Пуслојићу „Васко Попа“

Puslojiću „Vasko Popa“

23 juna 2017

NAGRADA „Vasko Popa“ za najbolju pesničku zbirku izdatu 2016. godine pripala je Adamu Puslojiću za knjigu pesama Somnabulia Balcanica, u izdanju „Leksike“, saopštio je juče žiri u Udruženju književnika Srbije.

Jedno od najprestižnijih priznanja za poeziju, ustanovljeno je 1995. godine u Vršcu i uručuje se svake godine 29. juna na dan Popinog rođenja. Ove godine, međutim, uručenje povelje i novčanog dela nagrade u iznosu od 5.000 evra biće odloženo za septembar, dok, kako „Novosti“ saznaju, organizatori ne pronađu novog finansijera.

Glavni deo novčane nagrade do sada je davala Fondacija „Hemofarm“, koja je odlučila da više ne podržava ovo priznanje.

– Nećemo dati novac za nagradu „Vasko Popa“ zato što smo se u sklopu nove misije fondacije opredelili da ulažemo isključivo u projekte u oblasti zdravlja – kaže, za „Novosti“ Suzana Đorđević, direktorka „Hemofarm fondacije“. – To ne znači da mislimo da nagrade poput „Vaska Pope“ ne treba da postoje. Reč je o značajnom priznanju koje je „Hemofarm fondacija“ godinama podržavala. Pomoć književnim nagradama i ulaganje u kulturu mora da se nastavi i to bi morale da rade pre svega institucije sistema.

U besedi zahvalnosti Puslojić je poručio:

– Našem dragom Vasku ne mogu kazati „hvala“, jer mi je, avaj, ovu svoju nagradu mogao udeliti i koju godinu ranije, a ne sada kada sam ga za punih osam godina prevazišao u starosti i kada sam primoran da shvatim da sam, uz Raičkovića i Ivana V. Lalića, najstariji laureat ove nagrade. Popa je za ovdašnje pesnike uvek bio „Gospodin Dunav“ i za života je ušao u legendu.

NIJE PRVI PUT

„POPU“, inače, dodeljuju „Vršac lepa varoš“ – Društvo prijatelja Vršca, Agencija „Đorđević“, a pokrovitelj je Opština Vršac.

– Nije prvi put da se nagrada dodeljuje u septembru. Grad Vršac je pokrovitelj i to podrazumeva domaćinstvo prilikom uručenja i naknadu honorara žiriju. Agencija je osnivač, organizator i čuvar nagrade i ona ne učestvuje u novčanom iznosu, nego podnosi prateće troškove – kaže nam Dragoljub Đorđević, vlasnik Agencije „Đorđević“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Vlasnik „Hemofarm“ je s pravom pitao Šta ima od toga ako uplati 5.000 evra. Normalno da mu je odgovoreno da će biti zabeležen kao donator nagrade jednom Srpskom književniku rodoljubu iz Vlaškog sela Kobišnica pored Dunava. Vlasnik je odgovorio da ne želi da finasira takvu opciju koja nema Evropski smisao. Da je bio Basara ili neka druga opcija koja nije klerofašistička, onda bi mogli da razgovaramo.

    • Kosovac says:

      Pozdrav Puslojiću, od prijatelja njegovog prijatelja Papalucića, sa porukom: Pusti nagradu niz Dunav, da popijemo po jednu, pa da si idemo kući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *