ПУПОВАЦ НАЈАВИО: Ускоро први Србин у Европском парламенту

PUPOVAC NAJAVIO: Uskoro prvi Srbin u Evropskom parlamentu

9 aprila 2019

Samostalna demokratska srpska stranka računa da na osnovu sadašnjeg stanja može osvojiti jedan mandat na izborima za Evropski parlament, što bi bilo veliko postignuće ne samo za Srbe u Hrvatskoj već i za Srbe na području bivše Jugoslavije jer bi to bio prvi Srbin ili Srpkinja u Evropskom parlamentu, izjavio je za Sputnjik lider SDSS Milorad Pupovac.

„To je u sadašnjim okolnostima Evrope, evropske politike i Srba uopšte od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, poštovanje onoga što je sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, ali od presudne važnosti i za politiku proširenja za druge delove bivše Jugoslavije, uključujući i Republiku Srbiju“, smatra Pupovac.On dodaje da bi broj od oko 60.000 osvojenih glasova bio „neophodan minimum“ za osvajanje „prvog srpskog mandata“ u Evropskom parlamentu.

„Najveći deo glasova će doći iz Hrvatske, ali takođe očekujem da će jedan deo glasova doći i od ljudi koji su u izbeglištvu ili na privremenom radu u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili drugim zemljama, poput Austrije i Nemačke“, kaže lider SDSS-a.

SDSS kao stranka građanske i leve orjentacije računa na saradnju sa svim strankama slične orjentacije u Evropskom parlamentu, ali je istovremeno otvorena za saradnju sa svim strankama i grupacijama koje „rade na povećanju ravnopravnosti članica EU, povećanju ravnopravnosti građana na prostoru EU i smanjenju napetosti na kontinentu“.

Dr Dejan Jović, profesor na fakultetima političkih nauka u Beogradu i Zagrebu i bivši savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Iva Josipovića, odlukom Predsedništva SDSS kandidat je na listi za Evropski parlament i biće drugi na listi, otkriva Pupovac.

Sagovornik Sputnjika objašnjava da nema automatizma za ulazak poslanika u Evropski parlament po redosledu sa liste.

„Stranka odlučuje. Pre svega odlučuje broj glasova koji će neko osvojiti, a sa druge strane stranka odlučuje ko će na kraju otići u Evropski parlament. Drugim rečima, ako ja osvojim najveći broj glasova, a stranački interes bude drugačiji, to znači da može otići i neko drugi“, zaključio je Pupovac.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivana says:

  Bolje ti brini kako žive Srbi u Hrvatskoj u XXI veku bez struje, vode, puteva itd. Zahvaljujući i tebi koji si u vladi hdz-a ti si hrvatski Vučić za Srbe ti radiš na uništenju Srba u Krajini i Hrvatskoj a Vučić na uništenju Srba u Srbiji i uništenju Srbije kao da ste braća.

  • Pravda says:

   Oca su mu ustase ubili dok je cuvao ovce iznad Vrane i unakazili ga, usi odsjecene itd. A on sa istima u politici. Cemu se on nada, njofrin srpin.

 2. Nikola says:

  Ne lupetaj. Covek tamo zivi najbolje zna kako je srbima. Pitao bih tebe kako bi ti radio da si na njegovom mesti.

 3. I says:

  "Postignuće za Srbe u hrvackoj" ????????????????????????????????????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *