Pupovac straćio milione iz Srbije

Pupovac straćio milione iz Srbije

12 avgusta 2014

Milorad-PupovacSasvim je izvesno da će srpski stranački lider u Hrvatskoj Milorad Pupovac ostati upamćen kao političar koji se uglavnom bavio područjima i projektima koji mu nisu u opisu radnog mesta – od borbe za hrvatski antifašizam do bankarstva. A svi njegovi projekti završili su slomom i izvrgnuti su podsmehu.

Da paradoks bude potpun, Pupovac ne pokazuje znakove umora, a još manje nameru da odustane. A sve što pokrene i radi pokriveno je visokim ciljem – zaštitom prava Srba u Hrvatskoj.

Kada je pre tri godine ušao u bankarstvo, osnivajući u Hrvatskoj srpsku Tesla banku, pravdao je to plemenitom namerom da pomogne potpuno malaksali povratak izbeglih Srba, tako što će novoosnovana banka ulagati u povratnička područja. U to političko bankarstvo poverovali su samo razvojni fondovi u Srbiji, centralni i pokrajinski, kao i nekolicina neobaveštenih deoničara.

Tri godine četrnaestoro zaposlenih u Tesla banci grickalo je osnovni kapital, a ulagači se sada u čudu pitaju gde su njihovi ulozi. Najavom prodaje deonica panično pokušavaju da spasu što se može. Jer za sve vreme postojanja Tesla banka nije vratila nijednog izbeglog Srbina, nije napravila niti jednu spomena vrednu bankarsku transakciju, a nekoliko kredita koje je podelila retkim srećnicima, čiji su identiteti bankarska tajna, po mnogima bi trebalo tražiti među prrijateljima članova uprave.

Nastavak rasipništva

Pupovac nema nameru da odustane. Kaže da ako banka bude prodata ili ode u stečaj, što je izglednije, on već ima spreman projekat razvojnog fonda, koji će takođe nositi Teslino ime. A razvojni fondovi Srbije, kaže Pupovac, spremni su sredstva od prodaje deonica da ostave Tesla razvojnom fondu, koji bi kao i banka trebalo da podstiče razvoj povratničkih područja.

Dajući banci ime velikog naučnika Nikole Tesle i naslanjajući se na tradiciju u Kraljevini Jugoslaviji najveće, ne samo prečanske, Srpske banke sa sedištem u Zagrebu, a sve to pakujući u priču o održivom povratku Srba u Hrvatsku, Pupovac je dobio sasvim konkretnu podršku vlasti u Beogradu i Novom Sadu. Fond za razvoj Srbije uložio je 1,7 miliona, a Fonda za razvoj Vojvodine 1,5 miliona evra. Tako su postali većinski vlasnik banke, od koje sada diže ruke, ali će ožiljci na njima ostati jer nema zainteresovanih za kupovinu deonica.

Idejni začetnik tog propalog projekta Milorad Pupovac za neuspeh optužuje vlasti u Zagrebu jer su navodno obećali novac koji nikada nisu dali.

Jedan od nezadovoljnih deoničara, vlasnik županjske Sladorane Željko Zadro uzroke propasti banke vidi u amaterizmu uprave.

Nisu lopovi, nego neznalice

Projekt osnivanja Tesla banke iniciralo je Srpsko narodno veće na čelu sa Miloradom Pupovcem, koji je postao predsednik Nadzornog odbora banke, ali je zbog sukoba interesa krajem prošle godine tu poziciju morao da napusti.

Osim fondova za razvoj Vojvodine i Srbije, u priču su ušli i Tvornica ulja Zagreb (iz grupe Agrokor), s pola miliona evra, „Rade Končar“ sa nešto manje, Sladorana Županja sa 300.000 i Đuro Đaković s istim iznosom.

„Mi smo uložili dva miliona kuna (oko 270.000 evra). Najradije bi da nam vrate novac i da idemo kući. Nisu oni lopovi nego neznalice“, ljut je Zadro.

„To je promašaj stoleća. Uzeti takvo ime, a Tesla je svetski brend i onda od projekta učiniti svetsku sramotu. To je hrpa neznalica“, uveren je Zadro i naglašava da je ideja bila dobra, da je trebalo razvojno pokrenuti umiruća povratnička područja, ali da su to sve upropastili amateri.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *