ПУПОВАЦ: Још нисмо донели одлуку; ДОДИК: Србин не сме на прославу „Олује“

PUPOVAC: Još nismo doneli odluku; DODIK: Srbin ne sme na proslavu „Oluje“

31 jula 2020

Nije još doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obeležeavanje „Oluje“. Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo ka tome, ali se i dalje usaglašavaju važni detalji, izjavio je Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac, lider SDSS, u izjavi za Novosti dodaje da su mu sasvim jasne reakcije javnosti.„Za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, „Oluja“ je teška i bolna tema. To je istorijski gubitak, koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je po sredi srpska polulacija – nenadoknadiv. Mi smo nakon 25 godina od rata, svesni svega ovoga, možda više nego bilo ko drugi, jer nosimo sve terete hrvatsko-srpskih sukobljavanja u 20. veku i sva su se prelomila preko naših leđa. I uprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mestu pokušamo da vidimo može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da taj gest bude takav da nanese što je moguće manje prisećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje sa one strane, sa koje do sada nije dolazilo.“

Prema rečima Pupovca, „svesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsednik vlade i koji je i sam, sa svojom porodicom iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba“.

„Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja. Da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode“, kaže Pupovac.

Na pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže:

„Razgovori koje smo vodili i koje vodimo sa predstavnicima vlasti predstavljaju osnovu za to. To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse – treba“, zaključuje on.

DODIK: Srbin ne sme na proslavu „Oluje“

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je neprihvatljivo da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ i ocenjuje da bi to bilo nekorektno prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

– Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi – rekao je Dodik novinarima u Hašanima.

Dodik je, nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da će potpredsednik vlade iz SDS S-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice „Oluje“ u Kninu, rekao da nije informisan da je to definitivno.

On je rekao da je za njega nemoguće da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju te vojno-policijske akcije i naglasio da je protiv toga.

Ocenio je i da nije korektno od vlasti u Hrvatskoj da tako nešto traže niti je korektno od bilo kojeg Srbina da ode na takvo mesto, prenosi RTRS.

Dodik je podvukao da je tu reč o progonu, egzodusu, etničkom čišćenju i ubijanju žena i dece, ne samo na prostoru Hrvatske, nego i na Petrovačkoj cesti i mnogim drugim mestima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć da će potpredsednik vlade iz SDS S-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice vojne akcije Oluja u Kninu, a da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otići u Grubore.

Prema podacima „Veritasa“, tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ iz svojih domova proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju „Oluja“ okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je „Oluja“ imala sve karakteristike genocida, dodaje RTRS.

KOMENTARI10 komentara

 1. deda mraz says:

  Ovo je toliko smesno sto ovaj pupovac prica da prave Srbe koji su svesni sta se tad desilo dusa boli,jer oni su zajedno sa svojim prijateljima komunistima tada ratovali protiv Srba i komunisti zajedno sa milosevicem,djukanovicem i vucicem izdali i prodali Srbe.

  • Zaliv says:

   Milosevic je imao pogresne procene i lose odlukea, tesko se za njega moze reci da je izdao Srbe, Djukanovic se odrekao svega sto je srpsko, Vucic za sada nista nije izdao ili prodao. Zute i ne pominjes a upravo oni su naneli mozda najvecu stetu iako nisu vladali kao Milosevic za vreme rata. Mnogo zboris, malo znas

   • Filip says:

    Vučić se po izdaji približava žutima...pitaj ljude u Kosovskoj Mitrovici da li je Vučić izdao nešto. Do Briselskog sporazuma šiptara nije bilo na severu, sada su sve preuzeli...gluperdo neobrazovana, zatucana...isti si kao da si žutać, između vas naprednjaka i žutaća nema razlike.

    • Zaliv says:

     @Filipe, ja imam nekog na Kosovu, sa njim se cujem skoro svaki dan a ovo sto ti kazes je blago receno laz ali ajde samo napred.... Pametnice nasa, otidji dole nekad, ne laj po onome kako neko serucka kao ti na netu

     • Filip says:

      Magarče lažljivi naprednjački žuto dosovski, ja živim "dole". Reci kako se zove taj koga ti imaš ovde, pa da ga ja pitam ko sedi u opštini ovde kad ide da izvadi papire, Srbi ili Albanci? Ko patrolira na severu Kosovske Mitrovice, Srbi ili Albanci? Pseto lažljivo

  • Ivana says:

   U hrvatskoj je takav pritisak na preostale Srbe, pritisak od obdaništa preko škola prijatelja, sustava itd. Da Srbi masovno postaju katolici hrvati i ne samo hrvati nego hrvatine i ustaše da bi se dodvorili hrvatima. Ko je kriv pa slaba bedna Srbija koja nije kadra zaštiti srpski narod u Krajini i Hrvatskoj. Srpske budale koje su na krvi srpske dece dva puta stvarali Jugoslaviju. Na štetu Srba gradili su zemelje za državu hrvata, slovenaca, bošnjaka, milogoraca, makedonaca, vojvođana sve na srpskoj krvi a za Srbe baš ništa. Pa smo tako vođeni glupanima i srpskom neslogom izašli kao JEDINI I NAJVEĆI GUBITNICI iz obe Jugoslavije. I dalje jedino Srbi plaču za zlikovcem titom jedino Srbi opet ćute o zločinima nad nama. Jedino Srbi pričaju i dalje budalaštine o prijateljstvu s našim krvnicima dok svi drugi gledaju svoje interese. Tako glupi, naivni, slagovidi nećemo nigde stići ima da nas nema a tek naša nesloga? Pa sad već neki veliki Srbi rađaju vojvođane zlo se širi ko ne poštuje svoje poštovat će tuđe ko Milošević i Pupovac ustaše i katoličanstvo, genocid oluju i šta im se god naredi.

 2. Zaliv says:

  Nema sta Srbin da trazi na toj ustaskoj proslavi! Umesto da traze da se ukine ta "Oluja" oni razmisljaju o odlasku na proslavu iste!? SRAMOTA

 3. padre says:

  Ja na to gledam ovako, mesto podpredsednika ipak donosi sa sobom neku odgovornost!Vi bi hteli, da on ne obeleži najsvetliji trenutak u istoriji države, a da bude na toj funkciji?More, ima da viče za dom spremni kao iz puške!

 4. VRSK says:

  Bruka!

 5. Kulak says:

  Šibenik je dao dosta značajnih Srba kao što su Nikodim Milaš,Simo Matavulj,Jovan Rašković,Nikola Sekulić Bunko,ali i priličan broj onih koji su prikrivali da su Srbi ili se nisu tako javno izjašnjavali.Setimo se samo Arsena Dedića ili Dražena Petrovića koji su prikrivali da su im očevi Srbi.Očito je da u tom gradu i toj sredini postoji problem sa slobodnim izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti.Boris Milošević je Srbin iz Šibenika i oduvek se tako javno izjašnjavao.Ja ga iz tog razloga ipak poštujem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *