PUSI RAJOT: I dalje želimo da Putin ode sa vlasti

PUSI RAJOT: I dalje želimo da Putin ode sa vlasti

28 decembra 2013

pussy-riotNadežda Tolokonikova članica ruske pank grupe Pusi rajot  izjavila je danas u Moskvi da i dalje želi odlazak s vlasti predsednika Vladimira Putina.

„Što se tiče Vladimira Putina, nismo promenile stav… Želimo kao i ranije da ga oteramo“ s vlasti, rekla je Tolokonikova na konferenciji za novinare s drugom članicom Pusi rajota Marijom Aljohinovom.

Na pitanje koga bi volela da vidi na mestu predsednika, Tolokonikova je odgovorila: „Mnogo bih volela da pozovem Mihaila Borisoviča Hodorkovskog na to mesto“. „Slažem se sa njom“, dodala je Aljohinova.

Hodorkovski je kao i ove dve članice Pusi rajot nedavno oslobođen posle 10 godina provedenih u zatvoru. On je bio osuđen na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi tvrde da je bila obračun vlasti s tim kritičarem Kremlja.

Tolokonikova je rekla da je Putin „čekista“, izraz za pripadnika nekadašnje tajne službe, „zatvoren, mutan, s mnogo strahova“. „Smatram da on zaista misli da je Zapad pretnja po našu zemlju“, dodala je ona.

Aljohinova je takođe rekla da za Putina „stalno postoje zavere, sumnje“. „Ako neko pokušava da sve kontroliše… onda pre ili kasnije izgubi kontrolu. Prvenstveno zato što je nemoguće sve kontrolisati“, dodala je ona.

Tolokonikova i Aljohina su jutros stigle u Moskvu iz Krasnojarska. One su bile osuđene na dve godine zatvora za huliganstvo zbog pank-molitve u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u znak protesta zbog Putinove kandidature za treći predsednički mandat. Treća članica grupe Jekaterina Samucevič je posle žalbe na presudu osuđena na uslovnu kaznu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *