PUSTI SNOVI: Američki generali žele da njihova armija izvodi operacije „kao ruska na Krimu”

PUSTI SNOVI: Američki generali žele da njihova armija izvodi operacije „kao ruska na Krimu”

14 oktobra 2014

Operation Enduring Freedom (OEF)Američki generali razradili su novu koncepciju primene armije u „uslovima sveta koji se stalno menja”.

Koncepciju su nazvali „Pobeda u kompleksnom svetu” (Win in a Complex World), a za njenu osnovu uzeli su koordinirano delovanje armije SAD sa njenom diplomatijom, stranim partnerima, medijima i „liderima javnog mnjenja”.

Što je najsimptomatičnije, Pentagon je objasnio da u praksi sve treba da izgleda „kao operacija Ruske armije na Krimu”.

Uvod za pomenuti dokument napisao je načelnik štaba Kopnene vojske SAD Rajmond Odierno. On je opredelio nekoliko vidova osnovnih pretnji na koje bi trebalo „reagovati na novi način”.

Na prvo mesto je stavio mogući konflikt sa državama-konkurentima među koje je svrstao Kinu i Rusiju. Na drugo mesto – regionalne sile poput Irana i Severne Koreje. Na treće: transnacionalne terorističke organizacije i organizovani kriminal. A na četvrto: sajber-pretnje.

Autori koncepcije posebno su, tvrde, izanalizirali delovanje ruske armije i države „za vreme krimskih događaja”. Naglašavaju da su došli do zaključka da Rusija „ima nameru da dalje širi svoju teritoriju i da brani svoje gospodstvo na Evroazijskom kontinentu”.

„Rusija je angažovala i skoncentrisala diplomatske, informativne, vojne i ekonomske potencijale da bi realizovala ono što neki eksperti nazivaju „nepravolinijskim operacijama”. Rusija je izvela krimsku operaciju ne prelazeći granicu posle koje bi bio neizbežan odgovor sa strane NATO. Osim toga, Rusija je iskoristila mogućnosti sajber-prostora i socijalnih mreža da bi vršila uticaj na doživljaj tih događaja u zemlji i svetu i obezbedila „fasadu” za svoje obimne vojne operacije” – napisali su stručnjaci Pentagona.

Amerikanci su istovremeno naglasili da dugoročne posledice „mešanja Moskve u događaje u Ukrajini još nisu jasne”, ali su ocenili da su ti događaji pokazali da kopnene snage igraju centralnu ulogu u odbrani ruskih interesa na postsovjetskom prostoru”.

Generali SAD iz ovoga su izveli zaključak: bez borbeno sposobnih kopnenih snaga – sposobnih da se suprotstave Ruskoj armiji i njenim prikrivenim predstavnicima – „ruski avanturizam najverovatnije će i dalje ostajati nezadrživ”.

„Potrebna nam je armije koja će biti adaptivna, inovaciona, sposobna da koristi inicijative i da probleme rešava na različite načine. Ne radi se prosto o rešavanju problema vojnom silom, već o njihovom rešavanju objedinjenim naporima različitih resora i subjekata” – saopštio je general Odierno časopisu Defense News.

Istovremeno se oglasio i načelnik Uprave za obuku i doktrinu – general Dejvid Perkins – koji je koncepciju „Pobeda u kompleksnom svetu” uporedio sa kopneno-vazdušnim operacijama koje su izvođene u godinama hladnog rata. Naglasio je da su te operacije počivale na matematičkom rešavanju problema odnosa broja tenkova i topova, a savremeni rat je, prema njegovim rečima „haotičan, nerešiv i nepredvidljiv”.

„Taj rat nije prosto ono što je nepoznato, njega je nemoguće spoznati” – upozorio je Perkins, govoreći o prirodi savremenih pretnji.

Ovo znači, dodao je, da se u armiji SAD moraju pojaviti manje mobilne jedinice odlično opremljene i utrenirane pešadije koje će biti u stanju da u najkraćim rokovima započinju vojna dejstva na bilo kojoj tačkina planeti. Obuka takvih vojnika mora imati posebno mesto jer se pokazuje da nije dovoljna samo tehnološka nadmoć i da treba polaziti od toga da će pobeđivati onaj ko bolje ume da se služi svojim naoružanjem i opremom.

Rajmond Odierno

Ugaoni kamen nove koncepcije je objedinjavanje mogućnosti američke armije i diplomatije, uz oslanjanje na saradnike Ujedinjenih nacija, aktiviste međunarodnih organizacija, kao što su „Lekari bez granica” i na mogućnosti američkih inostranih partnera.

„Mi smo obavezni da se integrišemo sa našim partnerima i fizički i intelektualno. Na primer, mi sada širimo saradnju sa Stejt departmentom, Ministarstvom pravde SAD, ali i sa drugim zemljama.Mi smo sada usredsređeni ne samo na koordinaciju naše vatrene moći, nego i naše nacionalne moći. Zato naši vojnici i oficiri moraju sve znati ne samo o artiljeriji nego i o nacionalnoj moći SAD”- ukazao je Perkins.

Pentagon je predložio da Oružane snage budu centralna tačka američke „interresorne koncentracije”.

Bivši načelnik štaba Kopnenih snaga Rusije – general-pukovnik Jurij Bukarjev – ocenio je da nova američka koncepcija predstavlja korekciju „doktrine beskontaktnog ratovanja”.

„Amerikanci, očito, počinju da priznaju da su kopnene snage osnovni vid oružanih snaga svake zemlje jer su to „snage prisustva”. Dok vojnik ne stupi na teritoriju neke zemlje – ona nije pod kontrolom”.

Glavni urednik uticajnog moskovskog časopisa „Nacionalna odbrana” Igor Korotčenko smatra da su u novu američku koncepciju uračunati ponajviše neuspasi vojnih intervencija SAD u Iraku i Avganistanu jer us im u obe zemlje v ojne pobede iskliznule iz ruku.

„Amerikanci su shvatili značaj postkriznog regulisanja problema i složenost hibridnih ratova. Njihova nova koncepcija je dokaz daumeju da gipko reaguju i da misle konceptualno. Koncepcija je dokaz da počinju da shvataju da samo bombardovati više nije dovoljno”.

„Krimska operacija je donela novi pristup sa nekim novim konceptualnim postavkama koje je ranije oglasio načelnik Generalštaba RF Valerij Gerasimov. Rusija je shvatila da se pojavljuju nove realnosti i novi metodi oružanih sukobljavanja i teži da ih usvoji” – podvlači Korotčenko.

Bivši šef ruske vojne diplomatije, general Leonid Ivašov, podseća da je Džordž Buš 2006. Potpisao direktivu koja je nalagala da se ne uspostavlja samo kontrola nad teritorijama, nego i da se faktički „grade nove nacije”.

„Još tada su Amerikanci u takve operacije uvlačili diplomate, finansijske stručnjake i ljude drugih profesija. Očito im to ne ide baš od ruke. Na primeru Krima imaju čemu da se nauče” – uveren je Ivašov.

(Fakti.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. Petar says:

  trt milojka

 2. Rade Bukarar says:

  oni bi ratovali na daljinu ili da za njih neko drugi ratuje

 3. zuba zubic says:

  Vojnik mora da veruja u svrhu rata da bi sve dao od sebe (primer Srbi).Ako si napadac nije isto kao ako branis svoje. Ameri samo napadaju iz vazduha, a na kopnu im je prpa.

 4. Nebojsa says:

  Tako je Drug Zubo pravo si rekao oni samo iz vazduha a na kopnu cvrc milojka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *