„PUSI RAJOT“: Amnestija je samo publicitet za Kremlj

„PUSI RAJOT“: Amnestija je samo publicitet za Kremlj

23 decembra 2013

rajČlanica ruskog pank benda „Pusi rajot“ Marija Aljohina jutros je izašla iz zatvora, nakon ukaza o amnestiji koji je ranije doneo predsednik Vladimir Putin.

Aljohina je tako izašla na slobodu i neće odležati dvogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđena zbog protesta grupe protiv Putina u glavnoj moskovskoj crkvi. Aljohina (25) je međutim danas izjavila da je potez Kremlja urađen samo radi publiciteta, dodavši da bi više volela da je ostala u zatvoru.

„Mislim da ovo nije amnestija, nego skrnavljenje“, rekla je Aljohina u izjavi za ruski televizijski kanal „Dožd“, navodeći da se ta amnestija odnosi samo na mali deo zatvorenika, prenela je agencija AFP.

„Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to“, istakla je Aljohina.

Vest o oslobođenju Aljohine preneo je jutros Pjotr Verzilov, suprug druge članice benda Nadežde Tolokonjikove (24), koja takođe treba da bude oslobođena na osnovu amnestije.

Aljohinoj i Tolokonjihovoj zatvorske kazne ističu u martu, ali su amnestirane na Putinov predlog, jer su, kako je obrazloženo, obe majke male dece. Treća članica benda Jekaterina Samucevič je oslobođena početkom ove godine pošto je uložila žalbu na presudu.

Podsetimo, osim članica „Pusi rajot“, ruski predsednik je pre par dana pomilovao i bivšeg ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Takođe, amnestirano je još 30 aktivista „Grinpisa“, koji su bili u pritvoru zbog protesta na naftnoj platformi u severnom delu Barencovog mora.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav says:

    A sta su takve izjave nego licna promocija? Evo i dokaz. Zasto se onda gospodjica ne vrati u zatvor u znak protesta protiv amnestije? To je bar lako, samo napadnes nekoga na ulici iz cista mira, najbolje policajca, i gotova stvar. Napomena, ne zanimaju me Rusi, Kremlj i Putin, ali me zanima licemerje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *