Пусић: Реална је моја кандидатура за генералног секретара УН

Pusić: Realna je moja kandidatura za generalnog sekretara UN

9 marta 2015

VESNA-PUSIC--INTERVJU1_620x0Prva potpredsednica hrvatske Vlade i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocenila je danas da je njena kandidatura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija – realna.

„Radi se o neformalnoj odluci Saveta bezbednosti iz kojeg dela sveta će biti sledeći generalni sekretar UN. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Evropa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području“, rekla je Pusić, prenosi Jutarnji list.

Pusićeva je dodala da, kad je reč o njoj, podsticaj je došao iz Evrope, i to bi bilo prvi put u istoriji da se spominje mogućnost da Hrvatska ima kandidata za prvo mesto u UN.

„To bi bilo fantastično jer je i sama kandidatura veliko priznanje Hrvatskoj i uopšte našoj vidljivosti u međunarodnim odnosima“, doalad je šefica hrvatske diplomatije.

Na pitanje da li to znači da će i ona biti među kandidatima, Pusićeva kaže da je, ako se odluči da će to biti kandidat iz Istočne Evrope, a dosad kandidat nikad nije bio iz tog dela sveta, njena kandidatura realna.

„Smatram to velikom stvari i velika mi je čast što u tome učestvujem“, rekla je ona, ali je dodala da se „spominje niz odličnih i vrlo uglednih kandidata iz Istočne Evrope pa je pitanje kako će sve to izgledati“.

Odluka bi bila doneta 2016. u jesen. Predlog je uveliko vezan za Savet bezbednosti, pa je prvi korak da niko ne stavi veto na nečiju kandidaturu. Nakon toga Savet predlaže kandidata Generalnoj skupštini UN i onda sledi glasanje. Nova generalna sekretarka ili generalni sekretar stupiće na dužnost 1. januara 2017. piše „Jutarnji list“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *