ПУКОВНИК НИК ДУЧИЋ О САРАДЊИ СА СРБИМА: Ево шта је по преузимању дужности рекао нови командант АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ НА КОСОВУ!

PUKOVNIK NIK DUČIĆ O SARADNJI SA SRBIMA: Evo šta je po preuzimanju dužnosti rekao novi komandant AMERIČKE VOJSKE NA KOSOVU!

21 marta 2018

U bazi Kfora u Bondstilu obavljena je primopredaja dužnosti komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok, a novi komandant američke vojske na Kosovu biće pukovnik srpskog porekla Nik Dučić.

On je nakon primopredaje dužnosti rekao da uloga Kfora ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, prenosi RTK na srpskom jeziku.

– Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju – rekao je Dučić.

Dučić je dodao i da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.

– Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije – zaključio je Dučić.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, prenosi RTS.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Na osnovu fotografija na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je lajkovao i stranice srpske crkve svetog Ðorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova deca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obracanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

– Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova– rekao je on.

Ima troje dece – sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Tako je i Hitler bio zadužio Aleksandra Lera,generala pravoslavne vere,kao i tebe bivši nesrećni zalutali "srPine"što naci-čemerika zaduži,da te provere,,za istočni front,da bi video Hitler da li mu je Ler veran i odan! naravno da ti ne znaš kako je prošao Aleksandar Ler! Ali,ne brini,saznaćeš kada započne VELIKA IGRANKA!

  • Dora says:

   Streljali ga u BG komunisti unuka mu prešla u Pravoslavlje nalazi se u manastiru zove se Kovanja ima na goglu

 2. goran says:

  Dobrodošao Niče, Vučić tebi kliče.

 3. Rade says:

  Ma to je obična fašistička smradina koja će pucati po Srbima sa uživanjem kao i ostalia mui sabraća po zločinu 99. Čemu ovo potenciranje da je on Srbin.Nie on Srbina video.

 4. gaga says:

  On je smao jedan sluzbenik i sfraf u masini.Nit se taj sta pita nit sta odlucuje kako mu narede odzgore ima tako da bude!Daj Boze da taj i srpski prica!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *