Pussy Riot na Ekonomiji

Pussy Riot na Ekonomiji

15 decembra 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Do jučer su uvaženi profesori zagrebačkog Ekonomskog fakulteta pjevali drugu pjesmu, ali su se, srećom, na koncu dovoljno prepali javnosti.

Jučer je, naime, ipak povučena rijetko sramotna presuda trima studenticama koju im je kućno stegovno povjerenstvo izreklo zato što su na Facebooku sudjelovale u kritiziranju rada fakultetske referade.

Poništio ju je dekan Lajoš Žager koji sada od tog skandala elegantno pere ruke iako se do maloprije ponašao kao da su suspendirane studentice nečija tuđa stvar. Čak se odjednom udostojao i razgovarati s kažnjenicama i »izraziti žaljenje« zbog nastale »situacije«

Kad su ono 2012. tri mlade Ruskinje, članice feminističke punk rock skupine Pussy Riot, završile na dvije godine u zatvoru jer su u moskovskoj katedrali izvele benigni performance protiv Putina, svi u Hrvatskoj su se zgražali kako je nedemokratska ta zemlja i kako su njihove institucije pod čizmom vlasti.

A pogledajmo sada ovo. Ovim našim trima djevojkama zabranjeno je na fakultetu usred Zagreba polaganje ispita na šest do 12 mjeseci samo zato što su prigovorile na rad referade. Za 11.500 studenata, referada na Ekonomiji radi samo dva sata na dan pa za bilo kakvu administrativnu obavezu treba satima čekati u redovima.

Umjesto da se među studentima i profesorima stalno slobodno i kritički raspravlja o svim aspektima rada i organizacije fakulteta, na zagrebačkoj Ekonomiji svi, dakle, moraju biti kuš ako su bilo čime nezadovoljni. U protivnom udaraju na ugled fakulteta.

Pa na koju to državu podsjeća da polaznici, budući akademski građani, ne smiju javno ni pisnuti protiv bilo kakve prakse na državnoj visokoškolskoj instituciji čiji rad financiraju porezni obveznici i sami studenti uplatom lijepih školarina? Na Ekvatorijalnu Gvineju? Myanmar? Kamerun? Iran?

I još se predsjednica fakultetskog stegovnog povjerenstva, profesorica statistike Ksenija Dumičić, usuđuje za novine izjaviti da su djevojke »još dobro i prošle« budući da su, po njezinome, zbog svojih komentara mogle zauvijek izgubiti pravo studiranja na Ekonomiji.

Ma nemoj. No zato toj istoj profesorici i njezinim kolegama nije pala ni dlaka s glave nakon što su se nadležne institucije 2009. godine zainteresirale za Međunarodnu ljetnu školu Ekonomskog fakulteta gdje se nekoliko godina, u skraćenom obliku prolazilo gradivo iz svih studijskih programa.

Za cijenu od 2.000 kuna po predmetu, mogli su se na taj kurs uključiti i redoviti studenti i na brzaka položiti dva kolegija, a te su im se ljetne ocjene upisivale u indeks. Za svoj angažman na takvoj ljetnoj školi, koja asocira na zgodnu metodu prodaje ispita, voditeljica ljetne škole, profesorica Ksenija Dumičić, sebi je u godinu dana isplatila honorar od skoro 200.000 kuna.

Kako li su samo revnosni u kažnjavanju u tom orkestru za čije primadone uglavnom nitko izvan Hrvatske nikad nije ni čuo.

Kad nam je akcija Index razotkrila da je upravo zagrebačka Ekonomija među najkorumpiranijim fakultetima u zemlji, njihovo je vodstvo tako srčano branilo »ugled« institucije da su optuženim profesorima omogućili da normalno rade i primaju plaće sve dok sudske presude ne bi postale pravomoćne.

No zato se studentima drakonski sudi ako prigovore da im se pruža kriminalna usluga na fakultetu koji je tako »izvrstan« u svemu da ga se na svjetskim rang listama ni ne spominje.

(Novi list  – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *