PUPS već odbacuje Krstićev plan

PUPS već odbacuje Krstićev plan

23 августа 2013

lazar-krstic-600x380Dva dana od kako je novi ministar finansija Lazar Krstić izašao u javnost s merama za izlazak Srbije iz krize, iz PUPS-a poručuju da bar jednu neće prihvatiti.

Socijalisti su, s druge strane, svesni da su rezovi neophodni, ali da je za svaki od njih prethodno neophodan konsenzus u Vladi.

Krstić će imati dva jednako teška zadatka- da izvuče Srbiju iz krize i da partnere SNS, a pre svih PUPS, ubedi da su njegove ekonomske mere i rigorozno stezanje kaiša jedini put do ekonomskog oporavka zemlje, ocenjuje Blic.

Iza Krstića će svakako stati SNS i njen lider Aleksandar Vučić koji ga je angažovao, a pitanje je hoće li ta podrška biti bezuslovna ili će i dalje biti popuštanja pod pritiscima SPS-a i PUPS-a.

I pre nego što je došlo do razgovora novog ministra sa liderom PUPS i ministrom rada i socijalne politike Jovanom Krkobabićem, Momo Čolaković iz te stranke najavljuje da nema govora da će prihvatiti zamrzavanje ili smanjenje penzija. „Naš stav je potpuno jasan i neće se menjati. Ukoliko novi ministar bude insistirao na zamrzavanju ili smanjenju penzija ili na smanjivanju stečenih prava penzionera – nećemo ga podržati. Isto važi i za podizanje starosne granice za odlazak u penziju. Krstić će morati da izađe pred više od 1.700.000 penzionera i objasni im svoje planove“, ističe Čolaković.

On naglašava da PUPS podržava dalje reforme PIO fonda, kao i promene u zdravstvu i prosveti. Kada je reč o porezima, Čolaković navodi da se “red i disciplina podrazumevaju i da poreze moraju da plaćaju svi, bilo da je reč o građanima ili privrednim subjektima”.

U Socijalističkoj partiji Srbije su nešto umereniji. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora te stranke, kaže za Blic da su ekonomske mere osetljiva tema, kao i da će “svaka strana koja učestvuje u pregovorima morati malo da popusti i prihvati i nešto što u početku nije želela”.

„Krstić je izneo jedan od modela sanacije našeg fiskalnog sistema i iznalaženja mera koje bi trebalo da dovedu do makroekonomske stabilnosti. To je kao šok-terapija koju sad treba analizirati, sagledati dobre i loše efekte“, navodi Ružić.

On dodaje da je Krstić već razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem, te da očekuje da iza mera stane cela Vlada.

„Pokušavamo da ne zamajavamo građane, već da počnemo sa strateškim rezovima tamo gde je moguće, a da se pritom nivo socijalne pravde ne naruši“, zaključuje on.

Ekonomista Ljubodrag Savić objašnjava za Blic da posao ministra finansija nije da ubeđuje koalicione partnere u značaj mera koje misli da primeni, već da ih predlaže, dok o tome kome one odgovaraju ili ne odgovaraju treba da brinu premijer i vicepremijer.

„Iz onoga što je Krstić govorio vidi se da poznaje političku situaciju. Krstić nije govorio o takozvanom grubom zamrzavanju plata i penzija, već samo o tome da primanja kao i dosad neće moći da prate rast cena. To ostavlja prostor za konsenzus“, navodi Savić.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u