18. Svetislav says:

  @bb....Bravo za tvog sefa ("tvoj alter ego"), ali to ne znaci da nema naklonost prema drugom polu, posto se stalno nesto cmacete, saljete "pozdrave", "puse", ti, sifilicnistepi i bajac pajac! To sto zena radi kao na vecernjim vestima, upravo je negativno za brak jer se zna kako se to postaje, a i stalna putovanja van kuce su jos jedan znak. I nije sramota za kurvate posebno da priznaju da su gej, jer ste vi vec u naprednoj gej eu a i sami za sebe govorite da ste "napredni" pa i u pogledu seksualnih sloboda. @bajac pajac...Ti isto previse istices da si "jebac", mozda bas da bi sakrio ocigledno! Pozdrav za zaljubljeni trougao!

 19. Svetislav says:

  @skaka 61... Odlican komentar, i to je tacno sve sto si napisao o propasti jugo i srpske vojske i nase drzave! Do potpukovnika je pre mogao da prodje Srbin, ali posle toga samo ko je bio poslusan i ljubio zadnjicu politicarima! I a i izuzetaka (npr. gen. Lazarevic koji se otrgao i video sta se sprema)! Zato sam i napisao onaj komentar o nasim "srpskim" oficirima i nato predavacu u domu vojske!

 20. Сораб Сербски says:

  Пошто смо видели да су нам Влада и Премијер марионетски, квинслишки, издајнички настројени пардон, продали су и издали земљу, као и све патриЈотске странке и покрети који се тако декларишу. Остао нам је још Председник државе Томислав Николић да видимо дал' је вера ил' невера, дал' ће и њега да стигне Лазарева клетва, јер од његовог потписа зависи спровођење закона о издаји у супротности са Уставом. Ако не потпише, показаће да је заиста СРБИН, а ако потпише, показаће да је и он ИЗДАЈИЦА! ПРЕДСЕДНИЧЕ, ДАЛ' СИ ВЕРА ИЛ' НЕВЕРА!!?

 21. VUK says:

  generali srpski nekad je to lepo zvucalo dok isti ti generali nisu postali nato sluge i cistaci cizama nato narednika pa kako vas bre nije sramota ovaj narod vas hrani a vi pusite nato kaplarima generali ako je u vama ostalo i malo casti skinite bar grb srbije sa uniforme i okacite nato kukasti krst jel vas oni placaju

 22. VUK says:

  dal vam se necini da bi to bilo isto ko kad bi ja zeninom svaleru dao devojacku sobu na koriscenje besplatno generali sram vas bilo jel crvenite kad idete ulicom

 23. marko says:

  cel i je region balkan prodan odavno Srbija je u nato-u s sporazumima koje javnosti ne govori tacan potpis sto je u njima a kao po obicaju Vucici o svemu laze kao i obicno,Nema od srba nista sve je to odavno prodano i unisteno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u